Symphonica in Diamond: B&W bij Hobo

Topdrukte, zaterdagmiddag, in de binnenstad van Arnhem. Reden: Marco Borsato had Sting naar de Gelredome gehaald om een nieuwe editie van Symphonica in Rosso te verzorgen. Maar hét muzikale evenement van de dag was eigenlijk de demonstratie bij Hobo Hifi Arnhem, van de B&W 800 Diamond. Dit topmodel uit B&W’s meest prestigieuze serie werd gedemonstreerd door zijn ontwikkelaar, Dr. John Dibb. Nog nooit eerder had hij een demonstratie verzorgd bij een dealer. Een primeur. 

Geïnteresseerden uit het hele land waren naar Arnhem getogen om ‘ze’ te zien en te horen. De B&W 800 Diamond (22.000 euro per stel), die sinds deze zomer op de markt is, en John Dibb, senior ontwikkelaar bij B&W. Dibb hield vier sessies van zo’n anderhalf uur, waarin hij de vernieuwingen uiteen zette en de resultaten liet horen aan de hand van muziek.


Foto: dat andere muzikale evenement in Arnhem

Dibb (62) vertelde tijdens zijn demonstratie uitgebreid over de verbeteringen die zijn aangebracht. Zo wordt de diamanten tweeter nu niet meer door één maar door vier sterke magneten aangedreven, wat een lagere wisselfrequentie met de midrange mogelijk maakt. Bovendien heeft de nieuwe tweeter een vlakkere frequentiekarakteristiek. Maar de volgens Dibb grootste verbeteringen zijn te vinden in het laag. Gebleven zijn de woofermembranen van Rohacell, die een licht gewicht hebben maar toch voldoende sterk zijn om een volwassen man te dragen, als die erop zou gaan staan. Verdwenen zijn de grote ferrietmagneten, die zijn opgevolgd door kleinere exemplaren van neodymium. Dit zijn wel dubbele magneten, om ervoor te zorgen dat de membranen op de heen- en de terugweg exact dezelfde beweging maken. Dit was met de oude, enkele magneten niet 100 procent het geval. Het resultaat is meer precisie, en meer ‘snelheid’ in het laag.


Foto: John Dibb naast de 800 Diamond

Opmerkelijk te horen was Dibbs opmerking dat de karakteristieke druppelvormige behuizing van de middentoner van Nederlandse herkomst is. In de B&W-fabriek in Engeland worden ze afgewerkt en gepolijst tot ze glimmen als spiegels, maar de behuizing zelf komt van het bedrijf Marlan, uit het Groningse Leek. Een mooi Nederlands tintje aan B&W’s edelstenen.

Praten over technologie is mooi, luisteren naar goed presterende apparatuur is nog mooier. In dat opzicht stelde de demonstratie in Arnhem niet teleur. De set die Hobo had opgesteld bestond, hoe kan het ook anders, uit hoogwaardige componenten van het met B&W samenwerkende Classé. Eén van de opgestelde Classé’s was de zeer recent op de markt verschenen CA-2300, een stereo eindversterker die 300 watt per kanaal levert, en waar Dibb lovend over sprak.


Foto: luisteren naar de B&W 800 bij Hobo Arnhem

Ik ga een stuk of zes tracks voor jullie draaien, die hopelijk een mooie, gebalanceerde mix aan genres vormen. Een goede luidspreker moet eigenlijk alle soorten muziek goed weer kunnen geven.” Dat gezegd hebbend, liet Dibb muziek horen van Bach (met wat diep en zwaar orgelgeluid), Jacques Loussier (ook weer Bach, maar in een aanstekelijk jazzarrangement), en Verdi (een fragment uit La Traviata). Rock was er van Neil Youngs recente album Le Noise, en dat was precies wat de 800 Diamond liet horen. Ronkende gitaren vergezeld door het onmiskenbare stemgeluid van Neil Young, gaven met de set van 800 Diamond en Classé een alle zinnen prikkelende ervaring. Voordat bezoekers eigen cd’s mochten aanreiken, draaide John Dibb nog Nils Lofgren, live op akoestische gitaar.

MERK

EDITORS' CHOICE