ARTIKEL

Geen tijd voor koffie...

Met de spullen van de Fontys Hogeschool is het fijn werken. Haast nieuwe soldeerstations, handige printhouder en voldoende gereedschap. Volgens de handleiding beginnen we met het plaatsen en solderen van de weerstanden. Tot de complete printplaat klaar is en alle onderdelen gesoldeerd zijn. De grote elektrolytische condensator in het midden zorgt ervoor dat er geen gelijkspanning op de luidsprekerklemmen kan komen te staan. Natuurlijk is het een nadeel dat een condensator op die plaats in de signaalweg nodig is, maar het is en blijft een eenvoudig ontwerp. 

Ik vergeet nog te vermelden, dat diegenen die weinig of geen ervaring hadden met solderen, van een paar leerlingen van Fontys en van Jan, voor het bouwen een snelcursus soldeertechniek kregen. Zodat ook de minst ervaren bouwers zelfstandig aan de slag konden.

Als beide printplaten klaar zijn worden ze samen met de MOS-FET’s gemonteerd op het koellichaam. Dat is nodig om de transistors te koelen, die samen ongeveer 36 Watt aan warmte afgeven. Zaak is dat de transistors (en de print) geen enkel contact hebben met het aluminium, dus gaan daar isolatieplaatjes tussen en staat de print op afstandbusjes. Na controle op sluiting kunnen we de transistors aan de print solderen.

Met behulp van een voeding van Fontys brengen we langzaam spanning op de print en meten we de spanning val over Q1, die exact 12 Volt moet zijn. Instelbaar met de potentiometer. Hoera dat werkt, helemaal netjes afregelen komt later.

Inmiddels is de hele groep druk aan het bouwen en gunt niemand zich echt tijd voor de heerlijke broodjes die Fontys serveert, met koffie, thee, melk en fris. Gastheren zijn het zeker in Eindhoven. Omdat niet iedereen even ervaren is loopt het nogal uiteen wie met welk deel bezig is. Jan Didden en twee van zijn vrienden steken met regelmaat een helpende hand toe als het bij iemand vast dreigt te lopen. 

En daar staat nummer één dan. Bedraad en wel. Getest, spelend en gereed om te worden afgedekt met een kap. Duidelijk is te zien dat de voeding en de luidspreker aansluitingen vastgeschroefd worden op de print met gesoldeerde klemmen, terwijl de aansluiting van de LED en het ingangssignaal met pennen is gemaakt. Zware luidsprekerklemmen en een nette cinchbus geven een degelijke en audiofiele uitstraling aan het geheel. 

 

Als ook nummer twee gereed is krijgen we de bijbehorende voedingen en netsnoeren. Klaar om naar huis te gaan na een fantastische dag. Het is heerlijk om met de handen bezig te zijn. Om iets te leren van ervaren versterker bouwers en om hulp te kunnen roepen als je het even niet meer weet. Ik kan niet anders zeggen dan dat de organisatie en de voorbereiding voorbeeldig zijn geweest. Met als resultaat dat ik meerdere mensen heb horen vragen om een tweede dag, waar een voorversterker gebouwd zou kunnen worden. Een uitdaging voor Jan Didden en Nelson Pass? Een groepsfoto toont het enthousiasme aan en spreekt dank uit aan Nelson voor zijn oorspronkelijke initiatief. 

 


EDITORS' CHOICE