ARTIKEL

Op bezoek bij: Jeroen van Dillen

Bert Dekker | 03 augustus 2010 | Fotografie Paul Vermeulen

Muziek speelt voor veel mensen een grote rol in hun leven. Voor sommigen is dat niet genoeg, zij genieten pas echt van muziek als de weergave ook op een hoog peil staat. We maken kennis met Jeroen van Dillen, muziekliefhebber pur sang én trotse bezitter van een hoogwaardige audioset, waar hij terecht trots op is.

Mijn gastheer is een vriendelijke muziekliefhebber van 38 jaar. Hij woont samen met zijn vrouw Femke en hun drie zoons van 12, 18 en 19 jaar in een klein stadje in de buurt van Den Bosch.


Foto: Paul Vermeulen

Jeroen is trots is op zijn set. Hij praat er met veel toewijding over. In huize Van Dillen blijkt al snel dat het onderwerp ‘audio’, zoals in veel gevallen, zeker geen pure mannenaangelegenheid is. Zijn vrouw Femke maakt als vanzelfsprekend deel uit van het gesprek. Jeroen: “Muziek neemt in ons leven een belangrijke plaats in. Hoewel ik zelf geen muzikale achtergrond heb, is muziek er bij ons met de paplepel ingegoten. Ik was een tiener toen ik mijn eerste Akai-versterker kocht. Het was de eerste stap op weg naar de set die ik nu heb. Gelukkig had ik een opa die indertijd stereo’s verkocht [‘nou ja, eigenlijk mono’s’, grapt Jeroen], dus waren de omstandigheden gunstig. In de loop der jaren heb ik de waarde weten te schatten van de betere audio. Goede muziekweergave brengt je hoe dan ook veel dichter bij muziek. Genieten van muziek is voor ons belangrijk en daar beleven we als gezin veel plezier aan.

Femke voegt toe: “Daar heeft Jeroen zeker een punt. In het gezin waar ik vandaan kom, werd veel muziek gemaakt. In mijn ouderlijk huis werd actief gemusiceerd. Zowel mijn zus als mijn broer spelen gitaar. Ook besteedde mijn vader veel aandacht aan een goede muziekweergave. Hij had destijds al een behoorlijk goede set, bestaande uit apparatuur van Quad en Denon en KEF-luidsprekers. Hoewel ik, net als Jeroen, zelf geen instrument bespeel, heb ik goede muziekweergave ook op waarde leren schatten. Muziek klinkt immers zoveel mooier als het ook goed wordt weergegeven!


Foto: Paul Vermeulen

Een blik op de omvangrijke cd-collectie en dvd-collectie (600 cd’s en 150 dvd’s) laat zien dat we hier met echte muziekliefhebbers te maken hebben. Zowel Jeroen als Femke luistert dagelijks naar muziek. Soms samen, urenlang op de bank. Ook bezoeken ze regelmatig concerten. Ze hebben dan ook veel overeenkomsten in hun muzieksmaak. Maar er zijn zeker ook verschillen. Femke: “Ik kan urenlang luisteren naar luisterliedjes van Nynke Laverman. Door sterke teksten wordt muziek nog veel boeiender. Goede wereldmuziek en fado waardeer ik ook. Ook leuk - en een knipoog naar vroeger - Don McLean: wie kent hem nog?

EDITORS' CHOICE