ARTIKEL

Zeurpiet


Dieter van den Bergh | 13 oktober 2008

“Ik was nooit heel erg bezig met hoe de muziek klonk. Ik was een puber, het moest er gewoon goed uitzien! Dus kreeg ik een parelmoerwitte drie in één-installatie, die paste namelijk bij mijn kamer. Ik wilde wel een goed merk trouwens. Philips, mijn ouders vonden het belangrijk dat we Hollandse producten kochten. Dat Within Temptation goed klinkt, vind ik wel erg belangrijk. We willen ook graag met de tijd meegaan, daarom is Black Symphony op Blu-ray uitgekomen. Ik ben best een zeurpiet wat geluid betreft, maar dan vooral in de studio en op het podium. Kan me dan onwijs irriteren aan slecht geluid. Maar Robert (Westerholt, de gitarist van Within Temptation), mijn vriend, is de man van de apparatuur. Hij is een enorme hifi- en gadgetfreak. Hij krijgt ook steeds meer interesse in oude retrospullen. Dat is begonnen bij de opnames die ik heb gemaakt met DJ Armin van Buuren. Tijdens die opnames kwamen we allemaal oud spul tegen dat allang afgeschreven was, maar dat veel beter bleek te klinken.”


Foto: Loe Beerens“Ook buiten de band om ben ik veel met muziek bezig, al heb ik niet veel tijd om nieuwe platen te kopen. Ben vooral geïnteresseerd in muziek buiten onze scène om. Dat kan heel inspirerend werken, zoals ook mijn dance-uitstapje met Armin van Buuren. Je krijgt daar veel nieuwe energie van. Mijn laatste ontdekking is Nicole Atkins, een Amerikaanse dame, een soort kruising van Heather Nova en Amy Winehouse. Folkachtige jaren ‘50-muziek voor de donkere dagen. Heel sfeervol en mooi gezongen. Maar als ik op tournee ben, wil ik buiten de optredens om juist zo min mogelijk muziek horen. Dan lees ik een boek. Het laatste boek? Myrren’s Gift van Fiona McIntosh. Heerlijke fantasy, ideaal om even het muzikantenverstand op nul te kunnen zetten.”


De favorieten van … Sharon den Adel (zangeres Within Temptation)

 

Mijn set:
Fine Arts van Grundig. Met hele oude houten boxen. Die klonken eerst helemaal niet, maar komen in ons nieuwe huis helemaal tot hun recht.
Favoriete genre: Heel breed: van rock en metal tot singer-songwriters.

All time favourite (song en/of album):

The Power of Love van Frankie Goes To Hollywood. Mijn favoriete kerstliedje. Jammer dat ze elke kerst weer helemaal grijsdraaien. Andere favorieten: Troy van Sinéad O’Connor, The Man Who Sold The World in de versie van Nirvana en Precious Things van Tori Amos.

Gruwel echt van…:

R&B. Maar omdat de sound en de productie soms juist ontzettend goed kan zijn, luister ik er heel heel heel soms toch naar.

Maar luister stiekem wel naar…:
André Hazes, en dan liefst De Vlieger.

Omvang platencollectie:
Heel groot. Inclusief legale downloads van iTunes vele honderden cd’s. Ben nu weer vinyl aan het verzamelen. Wil mijn cd’s omruilen voor elpees. Ik wil de kraak terug. ’s Avonds op de bank, wijntje erbij, heerlijk! Het heeft een bepaalde romantiek.

Cd of elpee:
De elpee dus!

Meest memorabele muziekervaring:
Met het Metropole Orkest in Ahoy. De ultieme belevenis.

Mijn hifi-tip:
Even mijn vriend bellen, haha!

EDITORS' CHOICE