ARTIKELApple

Apple & Audio: Mediacenter set-up

Het is alweer bijna 10 jaar geleden dat Steve Jobs in 2001 de eerste iPod presenteerde. Hij verkondigde eerst dat de computer een centrale rol zou gaan spelen in het tot je nemen en bewerken van media en de eerste stap voor Apple was muziek. Hij gaf hier 2 redenen voor: "We love Music" en "Music is part of our daily lives".

Zijn voorspelling dat de computer een centrale rol zou gaan spelen in ons mediagedrag is zeker uitgekomen. Het liefst zag hij ook dat die computer een Apple-computer zou zijn. Dat dit een zeer geschikte keuze is en Apple unieke voordelen heeft voor het maken van een mediacenter of een audionetwerk, kun je lezen en uitproberen met de komende serie artikelen "Apple & Audio".

De basis-set

De instap om een Apple-georiënteerde hifi-setup te maken is een set waarbij een aparte computer speciaal wordt gebruikt voor het afspelen van audio-en videobetanden. Ik ga ervan uit dat u een versterker en een set speakers heeft of een stel actieve speakers. Het samenstellen hiervan is namelijk een heel ander verhaal en we concentreren ons nu op alles aan de andere kant van de audiokabel.

Eerst bepalen we welke *Mac we het beste kunnen gebruiken voor de mediacenter. De goedkoopste oplossing is een Mac die u niet meer gebruikt voor uw werk of dagelijks gebruik. Een oude G5 of MacBook voldoet prima. Onze voorkeur gaat echter wel uit naar een Mac die niet te groot is, niet teveel lawaai maakt (ventilator- en harddiskgeluiden) en genoeg audio-, video en data-aansluitingen heeft. We komen dan al gauw uit op een Mac Mini.

* Mac staat voor Macintosh, de eerste alles-in-1 computer van Apple uit 1984, vernoemd naar de appelsoort. De huidige computerlijn van Apple zijn in feite allemaal afstammelingen van deze Macintosh en voeren die nog in hun naam terug. De lijn is onder te verdelen in:

  • MacBook en MacBook Pro, de laptopserie
  • iMac, de Macintosh anno 2010
  • Mac Mini, instapmodel in compacte vorm
  • Mac Pro, de (semi)professionele serie

Het formaat is erg klein (16cm x 16cm x 5cm), hij heeft genoeg aansluitingen en is redelijk stil (voor een apparaat met een ventilator). Daarnaast zit er een Superdrive in die praktisch elk formaat CD en DVD kan weergeven.

In de laatste versie zit een NVIDIA GeForce 9400M grafische processor met 256 MB DDR3 SDRAM. Een goeie processor voor het afspelen van videocontent. De interne schijf van 160 of 320 GB is een 2,5-inch schijf met een toerensnelheid van 5400 RPM. Iets te traag voor het serieuze werk , maar gelukkig zit de Mac Mini boordevol aansluitingen voor een externe schijf. E�n FireWire 800-poort en vijf USB 2.0-poorten, maar ook een Gigabit Ethernet aansluiting. En draadloos Wifi-N en Bluetooth. Video kan via Mini-DVI (verloopplug naar DVI wordt meegeleverd) of Apple`s eigen MiniDisplay-poort worden weergegeven. Een verloop naar HDMI is los verkrijgbaar.


EDITORS' CHOICE