ARTIKELHarman Kardon

BDS 300 en Quincy Jones

Voor het eerst konden dealers en pers kennis met Harman Kardon BDS, een compacte av-receiver met ingebouwde Blu-ray speler. De BDS module is eventueel te combineren met bijpassende soundbar of een sub/satelliet luidsprekersysteem voor drie (2.1) of zes (5.1) kanaals weergave. De BDS module levert - zoals we van Harman Kardon gewend zijn - 65 echte Watt’s per kanaal, zelfs als alle kanalen tegelijkertijd aan het werk zijn. En daarmee onderscheidt het systeem zich duidelijk van een aantal concurrenten die maar al te vaak laboratoriumwaarden opgeven voor het vermogen. Je kent ze wel: helling af, wind in de rug resultaten. Het vermogen in de BDS wordt verzorgd door digitale versterkers die bekend staan om hun hoge rendement, lage stroomverbruik en lange levensduur.


Harman Kardon BDS-300

Met zijn HDMI uitgang is eenvoudige het aansluiten op een Full-HD televisie het spreekwoordelijk fluitje-van-een-cent. Of er nu een Blu-ray schijfje, een dvd of een cd in de lade ligt, een druk op de play-toets is voldoende om de weergave te starten. Maar bij Harman hebben ze ook gedacht aan de weergave van digitale (gecomprimeerde) muziek-, foto- en videobestanden. Via de USB-ingang op het front van de BDS kun je een flash-drive (USB stick) of een mp3-speler aansluiten. Erg praktisch is het feit dat alle benodigde kabels in de doos zitten, waarmee het systeem Plug-and-Play genoemd mag worden.

Quincy Jones

Harman International heeft voor haar merk AKG een grootheid uit de muziekindustrie aan zich weten te binden. Quincy Jones – de man achter Michael Jacksons grootste successen en bekend als producer/arrangeur voor o.a. Frank Sinatra en Ella Fitzgerald – geeft zijn naam aan de nieuwe Quincy Jones Signature Line hoofdtelefoons van het Oostenrijkse merk. Stijlvol vormgegeven in-ear en on-ear hoofdtelefoons en een Reference Class open-back Q701 over-ear hoofdtelefoon in drie –  flitsende –  kleuren (appeltjesgroen, zwart en wit). Maar zoals Quincy zelf zegt: “Stijl is belangrijk, maar inhoud is nog belangrijker.”


AKG Q701

Een kleine luistersessie tijdens de Harman show was in ieder geval overtuigend. Zelfs via  mijn iPhone was de meerwaarde ten opzichte van mijn eigen AKG K601 duidelijk.
De in-ears zijn trouwens compatible met de iPhone. Prijzen variëren van net geen 60 euro voor de Q350 in-ears, via 129 euro voor de Q460 on-ear tot 499 euro voor de Reference Class Q701.


Harman Kardon Go+Play Micro

Natuurlijk was er nog veel meer interessants te melden op de Harman show: zo was er de nieuwe Go+Play Micro te bewonderen, toonde Harman een MS100 all-in-one cd-speler/fm tuner/iPod dock en zagen we een leuk compact systeem met de naam MAS101 dat inclusief een ‘The Bridge’ iPod dock geleverd wordt. Kortom: er was weer veel nieuws te zien en te horen, waarbij vooral de demonstratie van de JBL MS-8 in de Audi me nog lang bij zal blijven. Ben benieuwd waar de volgende huisshow gehouden zal worden. Lijkt me een hele opgaaf om deze editie te overtreffen.


EDITORS' CHOICE