ARTIKEL

Een nieuwe weg

Next: powercords, nieuwe interlinks, Amarra 2.3.1. Updates, updates, updates. De Bostons worden Diapasons (de Karis), de Diapasons worden Marten FormFloors. “Air, air, air. Klinkt lekker luchtig met een stevig laag.”

Het HiFi-Virus overwinnen
Maar tegelijkertijd beginnen ook de eerste haarscheurtjes zich in de langzaam uit de hand lopende hifi-liefde te vertonen. Mark (32) is van beroep ‘Organisatiemedewerker Civiele Onderwaterbouw’ bij een dochterbedrijf van Strukton, en als professioneel duiker alert op haarscheurtjes – ook al is het werk de laatste jaren vooral administratief, en zijn pak niet langer een wetsuit. Aanpassingen worden steeds duurder, waarneembare verschillen steeds kleiner – maar je blijft zoeken, je blijft tweaken. Meer diepte. Meer live-ervaring. Stemmen worden rijker, instrumenten warmer.

Mark is bovendien ex-militair en groot fan van extreme sports en jezelf helemaal verliezen in een uitdaging – om het even welke. Dat dergelijke trekjes ook doorklinken in een hifi-hobby bewijst hij door in extremis door te sleutelen aan de set. Workshop over powercords hier, uitleg over het aanleggen van een aparte audiogroep daar. Hij is kind aan huis bij Alex Loth (A10Audio) in de periode dat hij voor werk een aantal maanden in Amsterdam verblijft, en wordt bijgestaan door Menno de Vries (Highender) in het verder uitbouwen (AMR CD-777, AMR AM-77.1, North Star Design Essensio DAC, Quantum QB4 netfilter…). “Uiteindelijk heb je een set waar je vriendin niet meer aan durft te komen, die veel te aanwezig is in je interieur, en zo’n kilowattuur aan vermogen verbruikt…”

Eind 2012 barst de bom. Het is too much. Je luistert niet meer naar de muziek, maar naar de potentiële verbeterpunten. ‘Als ik nou…’ - ‘Misschien wanneer ik…’ Als een avondje in de bank ontspannen muziek luisteren, nota bene op een set die voor precies dat doel bij elkaar verzameld is, langzaam verandert in onrust, ongedurigheid en frustraties, dan moet je de situatie herzien. “Heel toevallig ben ik uit nieuwsgierigheid eens naar binnen gelopen bij een B&O dealer, en raakte er aardig onder indruk van het geluid. Het is niet zo perfect als menig audiofiele set, maar het had iets waarmee ik zeker zou kunnen leven...”

De onrust sleepte nog even voort, totdat Mark dan toch die knoop doorhakt. Drie weken later vindt z’n complete set een nieuw onderdak in een herenhuis in Maastricht, koopt hij zijn B&O systeem en komt een niet onbescheiden deel van de ontspanning van het nieuwbakken spaartegoed wat dat oplevert. Het plezier komt echter vooral van het feit dat muziek luisteren weer genieten is geworden, en de set weer een instrument – geen onbereikbaar gebleken doel op zich.

“Ik heb nu een set waar ik mee kan leven; uiterst modern en compact, met groots geluid, één waar m’n vriendin ook mee overweg kan en één die geen klein fortuin kost. En het belangrijkste: ik kan er niets meer aan veranderen, er daardoor geen geld meer aan uitgeven, en weer genieten van de muziek zoals het hoort…”

De muziek voorop
Het is overigens geen volledig vrijgevochten muziekbeleving bij Mark op de bank, want we blijven wel met een interessante vraag zitten; is deze stap een dwaling van het geijkte hifi-pad, of is juist dat eindeloze technische doorsleutelen een misstap van het eigenlijke doel – de muziek?

Met andere woorden, is het hifi-virus overwonnen, of zien we hier een al dan niet tijdelijke parallelweg? We durven het niet te zeggen. Na een avondvullend programma met Mark’s riante muziekbibliotheek lijkt het vooral een overwinning voor die muziek te zijn. Want dat de twee BeoLab 3 speakers, de BeoLab 11 sub in de kast(!) en de Beosound 5 Encore Mark’s beoogde doel dienen, is wel duidelijk.

Of? Onze gastheer laat niet onvermeld wel eens te fantaseren over de toekomstige luisterruimte van een toekomstige woning. En als we achter het tv-meubel kijken, zien we dat de Siemens Sitor audio-groep met Kemp powercable mkV, rechtstreeks op een Quantum QRT QB4 met Qv2 plug, bijna stiekem niet met de vorige set de deur uitgegaan is…

To be continued...?

EDITORS' CHOICE