ARTIKEL

Kostbare hobby

Kostbare hobby
Zijn duurste singletje kostte 350 euro: Girl van Johnny Kendall & The Heralds. “Had ik wél twintig jaar naar gezocht.” Zijn kostbare hobby financiert Dandy Dave met zijn baan als evenementenorganisator met zijn eigen bedrijfje Soulmetropool. Daarnaast treedt hij nog sporadisch op als muzikant. Andriese was zanger/gitarist van de Nederbietels, The Perverts en de Amerikaanse garagegroep Lyres en de bassist van de roemruchte The Apemen. Die laatste instrumentale (surf)band kreeg onlangs een lucratief aanbod voor een reünietour in Amerika en voor een nieuwe plaat. “We denken daar nog over.”

Picobello sound
Behalve met maniakaal muziek verzamelen is Dandy Dave veel bezig met apparatuur en geluid. “Ik ben iemand die heel kritisch en scherp luistert. Wat ik in huis heb, staat er niet voor niets. Ik had als peuter al een bordeauxrode koffergrammofoon van Philips. Ik ben nu erg gehecht aan mijn Kontakt KT7-buizenversterker, dat was de eerste stereoversterker. Twee mono-buizenversterkers zijn parallel aan elkaar gesoldeerd, prachtig ding. Helemaal idolaat ben ik van mijn platenspeler, een Dual 1019, de eerste volautomatische. Een ingenieus apparaat, met zware motor en toch weinig rumble. Ik heb daarvan drie modellen startklaar staan, want die zijn vijftig jaar oud en toch af en toe aan revisie toe. Qua Philips-koffergrammofoon gaat mijn voorkeur uit naar de AG 4856. Die heeft een picobello sound van heb ik jou daar.”

Aluminium bierviltje
Dan staan er nog wat pick-upjes her en der door het hele huis; in de werkkamer, de keuken en de kinderkamers natuurlijk. “Een cd-speler hebben we allang niet meer. Tien jaar geleden is de laatste kapot gegaan. Ik mis hem totaal niet, al heb ik nog een paar duizend cd’s liggen, gekregen voor mijn werk. Vinyl klinkt tienduizend keer beter en warmer. Ze hebben ons destijds voor de gek gehouden met het sprookje van de cd, dat digitaal veel beter zou klinken. Klinkklare nonsens! Was gewoon een truc van de industrie, want die hele teringzooi is veel goedkoper om te maken. Bovendien heb je met de plaat ook iets in je hand, het is een kunstwerk, de cd heeft als object totaal geen zeggingskracht, pfff, het is een aluminium bierviltje, meer niet.”


EDITORS' CHOICE