De prestaties

De prestaties van de B&W 800 Diamond waren indrukwekkend. De indruk was, kort en goed: heel natuurlijk, heel makkelijk, heel strak en ruimtelijk precies. De dynamische kwaliteiten wisten te imponeren: bij het jazznummer en bij Lofgren vielen de puntige transiënten op. Bij de orgelmuziek was goed te horen hoe strak en diep laag ging, en dat het niet, zoals bij veel grote luidsprekers, een beetje achter de muziek aan hobbelde. De 800 Diamond leverde met alle gedraaide muziek een pakkende voorstelling.


Foto: de B&W 800 Diamond in close-up

Dibb kon niet nalaten om behalve de grootste ‘800’, ook de kleinste te laten horen: de nieuwe 805 Diamond. Zoals de naam al impliceert, heeft ook deze compacte luidspreker nu een diamanten tweeter gekregen. De 805 ging vergezeld van B&W’s subwoofer de DB1, ook uit de Diamond-lijn. Deze bevat een automatische compensatie voor de akoestiek in de kamer, en behalve dat ook voorinstellingen voor de meeste B&W luidsprekers. De 805 Diamond is daar één van. De 805 Diamond speelde ongefilterd, dat wil zeggen: hij speelde niet door een highpass van de DB1. Hij bleef met zijn volle bereik meespelen (dus ook in het laag), omdat dat volgens Dibb de mooiste resultaten geeft. 

Dibb wilde laten horen dat B&W’s diamanten tweeter niet alleen in grote systemen op zijn plek is, maar ook in kleinere en dat hij in alle toonlagen een verrijking geeft. Het drietal ‘kleine’ B&W’s speelde verbluffend mooi. De combinatie van 805 en DB1 kon dynamisch niet helemaal meekomen de 800 Diamond, maar kwam wat betreft precisie en plaatsing wel een heel eind in de richting. En dat voor een overzichtelijker aanschafprijs (minder dan de helft ten opzichte van een paar 800 Diamonds), en met afmetingen die meer toepasselijk lijken voor de gemiddelde huiskamer.


Foto: B&W 805 diamond - persfoto

Het idee om Dibb naar Nederland te halen voor een demonstratie ontstond in de zomer, toen de vernieuwde 800-serie op de markt kwam. “Wij zijn één van de drie winkels in Nederland waar de 800 Diamond beluisterd kan worden”, zei Hans Peter Rietveld, retailmanager bij Hobo Hifi. “Het leek ons heel gaaf om als promotie de ontwikkelaar zelf zijn nieuwe luidspreker te laten zien en hem erover te laten vertellen. We werken nauw samen met B&W, en het bleek mogelijk om John Dibb naar Nederland te halen. Dat vonden we natuurlijk fantastisch.” Over de opkomst bij het evenement toonde Rietveld zich tevreden: “Het is een groot succes. Er zijn bijna 150 mensen zijn komen luisteren, de meeste van hen serieuze liefhebbers.


Foto: de B&W 800 Diamond naast de Classé apparatuur

De mannen van Hobo Hifi hebben alle reden tot tevredenheid. Het was boeiend om eens uit de eerste hand te vernemen hoe een van ’s werelds bekendste high-end luidsprekers wordt ontwikkeld. En de muziek klonk meer dan uitstekend. Een welbestede zaterdagmiddag.

Zie ook de onderstaande video-impressie van Guido de Kanter.

MERK

EDITORS' CHOICE