REVIEWNaim Audio

Gesoigneerd zoeven

Maar in de praktijk gaat het toch vooral over gesoigneerd voortzoeven. Daar passen de lichte besturing, het zacht geveerde onderstel – dat alle oneffenheden soepel wegstrijkt – en de zijdezacht schakelende 8-versnellingsautomaat allemaal prima bij.

En natuurlijk kun je bijna geen betere plek bedenken om naar muziek te luisteren. Vergeet dus zeker niet om het Naim systeem mee te bestellen. Voor 5.610 euro, wederom voor belastingen, heb je alles.

Maar hoe zit het met die audio?
Naim for Bentley

Naim is al vijf jaar partner van Bentley waar het om audio gaat. Ze steken – zo melden de Britten – gezamenlijk zo'n achttien maanden research en ontwikkeling in elk nieuw Bentley-model om hun high end-audio op de cabine af te stemmen. Naast akoestische analyses met speciale apparatuur komt daarbij met name ook het gespecialiseerde 'oor' van de Naim technici in actie. Overigens staat daarnaast ook met stip genoteerd dat er buiten de auto zo min mogelijk te horen is.

Het is opmerkelijk om te beluisteren dat het karakter van de installatie per model toch verschilt. In de Bentley Mulsanne worden 15 luidsprekers door een dubbele versterker unit met 2.200 Watt 'aangedreven'. Het geheel heeft zoveel macht dat we de binnenspiegel op hoog volume letterlijk zagen bewegen. Zonder akoestisch de weg te verliezen.

In de FlyingSpur gaat het meer om ingetogen klasse. Natuurlijk kom je niets tekort met de (enkele) 1.100 Watt digitale versterkerunitachterin de nieuwe Bentley. In dit geval zijn er elf speakers aan boord. Met dertien versterkerkanalen. De beide subwoofers achter de fauteuils achterin hangen namelijk samen aan vier stuks. Wat meteen opvalt is het enkelvoudige luidspreker rooster in elke achterdeur. Een primeur: Balanced Mode Radiators.

Grote units met een zeer brede range.

Het resultaat mag er zijn. Met de standaard DAB+ radio in actie valt bijvoorbeeld op dat het hoog duidelijk helderder doorkomt dan op FM. Helaas blijkt het signaal in de regio van Leusden - waar de importeur zit – niet over te houden. We komen zodoende niet zinvol toe aan de speciale 'digital mode' in het soundprocessor instellingenmenu, dat er volgens Bentley is om 'digitale signalen van radio of iPod beter tot hun recht te laten komen'. Lees: wat lagere bitrates.

Het is maar één van vijf standen in de DSP digital sound processor. Respectievelijk Naim Audio, Enhanced, Spoken word en Classical. We houden het bij de huisafstemming van Naim en geven de DSP opdracht het geluid voorin optimaal te laten klinken.

Geïnspireerd door een bezoek aan het Fleetwood Mac concert in de Ziggodome, valt de keuze daarbij op een solo CD van Lindsey Buckingham. Het klinkt in de Bentley wat je noemt 'snaarstrak'. Alles lijkt zich keurig boven het dashboard en motorkap af te spelen en wederom valt het heldere hoog op. Maar ook stemmen en akoestische instrumenten komen verrassend realistisch door.

Naim is er in geslaagd een stevig en gecontroleerd laag te bieden zonder dat je hoort waar dat vandaan komt. Er zijn auto's die meer spektakel in huis hebben, maar wat in de FlyingSpur overheerst is een ingetogen aanpak. En veel controle. Noem hem ook wat dat betreft een heer van stand.

MERK

EDITORS' CHOICE