ARTIKEL

Verslag AmpCamp 2012: Bouw je eigen monoblokken

AmpCamp is een uit Amerika overgewaaid fenomeen dat is begonnen bij Nelson Pass (inderdaad, de Nelson Pass), die het leuk vond een groep mensen kennis te laten maken met het zelf bouwen van versterkers. De opzet is het maken van een eenvoudige single ended klasse A versterker met slechts een handvol onderdelen. Verpak het geheel in een fraai kastje en je verkrijgt een mono eindversterker, die met een beperkt vermogen een heel aardig geluid weet neer te zetten. Tegelijk leer je een beetje hoe een versterker werkt.

Jan Didden van Linear Audio, een vriend van Nelson Pass, bracht het idee naar Eindhoven waar de Fontys Hogeschool op een zaterdag een lokaal, leerlingen, apparatuur en gereedschap beschikbaar stelde. Om negen uur de aftrap met een korte inleiding door Jan Didden, waar hij dieper ingaat op de schakeling.

De schakeling is ontworpen door Nelson Pass, licht aangepast voor Nederland in verband met verkrijgbaarheid van onderdelen. Bij effect is een iets groter vermogen (van 5 naar 7 Watt) en een lagere vervorming. De basis van de schakeling is een MOS-FET (Q1) die werkt in single ended klasse A. Waarbij de stroom in rust constant is door de transistor. Een tweede MOS-FET (Q2) laten we werken als stroombron en om te zorgen dat de stroom constant blijft, ook als de voedingsspanning zou variëren, is er een circuit gemaakt met Q3. Tenslotte komt er een FET transistor aan de ingang die de impedantie hoog houdt, zodat de eindversterker een lichte belasting vormt voor de bron. Met een meerslag potentiometer aan Q3 is de spanningsval over de twee MOS-FET’s instelbaar. Als laatste nemen we een LED om aan te geven dat de versterker onder spanning staat.

 

De voeding van de versterker wordt betrokken uit universele voedingen die normaal bij laptop ’s geleverd worden. Dat heeft twee voordelen, de voedingen zijn robuust, kortsluit vast en geven een goed geregelde spanning af. Ten tweede is het bouwen van de versterkers veilig, want we gaan werken met maximaal 24 Volt en niet met netspanning. Het te bereiken eindresultaat is te zien op de foto die in de bouwbeschrijving zit. 

 

Jan Didden heeft er voor gezorgd dat alle onderdelen per twee eindversterkers verpakt zijn in plastic zakjes. Met 25 mensen die tegelijk aan de slag willen moet dat ook wel. Bovendien zijn fraaie kastjes beschikbaar met gefreesde frontjes, zodat het eindresultaat behoorlijk professioneel oogt. Aan elk onderdeel is gedacht en niets ontbreekt. Toen in de loop van de dag bleek dat één schakelaar niet goed werkte, was er prompt een andere beschikbaar. 


EDITORS' CHOICE