REVIEW

Beeld en Geluid

Sander van der Heide | 04 juli 2013

De film is achteraf omgezet naar 3D. Hoewel dat tegenwoordig redelijk goed voor elkaar is te krijgen, valt het resultaat meestal tegen. Bij World War Z is dat ook het geval, en helaas zelfs erger. De film is zo onrustig gefilmd en de edits zijn zo ongelooflijk kort (in het begin van de film zou elke zombie een pop of zelfs je moeder kunnen zijn, zo kort in beeld zijn ze), dat je het liefste de 3D-bril afzet om nog een beetje overzicht te houden.

Daarbij zijn scènes in een donker flatgebouw nog donkerder door je 3D-bril, zodat elk contrast is verdwenen. Spectaculaire effecten van zombies die door het beeld vliegen of adembenemende vliegtuigscènes blijven uit, terwijl de setting er zeker om vraagt, maar dan had dit direct in 3D opgenomen moeten worden. 2D op een klein scherm, dat werkt het best bij deze film. Overigens zat ik wel vrij ver vooraan, op een plek waar je wel wat last hebt van crosstalk (het beeld wat voor het rechteroog is bedoeld, is ook nog een beetje te zien in het linkeroog en vice versa). Misschien dat ik daarom niet zo enthousiast was over het 3D-gebruik.

Muziek
De soundtrack van Marco Beltrami (met aardig wat horrorfilms op zijn creditlist) is functioneel, maar verre van origineel. Net als de film blijft het tempo hetzelfde; hakkende strijkers, Hans Zimmer-achtige trommels en af en toe ook wat elektronica dat doet denken aan werk van Cliff Martinez en de soundtrack van de laatste Batman-films.

Geluid
De audio is prima in orde, dialogen zijn goed te horen en met veel meer variatie in dynamiek dan je zou verwachten. Kleine stiltes met op de achtergrond wat zombiegeluiden in de galm geven de nodige kippevel-ervaring. Een paar ontploffingen gaan in plaats van heel hard, juist heel diep, alsof de stroom even uitvalt. Maar de geluiden van de zombies zelf met bijhorende foleygeluiden werken nog wel het beste. Weinig surround, maar dat maakt het meteen ook wat intiemer en dus spannender.

Film: 6/10
Beeld: 7/10
Geluid: 7/10
Surround-gebruik: 7/10
3D-gebruik: 6/10
Biosbezoekwaardig: 7/10

Lengte: 116 min
Beeldverhouding: 2.35:1

Meer weten over World War Z?


EDITORS' CHOICE