ARTIKEL

Verslaafd

Dieter van den Bergh | 14 december 2013

Na de eerste keer was Blaupunkt meteen ‘verslaafd’ geraakt aan het opnemen op cassette. Vele muzikanten zouden volgen, zoals Dead Elvis And His One Man Grave, Mozes and The Firstborn, Man From the South en zijn eigen krautrock/stonerband Het Droste Effect. 

“Ik ben absoluut geen techhead. Dit is gewoon de makkelijkste manier om op te nemen. Ook de meest natuurlijke en organische manier. Ik ben muzikant, hou van live-muziek. Je zit zo heel dicht op de muzikanten. Het is ook een creatief proces; dat pielen aan de faders van de mengtafel voelt bijna als een instrument bespelen.”

Blaupunkt heeft niks tegen digitaal, benadrukt hij. Nadat hij opnames heeft gemaakt, gaan die naar de mengtafel en worden ze – enmaal gemixt – met behoud van analoge sound via de harde schijf op cd gebrand. De cd is bijna altijd het eindproduct. “Ik wil gewoon niet naar computerschermen zitten kijken, terwijl ik met muzikanten bezig ben.”

Nostalgie
De Eindhovenaar wordt niet gedreven door nostalgie of romantiek. Tenminste, zeker niet in de eerste plaats. Het zijn de creatieve werkwijze, maar ook de sound en de beperkingen van de muziekcassette. Muzikanten worden uitgedaagd, merkt hij, omdat je elke song in één take moet opnemen. Je kunt achteraf niet gaan editen zoals bij digitale producties. “Juist die beperkingen creëren mooie dingen. Het draagt bij aan de prestaties van de muzikanten, die moeten echt hun shit kennen.”

Blaupunkt zweert bij TDK sa-x 60, want hoe korter de tape, hoe dikker. En dan is er nog het ‘organische’ geluid van de cassette. Dat klinkt ‘minder clean’ en soms ‘lekker gruizig’, zegt Blaupunkt.  Maar het eindresultaat is ook vaak een verrassing. “Soms klinkt het juist zo mooi, dat geen hond ooit zou horen dat het op cassette is opgenomen.”

Casa Cassette

Avond van de Cassette, 20 december, Effenaar Eindhoven. Met onder andere Mozes and the Firstborn. Www.effenaar.nl.

50 Jaar Compact Cassette: Philip Museum, Eindhoven 21 december t/m 5 januari.
In het Philips museum kun je vanaf zaterdag 21 december in de ‘luistertentoonstelling’ de verhalen horen van de ontwikkelaar, de dj, de popprofessor, de muzikant en de luisteraars voor wie de cassette een grote rol speelden in hun jeugd. Er worden televisiespotjes uit de jaren 60 getoond en een animatie van de mooiste Compact Cassette-reclameaffiches . En je kunt opnames op je favoriete bandje beluisteren en herinneringen ophalen. Neem daarom je favoriete cassettebandje mee naar het museum. Of laat een cassettebandje achter op de cassettesculptuur om blijvende aandacht aan deze uitvinding te geven. 

www.philips-museum.com

Zelf een bijzondere 'cassettebandverhaal'? Deel het met ons!


EDITORS' CHOICE