Hilversum

Redactie HiFi.nl | 05 mei 2014 | Fotografie Jiri Büller
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 01 april 2014

Perfectie zit wat Beter Beeld & Geluid betreft in details, en dat zie je onmiddellijk aan de door Mutrox akoestisch behandelde kijk- en luisterruimtes. Eén ruimte is ingericht voor high end-muziekweergave en zet in op het perfecte stereogeluid. "Dat is een kwestie van veel schuiven, draaien en luisteren", zegt Garmt. "Met ervaren oren tunen, maar ook soms met gebruik van meetapparatuur."

De tweede luisterruimte doet meer huiskamerlijk aan, met een comfortabel bankstel en smaakvolle 'normale' audiomeubels waar de aangesloten apparatuur op en in staat. Een uitgebreid assortiment aan geluidsverstrooiende materialen is onopvallend in de kleur van de muren meegeschilderd, of subtiel in een boekenkast verwerkt. "Dat is toch wat mensen willen weten natuurlijk: 'Hoe klinkt dit thuis?'. We kunnen natuurlijk niet iedereens huiskamer nabouwen, maar er wel zelf eentje inrichten. En dat is deze kamer. Een rustige inrichting, om rustig te kunnen luisteren."

Zij zijn, zoals de naam zegt, niet alleen geluid. Ook beeld is een belangrijke bron bij BB&G. Bjorn en Garmt hebben een reputatie hoog te houden op het gebied van home cinema. Garmt: "Jazeker! Terwijl anderen wat af lijken te bouwen in die afdeling, laten wij juist graag zien dat we er mee door gaan. De hele home cinema ruimte is onlangs ook akoestisch en optisch onder handen genomen door Mutrox." De videoruimte van BB&G, een 'kamer in kamer' ontwerp, werd opgetuigd met een JBL Synthesis surround systeem, met natuurlijk nog altijd een paar 'bewegende zetels' van D-Box als bioscoopstoelen in het hart van de ruimte. Achttien stuks van deze stoelen installeerden Bjorn en Garmt overigens in 2012 in de attractie 'Vuurproef' van het Utrechtse Spoorwegmuseum.

3D-hype

Ook op videogebied zijn er veel ontwikkelingen, waarbij zij hun eigen visie laten gelden. "Nieuwe functies zijn niet per se een verbetering. Vaak zijn ze eerder een verkoopargument", zegt Bjorn, verwijzend naar de 3D-hype in televisieland. "3D moet niet techniek vanwege de techniek zijn, het moet wel wat toevoegen", voegt Garmt daar ter verduidelijking aan toe. Daarmee komt het gesprek weer op dimensies. "Alles gaat om dimensies", vertelt Bjorn. "Ga je daar op de goede manier mee om, dan heeft het meerwaarde voor de beleving van een film. Doe je dat niet, dan leiden de dimensies af en is 3D eerder vervelend."

Maar ook voor Bjorn en Garmt zijn de dimensies een uitdaging. Garmt: "Home cinema stelt veel hogere eisen dan stereo, het is een stuk moeilijker om het goed te krijgen, omdat het van meer aspecten af hangt." Maar Bjorn grijnst dat huidige trends het hen soms wel iets makkelijker maken: "Er komt langzaam een verschuiving naar dedicated televisieruimtes bij onze klanten, dat geeft ons veel meer mogelijkheden om een home cinema set echt helemaal perfect te krijgen.” Over perfectie gesproken: het extreem scherpe en heldere '4K' beeld dat de heren laten zien uit een ultramoderne Sony projector, zal nog lang op mijn netvlies naijlen...

Zevenbergen

“In Zevenbergen ligt de nadruk op tweekanaals geluid en op analoge weergave. Jan is één van de weinigen in Nederland voor wie de Linn LP12 platenspeler geen enkel geheim heeft. Daarom krijgen we uit heel het land mensen in de winkel die advies nodig hebben of een reparatie moeten laten uitvoeren. Er zijn ook mensen die heel bewust voor ons kiezen als leverancier van hun nieuwe Linn platenspeler. We organiseren regelmatig shows waarbij we het verschil laten horen tussen de verschillende upgrades die Linn biedt. Dat is vrij uniek, omdat niemand zoveel LP12's naast elkaar kan zetten. Uiteraard is naast LP12 ook streaming in Zevenbergen een belangrijke bron.”

Garmt vertelt over de wijze waarop demonstraties normaal gesproken plaatsvinden: “Wij houden demo's liefst zo overzichtelijk mogelijk. We gaan met nieuwe klanten eerst uitgebreid in gesprek over hun wensen en voorkeuren en op basis daarvan komen we tot een eerste advies. De set die volgens ons goed zou moeten aansluiten bij de klant wordt opgesteld en daar wordt uitgebreid – vaak samen met ons (tenzij de wens anders is) naar geluisterd."

Het is de bedoeling dat de klant te weten komt wat de individuele elementen van de installatie doen en waarom, waarna de demo bijgestuurd kan worden op basis van tijdens de sessie opgedane kennis en ervaring. Pas als de klant volledig overtuigd is en zijn eigen keuzes heeft gemaakt, zijn wij zelf ook tevreden. Het gaat niet om wisselgeld, dus een persoonlijke en individuele aanpak is hierbij vanzelfsprekend.“

Importeren

“Met het overnemen van de activiteiten van de 'stenen' winkel in Zevenbergen kwamen we ook voor de beslissing te staan om de import van de merken Harbeth en Wilson Benesch over te nemen. Daar hebben we niet eens zo lang over na hoeven te denken. Omdat we zelf erg enthousiast zijn over Wilson Benesch en Harbeth, hebben we in goed overleg met de fabrikanten besloten om de distributie van beide merken over te nemen. Voor alle partijen was dit eigenlijk de meest natuurlijke gang van zaken.”

1 + 1 = 3

“We hebben er altijd naar gestreefd om meer te leveren dan de som der delen. De twee winkels die we nu hebben en die we met ons drieën runnen, bieden daar meer dan ooit de mogelijkheid toe. De beste willen zijn kost tijd en toewijding, maar de weg ernaartoe is een bijzonder plezierige. Voor ons zijn ons productgamma, onze kennis en ervaring en vooral onze eerlijkheid en enthousiasme de belangrijkste pijlers van Beter Beeld & Geluid."

De passie die wij hebben voor muziek en films maakt het makkelijk om ons in te voelen in de wens van de klant. Door in totaaloplossingen te denken, kunnen we er bovendien voor zorgen dat de klant zich nooit meer zorgen hoeft te maken over de apparatuur. Laat de techniek maar aan ons over, dan hou je alle tijd over om te genieten.”

Wie de winkel aan de 1e Oosterstraat 2 in Hilversum wil bezoeken, kan daarvoor op dinsdag en woensdag een afspraak maken of op donderdag t/m zaterdag tussen 11 en half 6 binnenlopen. De winkel aan de Looierij 11 in Zevenbergen is op zaterdag van 10 tot 5 geopend en op dinsdag t/m vrijdag kun je er op afspraak terecht.


EDITORS' CHOICE