ARTIKELRhapsody

Turtle & Rhapsody

In het verleden was Rhapsody gelieerd aan Turtle Records. Het label dook vijftien jaar geleden als één van de eerste in de hoge resolutie en DSD-opnames. In dit proces van recording en sound is veel kennis vergaard, waarmee de basis is ontstaan voor de manier waarop Rhapsody ook vandaag de dag systemen componeert.

Only the Music
Terwijl Harry de zaal filosofisch tekst en uitleg geeft, neemt Michael van Polen ons mee langs Bert van der Wolff, eigenaar van Turtle Records, en David Steven van dCS. Een aangenaam gesprek over het belang van goede hi res-opnames, en de rol die Bert c.s. daar internationaal in spelen.

Enfin, er staat niet voor niets 'Only the Music' in de aankondiging, wat ons toch wel dwingt om daarna eerst maar eens te luisteren. We nemen de tijd om te acclimatiseren, terwijl Harry enkele passages symfonisch geweld de revue laat passeren.

Het geluidsbeeld vanuit de unieke opstelling die voor deze gelegenheid is neergezet, is imposant – langzaam maar zeker wanen we ons in een concertgebouw. De plaatsing van het orkest is verbluffend realistisch, en op een gegeven moment ontstaat het gevoel dat de dirigent je op elk moment op de schouders kan tikken. Vlak nadat een stevig geremasterde track ons in een soort trip dreigt mee te voeren, vertelt Bert van der Wolff op gepassioneerde wijze over de totstandkoming van de luxueuze 2 Disc Long Box.

Tricky
Dan komt het lichtere pianowerk aan bod. Direct valt op dat het spel bijna tastbaar is en het weinig voorstellingsvermogen vergt om de aanwezigheid van de vleugel te voelen. Simpelweg de ogen sluiten volstaat.

"Voor de perfecte imaging is het veel logischer om drie kanalen in plaats van twee te gebruiken als fronts", vervolgt Harry. "En de twee achterkanalen maken het een meer natuurlijk geheel." Om een ultieme ervaring te verkrijgen, is het oppassen met mind tricks: "Het zien van apparatuur en de plaats van de frontspeakers leidt af van de inbeelding. Ons geheugen kan bovendien niet onthouden hoe iets klinkt. Associaties met die mooie klank blijven daarentegen wel beter hangen, zoals de ruimte, de apparatuur, sfeer en andere omstandigheden."

The Spirit
Opnames in deze uitzonderlijke kwaliteit komen we helaas niet heel veel tegen. We nemen het er dus nog even van, met gesloten ogen, terwijl er bij Rhapsody haarfijn gedemonstreerd wordt hoe je je eigen concertzaal kunt creëren - misschien wel waar de 'The Spirit of Turtle' daadwerkelijk voor staat.


EDITORS' CHOICE