ARTIKEL

Waar moet je op letten?

Max Delissen | 30 mei 2016 | Fotografie Redactie HiFi.nl
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 06 mei 2013

Tweedehands hifi-apparatuur kun je grofweg in twee categorieën verdelen: apparatuur die je zonder al teveel omhaal en bijna overal met redelijk vertrouwen kunt aanschaffen, en apparatuur die veel kritische inspectie nodig heeft voor je geld op tafel legt. Dat bepaalt ook weer in zeker mate waar je bepaalde soorten tweedehands hifi het beste kunt kopen.

"Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo!"

Een versterker bevat bijvoorbeeld veel minder bewegende (en dus slijtage-gevoelige) onderdelen dan een cd-speler of cassettedeck, en een platenspeler-element kan zelfs slijtage of een beschadiging hebben die met het blote oog niet zichtbaar is.

In het algemeen geldt echter vooral dat Gezond Verstand je belangrijkste bondgenoot is bij het aanschaffen van tweedehands hifi. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo!

Versterkers
Versterkers bevatten weinig tot geen bewegende delen, mechanische slijtage is dus geen probleem. Maar dat wil niet zeggen dat een versterker niet slijt. Vooral de buffercondensatoren in de voeding kunnen na verloop van (vele) jaren gebruik een deel van hun capaciteit langzaam kwijtraken, waardoor de versterker futloos kan gaan klinken. Dat geldt met name voor versterkers van 15 jaar en ouder, maar het hangt ook af van hoe intensief de versterker gebruikt is. Het is slim om daar van tevoren met de verkoper over te spreken. Maar over het algemeen kun je een versterker veilig op afstand kopen.

Bronnen
Platenspelers, cd-spelers, cassettedecks, feitelijk alle afspeelapparaten met een motor die de geluidsdrager aandrijft, zijn onderhevig aan slijtage, en moeten daarom met meer voorzichtigheid worden benaderd. Kopen op afstand zonder dat je het apparaat van tevoren kunt inspecteren kan daarom in een teleurstelling eindigen. Hoe ouder het apparaat, hoe groter de kans op (onverwacht) onderhoud. Bij platenspelers kun je (afhankelijk van de leeftijd) te maken krijgen met slijtage van het plateau-lager, maar ook de lagers in de arm kunnen na vele jaren gebruik speling gaan vertonen, wat ongunstig uitwerkt op de klankmatige prestaties.

Het element in een platenspeler slijt het hardst, de diamantnaald die er in zit gaat onder optimale omstandigheden gemiddeld zo'n 3000 uur mee, maar slecht onderhoud, verkeerde montage en vervuilde langspeelplaten verkorten de levensduur aanzienlijk. Bij twijfel kan het verstandig zijn een element eerst door een ervaren vakman te laten beoordelen onder een microscoop. Cassettedecks (wie gebruikt ze nog?) hebben vooral last van slijtage van de koppen en als ze lang niet gebruikt zijn zullen rubberen snaartjes in het loopwerk gaan verharden en breken. Hetzelfde geldt voor cd-spelers, waarbij het vooral bij 'klassiekers' ook vrij vaak voorkomt dat de laser aan het eind van zijn levensduur is. Weet waar je aan begint, want van dat soort old-timers zijn bijna geen onderdelen meer te vinden, tenzij je bereid bent woekerprijzen te betalen bij online-veilingen.

Luidsprekers
Bij normaal gebruik gaan luidsprekers jaren mee en daarom zijn ze redelijk veilig op afstand te kopen. Meestal zul je, vanwege het formaat en het gewicht, toch zelf op pad moeten gaan om ze op te halen. Let er dan vooral op of alle units ook daadwerkelijk functioneren, of er geen onbalans in het geluid zit en of er mechanische (vaak een beetje schrapende) bijgeluiden zijn als de woofer beweegt.

Dat kan duiden op schade aan de spreekspoelhouder door lomp hard spelen. Ook hierbij kan het moeilijk zijn om vervangende onderdelen te vinden, en neem daarom bij twijfel eerst contact op met de importeur of met een reparateur. Oudere luidsprekers hadden soms rolranden van schuim die na verloop van tijd gaan verbrokkelen. Dat is vaak wel te repareren, maar niet altijd met originele materialen zodat het karakter van de luidspreker na zo’n reparatie een beetje verandert.

Kabels
Als we er even vanuit gaan dat de kabel die je tweedehands koopt origineel is (populaire merken hebben nogal eens last van vervalsingen) en dat er geen rare dingen mee zijn gebeurd, dan kun je kabels heel goed op afstand kopen. Toch zijn er een paar dingen waar je voorzichtig mee moet zijn. Kabels die door de vorige eigenaar zelf op maat gemaakt zijn kunnen tegenvallen, omdat slecht soldeerwerk de prestaties aanzienlijk vermindert. Hou het daarom het liefst bij originele kabels.

Accessoires
Spikes, dempers, schoonmaakborsteltjes, pluggen, meubels... Allemaal dingen die gebruikt worden om de hifi-hobby te vergemakkelijken of te optimaliseren. In deze categorie kun je je nauwelijks een buil vallen als je op afstand koopt. Tweedehands meubels kunnen echter lelijke gebruikssporen vertonen, vraag daar vooraf naar als de foto’s bij een advertentie niet duidelijk genoeg zijn. Zelf ophalen is dus een goed idee.

Ook afstandsbedieningen kunnen mankementen vertonen; knopjes kunnen niet meer werken door slijtage of door fysiek misbruik (glas frisdrank erover) en als ze lange tijd niet gebruikt worden kunnen de batterijen gaan lekken wat onherstelbare schade in het batterijcompartiment of zelfs op de print veroorzaakt.

Wees in alle gevallen mondig en durf vragen te stellen. Verkopers (ook particulieren) moeten correcte en bruikbare informatie geven als een belangstellende er naar vraagt. Zijn ze daar niet toe bereid, dan is het verstandig om de aankoop te heroverwegen.


EDITORS' CHOICE