ARTIKELiEar Tilburg

Top Home Theatre

Max Delissen | 31 oktober 2013 | Fotografie PHOTO40 | KEF

De Home Theatre demonstratie werd verzorgd door Rick Lorsheijd van AVA, de importeur van het Kaleidescape Video Streaming systeem, Runco projectoren, Stewart filmschermen en de Fortress/dBox bioscoopstoelen. Kaleidescape is een hoogwaardig en zéér gebruiksvriendelijk streamingsysteem dat niet alleen beeld in HD kan streamen, maar ook bij de weergave van tweekanaals audio zijn mannetje staat.

De set die voor deze demonstratie stond opgesteld, bestond uit een compleet KEF Reference luidsprekersysteem (207/2 front, 204c/2 center, 209 sub en 201/2 surround) aan een McIntosh MX121 A/V-processor, McIntosh MC207 meerkanaals eindversterker en McIntosh MVP891 3D Blu-ray speler die afwisselend met de Kaleidescape streamer werd ingezet. Paul Mastenbroek, van McIntosh-importeur New Transtec en Joost van den Bosch van GP Acoustics/KEF gaven een korte toelichting op de gebruikte apparatuur, en toen kon het licht uit om te kijken en te luisteren.

Tijdens de demonstratie werd aandacht besteed aan het verschil in beeldkwaliteit tussen ge-upscalede DVD en Blu-ray (wat wel zichtbaar maar verbazend klein is) en werd ingegaan op het belang van een goed geluidssysteem voor zowel films als concertopnames als pure muziekweergave. Omdat niet iedereen in staat is om twee sets neer te zetten voor aparte film- en muziekweergave is het zaak om de gecombineerde set op een zo hoog mogelijk niveau te kiezen.

Wat dan haalbaar is werd met deze high-end set goed duidelijk, want de weergave van zowel beeld als geluid was in alle gevallen buitengewoon indrukwekkend. Ook de stereo-weergave is van hoog niveau dankzij de grote KEF Reference 207/2 luidsprekers die op zichzelf natuurlijk al zéér breedbandig klinken en de ondersteuning van de subwoofer eigenlijk niet nodig hebben als er geen spectaculaire actie-scenes worden afgespeeld.

En over actie-scenes gesproken: de twee dBox stoelen die iEar' onlangs heeft geïnstalleerd werden ook vol enthousiasme uitgeprobeerd. Deze stoelen, die volgens een speciaal daarvoor geprogrammeerd spoor op de beelddrager meebewegen met de beelden die op dat moment getoond worden, zijn de nieuwste dimensie die kan worden toegevoegd aan een hoogwaardige bioscoopbeleving thuis. Film kijken is op deze manier niet langer een passief gebeuren, je zit er (bijna letterlijk) middenin en dat is toch wel een zeer bijzondere ervaring.

MERK

EDITORS' CHOICE