1+1=3 Beter Beeld en Geluid

Redactie HiFi.nl | 05 mei 2014 | Fotografie Jiri Büller
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 01 april 2014

Al bijna tien jaar runnen Bjorn Mateijsen en Garmt van der Zel samen Beter Beeld & Geluid. Hun enthousiasme en liefde voor het vak is in die periode niets verminderd. In 2013 is daar met de komst van Jan Verlegh en een additionele winkel in Zevenbergen nog een extra dimensie aan toegevoegd. Omdat Arthur Venis en Kees Jan Lankhaar van art's Excellence besloten zich uitsluitend nog op internetverkoop te richten en Jan Verlegh besloot de 'stenen' winkel te continueren, werd een achter de schermen jarenlange samenwerking tussen Jan, Garmt en Bjorn officieel gemaakt.

Gedeelde filosie
“We deden al redelijk veel zaken met art's Excellence omdat we dealer zijn van twee luidsprekermerken die zij importeerden: Harbeth en Wilson Benesch. Bovendien kenden we Kees Jan, Arthur en Jan goed en beschouwden we elkaar niet alleen als goede collega's, maar we dachten ook hetzelfde over hifi en de manier waarop je die aan de man zou moeten brengen", aldus Garmt. 

"We verwezen daarom ook regelmatig klanten naar elkaar als er een bepaalde expertise nodig was die we zelf niet konden bieden. Dat voelde altijd heel vanzelfsprekend. Toen we benaderd werden met de vraag of we interesse hadden om een overname te bespreken, zijn we daar dus heel serieus het gesprek over aangegaan.”

“Jan Verlegh blijft vooral actief in de vestiging in Zevenbergen, waar ook de import van Harbeth en Wilson Benesch luidsprekers wordt gecoordineerd. Ook blijft het analoog-specialisme vooral in Zevenbergen: het opbouwen, afstellen en repareren van Linn LP12 draaitafels wordt daar immers al meer dan vijftien jaar gedaan. We waren vanuit Hilversum al gewend om een aantal dagen per week alleen op afspraak te werken en door dat voor Zevenbergen ook in te stellen en daar alleen op zaterdag zonder afspraak open te zijn, kunnen we beide winkels met ons drieën prima draaiende houden.

Bovendien hebben we nu de luxe van twee locaties waar we over zeer goede luisterruimtes beschikken. Dat is vooral belangrijk voor klanten uit het zuiden van Nederland en België, die de reis naar Hilversum soms net iets te ver vinden. De winkel in Zevenbergen zit op een industrieterrein, wat betekent dat je daar gratis voor de deur kunt parkeren. Omdat er van nature eigenlijk geen passanten zijn, paste de constructie om daar voornamelijk op afspraak te werken dan ook heel goed.”

Vele specialismes

Met inmiddels twee vestigingen en in totaal vijf luisterruimtes kunnen de heren gemakkelijk inspringen op de vragen van klanten. Van draaitafel tot netwerkspeler, van projector tot volledige thuisbioscoop: een specifiek toegesneden assortiment, gegoten als een maatpak. “Aan de verwachtingen voldoen is bij ons het absolute minimum”, zegt Garmt. “Liever overtreffen we de wensen van de klant ruimschoots." Service en kwaliteit zijn nog steeds de belangrijkste beginselen voor tevredenheid.

Synergie

Beter Beeld & Geluid gaat uit van de kracht van een specialist. De tegenpool laat zich door hen makkelijk vertalen, immers: "Als je dertig merken hebt, spreekt daar een zekere onzekerheid en gebrek aan visie uit. Het assortiment kan voor een klant overweldigend groot zijn en dan zorgen voor verwarring in plaats van duidelijkheid.”

Daar willen zij niet aan, en daarom hebben ze een kleine, maar weloverwogen selectie merken in hun assortiment, waaronder Harbeth, Linn, Meridian, Wilson Audio, Naim, Devialet en Avantgarde Acoustic, met hun prachtige 'grammofoontoeters'. “Het gaat vooral om de synergie in de set: de combinatie moet beter zijn dan de som der delen. Het is opvallend hoe vaak dit wordt vergeten.”

“Welke apparatuur we in ons aanbod opnemen, wordt voor een groot deel bepaald door de vraag of we er zelf enthousiast over zijn. We gaan altijd voor bewezen kwaliteit en betrouwbaarheid, een goede relatie met de importeur en vooral muzikaliteit. Het is eigenlijk heel simpel: als we er zelf niet warm of koud van worden, hoeven we een merk niet te hebben. Wij geloven trouwens heel erg in streaming audio en hebben dat ook echt als primaire digitale bron gekozen. We kunnen ook nog cd-spelers leveren, maar streaming is onze specialiteit. Het is overigens ook waar onze klanten voor kiezen. Het is niet iets wat we 'opdringen'. De kwaliteit van de streaming audio-producten in ons pakket is net zo goed – meestal zelfs beter – dan die van de meeste cd-spelers. Vooral nu hi res-audio sterk in opkomst is, bewijst streaming zijn kwaliteiten.”


EDITORS' CHOICE