ARTIKELApple

Audio uit

Audio zal binnenkort ook via deze MiniDisplaypoort worden weergeven zodat deze ook via HDMI zal lopen. Nu is het nog echter een gecombineerd analoog en digitaal signaal op de 3,5-mm minijack aansluiting. Deze is te gebruiken voor koptelefoon, lijnuitgang of optisch signaal. De DA-converter is van meer dan gemiddeld niveau, maar een externe DA-converter via USB of het digitale signaal heeft onze voorkeur. Tevens kan via deze aansluiting ook Dolby Digital 5.1 en DTS worden weergegeven. Let er wel op dat je een speciale kabel of een toslink mini-jackadapter gebruikt.

De meeste Macs vanaf 2006 hebben allemaal deze zelfde gecombineerde minijack-aansluiting en USB 2.0/Firewire800, waarbij het voorgaande dus ook van toepassing is. Een tweede favoriet zou daarom een MacBook of een MacBook Pro kunnen zijn, is in feite een Mac Mini met een beeldscherm en toetsenbord. Als plek, ruimte en lawaai minder van belang zijn is een Mac Pro of G5 een goeie derde. De iMac is iets minder interessant vlak naast de hifiset, hoewel de 27-inch-versie een goeie vervanger voor een los TV-scherm zou kunnen zijn.

Om enige teleurstellingen te voorkomen raden we vanaf het begin 2 dingen aan die de van de Mac Mini een echt mediamonster zullen maken: RAM en een externe harddisk. De huidige MacMini komt met 2 GB aan RAM-geheugen en aangezien OSX, het besturingssysteem van Apple, echt sneller wordt van meer RAM en de videokaart ook een gedeelte van het geheugen gebruikt zijn die paar tientjes extra welbesteed. De interne schijf van 160 of 320 GB is niet alleen te klein voor al je media die je erop gaat plaatsen, hij is met z�n 5400 toeren ook wel wat langzaam. Ook al ga je straks al je bestanden op een externe schijf plaatsen, het systeem zelf draait dan nog via de interne schijf. Om te beginnen zou ik een externe FireWire-800 schijf van 1,5 TB (7200 toeren) kopen en met Carbon Copy Cloner (http://www.bombich.com/) de complete interne schijf kopiëren naar de externe schijf. In het voorkeurpaneel `startup disk` kunt je dan aangeven dat de externe schijf voortaan de startup disk is.

Als je de Mac Mini alleen stereo gaat gebruiken, loont het de moeite om een losse DA-converter aan te schaffen. Dit kan via de toslinkaansluiting of USB. Er zijn hier legio mogelijkheden, maar ik kan hier alvast een paar van mijn favorieten aangeven:

  • Benchmark DAC1. Deze converter is er in vele smaken (met of zonder volumeknop, digitale ingangen, via USB) en klinkt fantastisch. Er zijn meerdere digitale ingangen en is dus ook ideaal te combineren met bijv. Nog andere apparatuur die een goeie audio-uitgang kunnen gebruiken.

  • HRT Music Streamer. Een stuk goedkoper, simpele opzet op hoogwaardig niveau: van USB naar stereo RCA. https://hifi.nl/nieuws/41296/Muziek.nl_-_HRT_Music_Streamers_in_de_shop.html
  • Nog niet beluisterd, maar wel op mijn verlanglijstje: Ayre Acoustics QB-9, WEISS DAC 202 en de Sonic Studio 304.

EDITORS' CHOICE