Van Bowers & Wilkins tot BuzziSpace

De majestueuze stand van Bowers & Wilkins.

Van Bowers & Wilkins tot BuzziSpace
Op de fraai uitgevoerde en ruim bemeten stand van Bowers & Wilkins was niet alleen materiaal te zien van B&W zelf, maar ook van Classé en Rotel. En van Mutrox en BuzziSpace. B&W lanceert binnenkort – volgende week, that is – de nagelnieuwe 600 reeks. Een erg belangrijke release is dat, waar we tegen die tijd dan ook graag uitgebreid op terug komen. Over naar Classé en Rotel.

Middels enthousiaste wuifgebaren poogt Dave Nauber, CEO van Classé, om bezoekers naar z’n stand te lokken. 

Er zijn maar weinig mensen die meer en beter kunnen vertellen over de nieuwe instap productlijn van Classé dan de CEO van het merk, Dave Nauber. Van hem hoorden we dat de nieuwe 'Sigma' productrange in beginsel drie apparaten omvat: een 7.1 surround voorversterker (SSP), een stereo eindversterker (SIGMA AMP2) en een vijfkanaals eindversterker (SIGMA AMP 5). De SSP is net zozeer ontworpen voor stereotoepassingen als voor surround gebruik. De achterliggende gedachte hierbij is dat ook surround systemen in regel veelvuldig gebruikt worden om naar muziek in stereo te luisteren. Om die reden zit er ook een USB-poort op het voorpaneel, waar je dan bijvoorbeeld een iOS-apparaat op kunt aansluiten. Achteraan zit een tweede USB-poort, om muziek vanop de computer te streamen. Dat laatste kan natuurlijk ook via de ingebouwde netwerkpoort.

Niet bepaald nieuw deze Nautilus van B&W, maar het blijft een waanzinnig fraaie verschijning.

De twee eindversterkers bieden veel vermogen (in beide gevallen 200 watt per kanaal) in een eerder compacte behuizing. En dus is het duidelijk dat het hier om een klasse D ontwerp gaat. Daar zijn wel flink wat eigen technieken en implementaties op losgelaten, zodat de prestaties van deze modules zich duidelijk onderscheiden van die van de 'gewone' klasse D modules, voegt Dave Nauber er aan toe. De drie apparaten hebben - zoals gebruikelijk bij Classé - een hoogst originele look. Vooral het gedeeltelijk achterover gekantelde frontpaneel is daar debet aan. Midden dit jaar zouden ze in de winkels staan.

Bovenaan: de nieuwe Rotel RDD-1580 DAC.

Even verderop konden we een blik werpen op de nieuwe Rotel RDD-1580 DAC en op de nieuwe meerzoneversterkers van hetmerk. Opmerkelijk bij deze laatste is dat ze, naast de traditionele stereo cinch ingangen, ook over een optische digitale ingang beschikken voor elk van de verschillende geluidsbronnen die je er op kan aansluiten.

De befaamde Mutrox/BuzziSpace wand. Annex inbouwmeubel.

Nog op de B&W stand konden we de nieuwe 'Mutrox muur' bewonderen. Dat is een uiterst interieurvriendelijke manier om een tv, plus een subwoofer en een linker-, rechter- en centerluidspreker te integreren in een fraai wandmeubel. Dat is op zich allemaal niet echt nieuw, maar de manier waarop één en ander op geluidstechnisch niveau aangepakt is, is dat wel. Want waar dergelijke inbouwtoestanden in regel resulteren in een minder optimale geluidskwaliteit, is daar in dit geval geen sprake van. En dankzij de intensieve samenwerking met BuzziSpace zit het ook met de kwaliteit en de keuzeopties van de stoffering wel goed.

Op de gecombineerde stand van Datasat en Wisdom Audio hoorden we het beste geluid op de show. We zijn er nog steeds niet goed van…

Best Sound of Show
Het aantal audio/home cinema demo’s is heel beperkt op de ISE, en daarbij konden we er door tijdsgebrek sowieso maar twee meepikken. En dus zou je kunnen stellen dat de overwinning van één van die twee wel een heel gemakkelijke is. Klopt, maar de geluidskwaliteit was dan ook van zodanig uitzonderlijk niveau, dat we het wierookvat er toch maar even bijgehaald hebben. We luisterden naar een systeem met een AV-server van Kaleidescape. De processing werd overgelaten aan Datasat - geen Auro 3D hier, al kan Datasat dat wel -, terwijl de versterking en luidsprekers van Wisdom Audio afkomstig waren. Vooraan werden drie LS4i in-wall luidsprekers ingezet – alle vooroordelen met betrekking tot in-wall speakers kunnen nú overboord -, terwijl er opzij en achteraan zes Sage P38m surrounds – ook al in-walls – de dienst uitmaakten. Tenslotte werden er nog eens vier S110i in-wall subwoofers ingezet. Een Screen Excellence projectiescherm en een Barco projector zorgden voor het beeld. Het resultaat was verbluffend. Het ging bij momenten 'oerend' hard, maar nooit op een storende, irritante of vermoeiende manier. Als je een home cinema systeem zoekt, en geld spelt geen rol, dan moet dit systeem op je shortlist…

Het interieur gaat vast niet in de prijzen vallen, maar wàt een geluid op de Storm Audio/ Procella Audio stand. Spot ‘The voice of God’ luidspreker bovenaan. 

Het komt maar zelden voor dat je een dergelijke hoogwaardige home cinema demo kan horen op een beurs, en dus is de kans dat dat twee keer gebeurt op dezelfde beurs wel heel erg klein. Maar deze keer is het gelukt. Deze keer luisterden we naar een AV-processor van Storm Audio met Auro 3D en naar een 13.1 surroundsysteem. Hell, yeah! Vooraan werden de gebruikelijke linker-en rechter- en centerluidsprekers weggemoffeld achter aan akoestisch transparant Screen Research scherm. Daarboven - tegen het plafond aan - hingen nog eens drie luidsprekers: links boven, center boven en rechts boven. Centraal boven het publiek hing 'The voice of God' luidspreker.

Niet mooi, wel heel goed: luidsprekers en subwoofers van Procella Audio.

Links en rechts hingen telkens vier surroundluidsprekers - de gewone links/rechts kanalen waren hier ontdubbeld voor een betere spreiding -, met daarboven nog eens een linker boven surround luidspreker en een rechter boven exemplaar. Achteraan hingen dan nog twee back surrounds en er stonden ook twee forse subwoofers in de ruimte. En het klonk superbe. Zowel de gewone 5.1/7.1 demo’s als de speciale Auro 3D opnames - die waren zonder begeleidend beeld erbij - waren spectaculair. Auro 3D voegt wel degelijk één en ander toe, en dat op een manier die het geheel vooral natuurlijker doet klinken. Al is het vast ook goed mogelijk om het resultaat integendeel ook uitgesproken 'spacy' te laten klinken, afhankelijk van wat het beeldmateriaal en/of de regisseur vereist.

Ontwerper Gerben Van Duyl toont de nieuwste Procella Audio P12 subwoofer.

MERK

EDITORS' CHOICE

  • Op vakantie bij de dealer
    Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
    Op vakantie bij de dealer
    lees meer »
  • Review
    NAD M33: grensverleggend
    Review
    lees meer »
  • Op vakantie bij de dealer
    HIFI.NL Lezersaanbiedingen
    Op vakantie bij de dealer
    lees meer »