Conclusie

Thomas van den Bossche | 22 juli 2013 | Finite elemente
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 05 oktober 2012

Over het versterkergedeelte is weinig bekend. Wat we wel weten is dat Finite Elemente een vermogen van 2 x 25 watt claimt. Wegens een acuut gebrek aan knoppen op het apparaat – één van de redenen waarom hij er zo strak uitziet – dien je het uitgangsvolume en de bronkeuze in te stellen via de meegeleverde infrarood afstandsbediening.  

De luidsprekers, dan. Op de voorzijde zitten twee hoog/mid eenheden, en aan de onderzijde hebben nog eens twee kleine woofers een plaatsje gevonden. Alles bij elkaar goed voor een frequentiebereik van 50 Hz tot 25 kHz. De vermelding ‘-6 dB’ bij de specificaties doet wel sterk vermoeden dat het laag rond de 50 Hz niet veel meer zal voorstellen. Kan ook moeilijk anders met een dergelijke compacte vormfactor.

Installatie
Om de installatie zo gemakkelijk en stevig mogelijk te maken, wordt een metalen bracket meegeleverd die je eerst tegen de muur dient te monteren. Daar schuift de Hohrizontal 51 dan netjes overheen, waarna het geheel muurvast zit. Als je niets verkeerd hebt gedaan, tenminste.

Geluid
De luidsprekertjes staan nog geen meter uit elkaar en dus moet je niet op een kamerbrede stage rekenen. Toch klinkt het weergegeven stereobeeld veel breder dan je zou verwachten. De eerste punten zijn alvast binnen. De weergave van het mid en het hoog zijn de tweede verrassing. Die is namelijk uitstekend voor deze prijsklasse. Fijn, zo. En het laag? Eh, dat is eerlijk gezegd niet echt indrukwekkend te noemen. Ze hadden er bij Finite Elemte dan ook goed aan gedaan om een subwooferuitgang te voorzien, maar dat is niet het geval. Jammer. De Hohrizontal toont zich ook geen volumebeest. Voor loungy toepassingen is het allemaal prima, maar als je houdt van een stevige body in de geluidweergave, dan moet je elders zoeken.

Conclusie
Je kan de Hohrizontal 51 best beschouwen als een conceptoplossing voor de medemens die eens wat anders wil. De designkant van het verhaal is dan ook eersteklas. Het apparaat heeft zelfs een ‘Red Dot’ design award gewonnen. Het enige minpuntje is dat het gelakte oppervlak enigszins krasgevoelig is. De audioprestaties zijn op zich ook dik in orde, maar de laagweergave blijft wat teveel achter, naar mijn smaak.


EDITORS' CHOICE