ARTIKEL

More Music met AudioQuest

Als audiojournalist ben je in de maanden september en oktober vaak van huis. De hifi-agenda barst uit haar voegen met leuke shows en evenementen.

In de komende paar weken vind je de X-fi show in Veldhoven, is er een flinke hifi-afdeling te vinden op de Woonbeurs in de RAI, en kun je naar de New Music show in Brussel. En dat allemaal net na de jaarlijkse IFA in Berlijn. Daarnaast zijn er legio leuke shows bij winkels en dealers. Als je wilt, ben je geen enkele dag meer thuis. Afgelopen maandag bezocht HiFi.nl de dealershow van More Music (met onder meer Primare, Moon, Pass Labs, Avalon en Audio Physic) en zakten we laat in de middag af naar het Brabantse Roosendaal om een bezoek te brengen aan AudioQuest.

More Music
Zoals ieder jaar organiseert More Music een dealershow in de prachtig gelegen Oranjerie van het landgoed Huis Doorn in Doorn. De exclusieve audio-bonbons van More Music  verdienen immers een chique verpakking. Maar dat ze bij More Music uitsluitend prijzige audiodelicatessen verkopen, blijkt een misvatting. Onlangs voegden ze namelijk het zeer betaalbare luidsprekermerk Golden Ear toe aan het assortiment. Ontwerper Sandy Gross van GoldenEar verdiende zijn sporen bij Definitive Technology en Polk Audio.

Naast de piramidevormige hoogglans zwarte behuizingen zijn het vooral het gebruik van HVFR (High-Velocity Folded Ribbon) tweeters en passieve radiotoren voor de laagweergave die de GoldenEar luidsprekers onderscheiden van de concurrentie. Maar ook de prijsstelling is opvallend: de grote -en uitstekend klinkende- vloerstaande Triton 2 Towers hebben een relatief bescheiden prijskaartje van 3000 euro per set.

Het Canadese Moon by Simaudio toonde een pre-productie exemplaar van de nieuwe MiND (Moon Intelligent Network Device) 180 streamer, en daar werd ondergetekende erg enthousiast van. De MiND 180 zit in een eenvoudige behuizing, maar heeft een aantal slimmigheden aan boord die de concurrentie voorlopig het nakijken lijken te gaan geven.

Waarom ik zo enthousiast ben? Vanwege de iPad User Interface. Vele lezers zullen daar waarschijnlijk niet wakker van liggen. De meeste UPnP gebaseerde App’s voldoen uitstekend als je niet anders gewend bent. Maar gebruikers van de, naar hifi-maatstaven eenvoudige, Squeezebox weten dat er nog het een ander verbeterd kan worden aan de UPnP interface. Maar daarvoor moet de fabrikant eigen server-software schrijven die de muziekcollectie indexeert en beheert. En dat is precies wat Moon als eerste -ik hoor het graag als ik het mis heb- hifi-fabrikant gedaan heeft. Zo geeft de MiND 180 je muziek ook op jaartal weer en kun je met een druk op de knop de laatst toegevoegde muziek zien.

Bovendien zorgt de software ervoor dat je gemakkelijk playlists kunt maken en bewerken, en kun je via de App meerdere zones bedienen. De MiND is ook een pure streamer, dus mensen die al over een AV-receiver met DAC of een losse hoogwaardige converter beschikken, krijgen niet het gevoel dubbel te betalen voor de DAC-functie van spelers die ook een analoge uitgang hebben. Met een adviesprijs van 1150 euro is de Moon MiND 180 ook nog eens redelijk betaalbaar te noemen. Het recensie-exemplaar is inmiddels aangevraagd, maar daarvoor moeten we waarschijnlijk nog twee maanden geduld hebben.


EDITORS' CHOICE