ARTIKEL

Alles wat je moet weten over tweedehands hifi

Max Delissen | 30 mei 2016 | Fotografie Redactie HiFi.nl
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 06 mei 2013

Er wordt veel tweedehands hifi gekocht. Het is namelijk niet alleen een leuk en handig onderdeel van onze hobby, maar ook de enige manier om legendarische of fraai vormgegeven apparatuur uit vervlogen tijden op de kop te kunnen tikken.

Of natuurlijk omdat liefhebbers op die manier met apparatuur kunnen spelen die eigenlijk buiten hun financiële bereik ligt. Het doel is in ieder geval altijd om op de een of andere manier meer plezier aan je muziek te kunnen beleven. Er kleven echter ook wat nadelen aan het kopen van tweedehands apparatuur, en je dient rekening te houden met diverse valkuilen. Die overigens gemakkelijk te vermijden zijn, als je maar weet waar je op moet letten. HiFi.nl zet alles voor je op een rijtje.

Waar Koop Je Tweedehands Hifi?

Winkel
Er zijn winkels die zich specialiseren in (bijzondere) gebruikte hifi-apparatuur. Ze hebben vaak een flinke collectie en de kans dat je er iets moois of bijzonders tegenkomt is vrij groot. Maar ook winkels die zich richten op nieuwe producten hebben vaak een hoekje waar ingeruilde apparatuur te vinden is. Het voordeel van kopen in een winkel is dat je een duidelijk aanspreekpunt hebt na de aanschaf. Afhankelijk van hoe scherp de aanbieding is kun je bij veel winkels nog op een (beperkte) garantie rekenen en is het gemakkelijker om een apparaat dat kapot gaat ter reparatie aan te bieden.

Nadeel is dat je, wanneer je een specifieke occasion zoekt, altijd zult zien dat ze die (natuurlijk...) niet hebben staan. Om je geduld niet teveel op de proef te stellen kun je in dat geval een andere route kiezen en op zoek gaan naar een particulier die precies dat wat je begeert te koop aanbiedt.

Particulier
Het voordeel van kopen bij een particulier is niet alleen dat je heel gericht bezig bent (je koopt precies wat je zoekt), maar ook dat je vaak een wat lagere prijs betaalt. Particuliere aanbieders hoeven immers geen winkelpand te huren en personeel te betalen. Maar er zitten ook een aantal nadelen aan. Particuliere verkoop is namelijk niet gebonden aan allerlei bepalingen die de koper beschermen. Als de transactie gesloten is, vervalt de garantie bij wijze van spreken bij de deur. Natuurlijk kun je daar individuele afspraken over maken, maar reken in principe nergens op als koper.

Online
Het overgrote deel van de tweedehands hifi wordt tegenwoordig via internet verhandeld. Handig, want de geïnteresseerde partij kan vanuit de luie stoel eerst op zijn gemak zoeken naar wat hij wil. Zowel particulieren als winkels maken daarom graag gebruik van de virtuele etalages van op hifi toegespitste sites als HiFi.nl, waar je over het algemeen met gelijkgestemden te maken hebt en vaak de wat betere apparatuur aantreft, of de veel breder werkende portalen als Marktplaats.nl en Ebay. De gespecialiseerde winkels die we eerder noemden hebben eigenlijk allemaal wel een eigen website waar hun actuele aanbod op te vinden is.

Buitenland
Bij het kopen van tweedehands hifi in het buitenland horen specifieke aandachtspunten. Ga er bijvoorbeeld maar van uit dat van garantie geen sprake is en dat de wettelijke afkoelingsperiode ook hier niet geldt wanneer je bij een particulier koopt. Als je bij een winkel koopt, geldt die bedenktijd meestal wel, mits de winkel binnen Europa gevestigd is. De kosten van het terugsturen - die in veel gevallen door de koper moeten worden voldaan - kunnen voor verzending naar het buitenland wel fors hoger zijn. Winkels buiten Europa kennen de wettelijke afkoelingsperiode helemaal niet.

"Goedkoop kan zo alsnog duurkoop worden..."

Betalen naar het buitenland is ook een verhaal apart. De beste manier is om de betaling via het internationaal geaccepteerde PayPal te doen, maar particulieren maken daar niet altijd gebruik van. Hou er wel rekening mee dat PayPal soms 'creatieve' wisselkoersen gebruikt en een percentage van het aankoopbedrag als kosten in rekening kan brengen bij de koper.

Betaling via Western Union Bank, MoneyGram, HSBC bank en cheques wordt afgeraden, omdat het bekend is dat oplichters daar bij voorkeur gebruik van maken, omdat het anoniem is en er geen enkele kopersbescherming in zit. Geld weg = dikke pech. Aankopen in een winkel buiten de EU worden in sommige gevallen ook nog eens belast met inklaringskosten, omzetbelasting en administratiekosten. Daar doe je niets aan, en het verhoogt de prijs met ongeveer 25%. Hou daar ook rekening mee. Goedkoop kan zo namelijk alsnog duurkoop worden.


EDITORS' CHOICE