ARTIKEL

Primare, Pass Labs, dCS

Wat we binnenkort ook gaan testen, is de nieuwe DAC30 van Primare. Een DAC in de hogere prijsklasse (2350 euro) waarvan we hoge verwachtingen hebben. Wat betreft aansluitmogelijkheden is het in ieder geval dik in orde: vijf digitale ingangen, waarvan de eerste drie naar wens optisch of coaxiaal zijn. Een professionele AES/EBU-ingang en een a-synchrone USB-ingang (24/192) maken het vijftal compleet.

Pass Labs liet een prijzige voorversterker zien: maar liefst 18.000 euro. Maar dan krijg je wel een volledig mono opgebouwde voorversterker die in maar liefst drie verschillende kasten verpakt zit. De bovenste twee kasten op de foto zijn voor respectievelijk het linker- en het rechterkanaal -de kleine knop op het front is voor de instelbare gain- en de onderste kast is de voeding waar ook de volumeregeling in is ondergebracht.

Maar de meest luxueuze bonbon -eigenlijk is praline in deze context gepaster- stond in het hoekje dat door de Managing Director van dCS, David Steven, werd bewaakt: het 80.000 euro kostende en uit vier kasten opgebouwde dCS Vivaldi systeem. Gelukkig hoef je niet alle onderdelen te kopen om van muziek te kunnen genieten. Zo kun je al een flink bedrag besparen als je afziet van het cd-loopwerk. Dat is volgens David namelijk het meest kostbare onderdeel van de opstelling. De andere drie -overigens prachtig vormgegeven en afgewerkte- kasten bevatten de Vivaldi DAC (met de nieuwste generatie Ring DAC™ aan boord), de Vivaldi Master Clock en de Vivaldi Upsampler. Die laatste heeft zelfs volledige streaming functionaliteit en kan upsamplen naar high-resolution DXD (24-bit data op 352.8kS/s of 384kS/s) of DSD (1-bit data op 2.882 of 3.07MS/s), of naar standaard high-resolution PCM (24-bit data tot 192kS/s).


EDITORS' CHOICE