REVIEWRotel

Fel blauw licht

Eric van Spelde | 17 december 2013 | Fotografie Fabrikant | Rotel

Net zoals veel apparaten tegenwoordig geeft bij beide apparaten een behoorlijk felle blauwe LED (blauw = high tech?) aan dat ze ingeschakeld zijn. Voor wie dat irritant vindt, zitten er echter een soort stickers bij die je op de ronde netschakelaars plakt om het licht wat te dimmen. Nog een puntje erbij. Over de bouwkwaliteit en uitstraling hebben we ook niets te klagen.

Hier staan gewoon twee heel substantiële apparaten met een welhaast klassieke 'hifi'-uitstraling, in het geval van de testapparaten in geborsteld aluminium met ronde, hoogglans-gepolijste zijkanten. Het ziet er uitermate degelijk uit en voelt ook zo aan, met inbegrip van de aansluitingen op de achterzijde. De op het moment van de test aanwezige Silent Wire 16 Mk2-luidsprekerkabels worden op de versterker aangesloten, terwijl een Audio Note AN-V kabel via S-PDIF voor de digitale verbinding tussen cd-speler (in dit geval gebruikt als loopwerk) en de ingebouwde DAC van de versterker zorgt. In deze configuratie maken we kennis met de muzikale kwaliteiten van het Rotel-duo.

Om te beginnen schuiven we Heligoland van Massive Attack in het cd-slot. Wat opvalt is het grote oplossend vermogen in het hoog waardoor heel veel details in de muziek tot leven komen. Tegelijkertijd is de weergave natuurlijk en vloeiend, het klinkt niet 'digitaal' en luistermoeheid veroorzakend. Het laag is diep en behoorlijk strak. Een prima eerste indruk.

Verder met wat Led Zeppelin van de dubbel-cd Remasters. 'Whole Lotta Love' klinkt enthousiasmerend en luchtgitaarwaardig. Ook met de razendsnelle breakbeats en harde knallen van The Prodigy in Smack My Bitch Up heeft de set geen enkele moeite. De lang aangehouden tonen van de vrouwenstem iets voorbij het midden van het nummer blijven volkomen stabiel en 'los' in de ruimte staan temidden van dit geweld. Kippenvel. Wat er verder ook op het muziekmenu staat, de eerste indruk die we van de Rotel-combinatie krijgen blijft overeind. Het geluidsbeeld is krachtig, dynamisch en communicatief zonder de finesse en detail helemaal uit het oog te verliezen. Gewoon een heel lekkere set waar je urenlang naar kunt luisteren zonder het gevoel te krijgen dat je iets 'mist' of – erger nog – dat er iets mis is.

Natuurlijk zijn we ook benieuwd of met twee D/A converters – één in de cd-speler en één in de versterker – die opgebouwd zijn rond dezelfde chipset er een hoorbaar verschil is tussen de twee. Met andere woorden: gebruik je de interne DAC van de versterker door de digitale uitgang van de cd-speler te gebruiken of kun je beter de analoge uitgang nemen? De ervaringen die we tot nu toe gelezen hebben zijn heel verschillend, maar met een set Silent Wire 32 Mk2 XLR-kabels tussen de gebalanceerde uitgang van de RCD-1570 en de dito ingang van de RA-1570 ontstaat er bij ons een lichte voorkeur voor de laatste optie waarbij het geluidsbeeld net wat opener en vanzelfsprekender overkomt. De verschillen zijn klein en er zijn voor zowel de digitale als de analoge signaaloverdracht verschillende opties, dus zelf experimenteren loont waarschijnlijk de moeite.

Conclusie
Voor een setprijs van 2.300 euro (de RCD-1570 kost 799 euro, de RA-1570 1.499 euro) mag je best wat verwachten. Deze Rotel-combinatie maakt zijn prijs zeker waar door de optelsom van (aansluit)mogelijkheden, bouwkwaliteit en muzikale prestaties. Het finetunen van de klankmatige eigenschappen waar het merk prat op gaat, heeft zijn vruchten afgeworpen, want het is best bijzonder wanneer zo'n 'allround' set met zo'n beetje alle 'features' die je je kunt wensen zich kan meten met apparatuur in dezelfde prijsklasse die veel meer puristisch van opzet is. Wie naast digitale bestanden van mobiele apparatuur en de computer ook gewoon cd's wil blijven afspelen op hoog niveau, zou eigenlijk deze twee alleskunners op zijn shortlist moeten zetten, en voor wie slechts op zoek is naar een 'gewone' cd-speler van niveau lijkt ons de RCD-1570 in het bijzonder een sterke aanbieding.

Hifi.nl plus- en minpunten

+ Veel aansluitmogelijkheden voor analoge en digitale apparatuur
+ Kan hoge resolutie-bestanden van een Windows-computer (vanaf XP) afspelen
+ Krachtig, open en muzikaal geluid

- Twee afstandsbedieningen
- Veel opties 'verborgen' in menustructuur

MERK

EDITORS' CHOICE