Wat direct opvalt is dat de vocalen erg mooi in het midden liggen, op oorhoogte wanneer je zit, en dat de Solo de ruimte met de hoge plafonds zeer goed kan vullen. De muziek klinkt ruimtelijk en de basdriver kan flink knallen. Zoveel bas heb je niet altijd nodig dus gelukkig kun je 'm gemakkelijk bijstellen met de speciale Zikmu Solo app.Â
De Solo klinkt echter niet altijd even kraakhelder. Een vet rapnummer met veel bas of een popnummer kan hij prima aan, maar zodra er muziek wordt gespeeld die wat ‘kleiner’ of delicater is, mis je wat detail. Wanneer Mozarts bekende en prachtige klassieke stuk ‘Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen’ uit Die Zauberflöte voor ons wordt afgespeeld, komt dat niet binnen zoals zou moeten. Normaal gesproken gaan je nekharen overeind staan van dit stuk, maar je hoort en voelt een afstand bij de Solo, alsof de operazangeres 50 meter van ons af staat. Daarnaast klinkt het niet erg verfijnd. De ruimte zal hier andermaal een rol spelen.
Specs & Features
De Solo heeft een aantal heel handige features zoals Sound Flex in huis, wat het aanpassen van de audio-instellingen mogelijk maakt. Naast de draadloze Bluetooth 3.0, Wi-Fi en NFC technologieën kun je je iPod of iPhone natuurlijk ook gewoon docken (al is er geen lightning connector). Verder heeft de Solo een line-in ingang waarmee je zowel analoog als optisch digitaal verbinding kunt maken met elke bron. Via de geïntegreerde ethernetpoort is het mogelijk het eigen netwerk uit te breiden naar gebieden die niet worden gedekt door Wi-Fi.Â
Jammer is dat de Zikmu Solo geen FLAC bestanden ondersteunt. Je kunt je FLAC-bestanden wel afspelen, maar ze worden omgezet naar MP3. Volgens de woordvoerder van Parrot is FLAC in Nederland wel populair, maar wordt het in een land als Frankrijk nauwelijks gebruikt. Toch jammer voor de vele FLAC-liefhebbers. De Solo speelt wel moeiteloos AAC, en MP3-bestanden af.
Parrot Audio Suite
Om gemakkelijk je bestanden via de Solo te streamen is een handige App natuurlijk een vereiste. De gratis verkrijgbare App met de naam Parrot Audio Suite ziet er strak en erg overzichtelijk uit. Naast de controller voor volume en equalizer kun je bijvoorbeeld ook de grootte van je ruimte (Room Size Compensation) en de positie van de speaker (Room Positioning) instellen.
Een adviesprijs van 799 dollar is aan de hoge kant voor een speakerdock dat maximaal 100 Watt produceert. De Parrot Zikmu speakers die hiervoor werden uitgebracht waren echter nog stukken duurder. Die prijs heeft uiteraard te maken met de designer die erachter zit. En voor design willen mensen betalen. Wij willen in ieder geval nog wel eens in een eigen ruimte met het stijlvolle apparaat aan de slag!