Vervolg showverslag ASSA 2014


Eric de Boer | 10 februari 2014 | Fotografie Eric de Boer

Analogue Audio, Riva Sono en Nutters Audio
De ruimte naast de foyer werd bezet door Analogue Audio die samen met de akoestiekspecialisten van Riva Sono twee heuse huiskamers hadden ingericht. De ene was voorzien van de nieuwe Pathos Ethos geïntegreerde versterker met dac aan boord (4300 euro) die van muziek werd voorzien door de erg fraai ontworpen Pathos Musiteca muziekserver met touchscreen display (6900 euro). Aangesloten waren de Rosso Fiorentino Certaldo speakers (vanaf 4250 euro per paar), die tijdens mijn korte bezoek aan de stand een fraai, maar lichtelijk ingetogen geluid lieten horen.

De belendende 'huiskamer' toonde een paar Diapason Neos vloerstaanders (2290 euro) die stonden  aangesloten op de opnieuw geïntroduceerde geïntegreerde Graaf GM50BII buizenversterker. Deze volledig gebalanceerd opgebouwde versterker biedt voor 5850 euro high end buizengeluid en biedt in deze nieuwe versie elektronische volumeregeling met een veel directere signaalweg, een sterk verbeterde printlayout en veelvuldig toegepaste van de Dale metaalfilmweerstanden in de signaalweg.

De foyer van het AZ-station was niet alleen een gezellige plek om aan de inwendige mens te denken te praten of naar het schaatsen te kijken. Nutters Audio had hier namelijk ook een ruime stand ingericht met veel muziek op alle denkbare geluidsdragers. De platen van FIM, Mofi, Stockfish en Speakers Corner gingen dan ook als warme broodjes over de toonbank en dat laatste gold ook zeker voor het vele tweedehands vinyl en de nieuwste persingen op het immer fraaie Reference Recordings label. Ook waren er veel nieuwe titels op Audio Fidelity en op het luxe, uit Japan afkomstige Sony K2 HD CD verkrijgbaar. Denk maar aan titels van Sarah McLachlan, Aaron Neville, Chet Baker, Toto, the Bangles en veel meer.

Gerrit Nutters had Kees Jan Lankhaar van art's excellence meegenomen om de nieuwe portable muziekspelers van HiFiMAN te kunnen tonen aan het publiek. Deze spelers (de HM 700 en de HM 901) hebben een instapprijs van 259 euro voor het eerste model, dat 32 GB geheugen bevat en naar wens kan worden geüpgraded met betere oordopjes. De HiFiMAN HM 901 is vrij uniek. Met twee ESS Sabre 9018 DAC’s aan boord, een gebalanceerde uitgang een ondersteunde resolutie tot 24bit/192kHz is deze speler flexibel inzetbaar.

Uniek is echter de toepasbaarheid van drie verschillende HiFiMAN versterkermodules, die de gebruiker zelf kan inzetten. Deze drie modules bestaan als eerste uit de IEM, geoptimaliseerd voor oordopjes met een erg lage ruisvloer. De tweede module is de Minibox, een versterkermodule met extra output voor moeilijk aanstuurbare hoofdtelefoons met een vrij lage impedantie. En de derde is de Balanced, die geschikt is voor alle volledig gebalanceerd ontworpen hoofdtelefoons. Zo is er voor iedereen de juiste combinatie te maken en dat maakt de HM 901 nu zo exclusief. Daarnaast heeft het merk diverse in-ear monitors (oordopjes), waarvan tijdens de AZ-show de RE-400 en de luxere RE-600 beluisterd konden worden. Leverbaar vanaf 999 euro.

Hifinesse en Monitor Audio
De volgende ruimte werd bezet door Monitor Audio en Hifinesse. Monitor Audio Nederland had het onlangs nieuw verworven radiomerk REVO mooi uitgestald en toonde ook al de later dit jaar te introduceren Monitor Audio AirStream A100 versterker. Een tijdens de CES voor het eerst getoonde digitale versterker met een eigenzinnige vormgeving, Wifi Streaming mogelijkheden, 2 x 50 Watt vermogen en twee analoge aansluitingen. Deze zeer compacte versterker schijnt slechts 499 euro te gaan kosten.

De hoofdset van Hifinesse en Monitor Audio bestond in Alkmaar uit de Platinum 200 speakers, die werden aangestuurd door een luxe combinatie van Leema Acoustics en Neodio, waarvan de vernieuwde Nr 22 HD CD-speler/ D/A-converter als bron werd gebruikt. De demo werd verzorgd door Rune Skov van Nordost, die de introductie van de vernieuwde Norse- en Valhalla-series vooral ook muzikaal gezien goed ondersteunde. Ook nieuw waren de Nordost Sort Füts, mechanisch getunede resonantievoetjes ter vervanging van spikes en onderzetters onder apparatuur, speakers of racks. Ter ondersteuning werden stroomproducten van HRT ingezet.  Het geluid van de breed opgestelde set was drukvol en dynamisch en de muziekkeuze verfrissend. Af en toe werd een fraaie Transrotor draaitafel ingezet voor de liefhebbers van analoge weergave.

Musical Reality, Knooppunt Audio en Aspera Audio
De laatste ruimte op de tweede etage van het AZ-stadion werd tijdens de ASSA ingenomen door twee fraaie sets. De grootste set, waarvan ook gebruik werd gemaakt tijdens de lezing over streaming audio van Ruud Jonker, bestond onder andere uit twee erg goed klinkende speakers van Endeavor Audio Engineering, de E-3.

Aangestuurd door de CI Audio D-500 monoblokken en een bijbehorende voorversterker, een mooie EERA Tentation cd-speler, een Acoustic Solid draaitafel en een door Bernard Knoop ontworpen streamer was het Cor Dekker zelf die de muziek liet spelen. En wat een geluid, deze set was op het moment dat ik de show bezocht één van de meest correcte en muzikale. Een geslaagde combinatie van diverse merken, dus.

De tweede set bestond uit de luxe nieuwe Antelope Audio Zodiac Platinum DAC met Voltikus voeding een TW-Acustic draaitafel, versterking van Densen en fraaie Amphion weergevers. De nieuwe Antelope Audio is een 384 kHz USB DSD dac met uitschakelbare PCM-DSD upsampling en een 10M clock input, die gebruikmaakt van een quad dac ontwerp voor extra dynamiek. Ik heb de set met de kleurige Amphion speakers helaas niet kunnen beluisteren tijdens mijn bezoeken aan de ruimte.

Morgen op HiFi.nl het tweede deel van ons showverslag.

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »