ARTIKELTivoli Audio

Sympathiek

Voordat het officiële gedeelte van de bijeenkomst begint, heet DeVesto de genodigden eerst welkom in meer informele setting. De Amerikaan is kleiner dan je op basis van zijn foto's zou denken, terwijl ook het glimmende knopje dat hij in zijn oor draagt, direct opvalt. Maar bovenal blijkt hij uiterst sympathiek. DeVesto probeert met iedereen even een praatje te maken, voor hij ons voorgaat naar de conferentieruimte.

Daar vertelt hij vol enthousiasme over de toekomst van zijn kindje. Al neemt hij ons eerst even terug naar de tijd dat DeVesto als geluidsman werkte bij concerten van grote namen als The Allman Brothers Band, Rod Stewart en Alice Cooper. Hij zegt het weliswaar niet hardop, maar feitelijk ligt in die periode de voedingsbodem voor wat we nu kennen als Tivoli Audio. Want: "We probeerden vanuit de muzikale gedachte het geluid bij de mensen te brengen".

Het is die liefde voor goed geluid en techniek gekoppeld aan DeVesto’s interesse in design, die begin deze eeuw leiden tot de oprichting van Tivoli Audio. "Vernoemd naar de geboorteplaats van mijn vader", verklaart DeVesto de herkomst van de merknaam. "Tivoli (zo’n twintig kilometer ten oosten van Rome, red.) was eeuwen geleden al synoniem voor ontspanning. Vele Romeinse keizers hadden er een buitenverblijf."

Samen met collega Henry Kloss introduceert hij in 2000 de Model One tafelradio. Nog vele modellen zouden volgen. Of, zoals DeVesto het zelf noemt, "accessoires voor je leefomgeving". En dan het liefst in bonte kleurtjes, in plaats van het toentertijd veel meer gangbare zwart of grijs. Al zijn de in het Italiaanse Como, waar het designteam zijn standplaats heeft, en Boston ontworpen producten veel meer dan een frisse kleur en geinig design.

Zo wordt de Model One door audiofielen nog steeds geprezen om het kristalzuivere geluid. "Kijk, iedereen zegt dat zijn product goed klinkt. Maar zeker niet onder alle omstandigheden", doceert DeVesto. "Bij Tivoli proberen we producten te ontwikkelen die onder álle omstandigheden goed klinken." En als we de CEO moeten geloven, is dat zijn bedrijf tot nu toe aardig gelukt: "We maken het best klinkende apparaat ter wereld".

DeVesto blijkt duidelijk niet naar Amsterdam te zijn gekomen om genuanceerd te spreken over wat hem opvalt aan de industrie waarin hij de afgelopen dertig jaar zijn sporen verdiende. Zo heeft de Amerikaan de afgelopen tien jaar "veel apparaten op de markt zien komen die zichtbaar geïnspireerd zijn door onze producten".


EDITORS' CHOICE