ARTIKEL

Andere voorkeuren


Bert Dekker | 03 augustus 2010 | Fotografie Paul Vermeulen

Jeroen: “Ik luister ook graag naar de artiesten waar Femke naar luistert. Desondanks heb ik ook andere voorkeuren. Ik hou van wat steviger werk en van muziek die wat minder toegankelijk is, zoals Porcupine Tree, Tool en Opeth. Maar ik kan ook enorm genieten van David Sylvian of Loreena McKennitt. Muziek waarin iets gebeurt. Vooral als ik alleen ben, ga ik er goed voor zitten, en neem ruimschoots de tijd om te luisteren. Als ik, doorgaans ’s avonds, in de gelegenheid ben te luisteren, wil ik me goed concentreren op de muziek en plaats ik de luidsprekers in de juiste luisterpositie.


Foto: Paul Vermeulen

Hier wil ik natuurlijk meer van weten, en niet voor niets. Jeroen is immers de trotse bezitter van een hoogwaardige audioset met uitstekende componenten. Deze bestaat uit een set Phonar Credo S100-luidsprekers, die ook dienst doen als frontspeakers in de multichannel-set. Een Marantz CD-14 cd-speler en een Marantz DVD-17-speler zorgen voor respectievelijk het audio- en het videosignaal. Een Marantz SR-14-receiver stuurt het signaal van de DVD-17 en de CD-14 naar de Restek-eindversterker, die de luidsprekers van signaal voorziet.

Een hoogwaardige audioset wordt doorgaans ook van topklasse bekabeling voorzien. Daarom heeft Jeroen alle componenten verbonden met bekabeling van Van Medevoort. Hij heeft ook veel aandacht besteed aan schone stroom. Er is een aparte groep in de meterkast opgenomen waar een netwerkfilter van Van Medevoort rechtstreeks op aangesloten is. Ook zijn alle netsnoeren van Van Medevoort.

En dan is er muziek

Jeroen heeft een uitvoerige playlist gemaakt. We gaan er rustig voor zitten. Dit doen we pas nadat de luidsprekers in de juiste luisterpositie zijn geschoven. Volgens Jeroen is het, door de drukte overdag in het huis, niet mogelijk de luidsprekers permanent in de juiste luisterpositie te laten staan. De luidsprekers staan op natuursteen en zijn aan de onderkant met vilt bekleed. Ze zijn zo gemakkelijk te verschuiven. Loreena McKennitt verdwijnt in de lade van de Marantz cd-speler. Het geluid van de set valt in positieve zin op door het luchtige, muzikale en beschaafde karakter. Alles staat heerlijk los, vloeit als vanzelf de kamer in. We nemen de tijd en draaien de ene cd na de andere zoals Steve Jansens nieuwe cd Slope en Raising Sand van Robert Plant en Alison Krauss. Deze eigenzinnige muziek geeft me een goed beeld van de muzikale smaak van Jeroen. Ik ken de muziek niet, maar het boeit me wel. De uitstekende muziekweergave is hier zeker ook debet aan.


Foto: Paul Vermeulen

De set klinkt nooit spectaculair. In mijn ogen doet de set precies wat je van een goede set mag verwachten: eerlijk muziek maken. Het nummer Der Wie Ris van Nynke Laverman op de cd Sielesalt raakt me in het bijzonder. Wat heeft Nynke een mooie stem. Dankzij de eerlijke en open weergave van de set kan ik haar stem en teksten goed volgen. Ik zit snel midden in de muziek. Het is moeilijk om deze cd te verwisselen voor een andere. Maar goed, we hebben de tijd dus draaien we nog maar een extra nummer van…

De tijd vliegt, het wordt tijd om het aangename luisterbezoek af te sluiten. Jeroen zegt uitermate tevreden te zijn over zijn set, wat ik volledig kan begrijpen. Veel upgrade-plannen heeft hij daarom niet, of het zou een nieuwe voorversterker moeten zijn. Misschien ook een Van Medevoort…

EDITORS' CHOICE