Finite Elemente Hohrizontal 51

Thomas van den Bossche | 22 juli 2013 | Finite elemente
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 05 oktober 2012

Het klopt dat het merendeel van de iPod docks er in wezen niet veel anders uitziet dan een gemoderniseerde versie van de draagbare radio uit de jaren 80. Maar daar denken ze bij Finite Elemente heel anders over.

De merknaam Finite Elemente mag dan uitgesproken Italiaans klinken, het is en blijft een Duits bedrijf. Al mogen we wel stellen dat de elegantie die ze in het design van hun producten weten te leggen, zich zonder meer op een Italiaans niveau bevindt. Als ze dat kunnen combineren met de befaamde ‘Deutsche Gründlichkeit’ – kwestie van nog even op de bekende cliché’s door te gaan -, dan ziet het er goed uit.

 

Finite Elemente is bekend om hun AV-meubilair en hun hifiracks. In beide gevallen gaat het om bijzonder hoogwaardig materiaal. Met regelrechte high-end prijskaartjes. Je bent zomaar duizenden euro’s kwijt als je een mooi Finite Elemente meubel in de woonkamer wil. Gelukkig geldt dat prijzenverhaal in veel mindere mate voor de Hohrizontal 51. Die kost in basisuitvoering namelijk niet meer dan 590 euro.

Boekenplank 
Voor wie het nog niet in de gaten had: de Hohrizontal 51 is een boekenplank. Die tegelijk dienst doet als iPod dockingstation. En die dus over een ingebouwde stereoversterker en een koppel tweewegluidsprekers beschikt. En over het eigenlijke dockinggedeelte waar je je iDevice in kwijt kan, uiteraard. Laten we het voor de aardigheid eerst maar eens over de rol van de Hohrizontal 51 hebben als boekenplank. De plank is precies één meter breed, 51 mm hoog en 300 mm diep. De Hohrizontal 51 is bestemd om aan de muur te worden gehangen en kan dan een gewicht van maximaal 25 kilogram torsen. Op voorwaarde dat je muur sterk genoeg is, that is. Volgens Finite Elemente is de plank geschikt om in alle ruimtes van de woning te worden gebruikt, ook in keukens en badkamers.

De Hohrizontal 51 is verkrijgbaar in diverse gelakte uitvoeringen: rood, antraciet, zwart, wit, kobalt en paars. Voor een meerprijs van 160 euro kan je ze ook in walnoot fineer krijgen. Er bestaat trouwens ook een versie die niet over enige ingebouwde elektronica en/of luidsprekers beschikt. Dat is de Solo 51. Die is krek even groot als de Hohrizontal 51 en is in dezelfde kleuren beschikbaar. De Solo 51 kost 190 euro voor de gelakte versies en 245 euro in walnoot fineer. Als je dus een wandje vrij hebt waar pakweg drie boekenplanken tegen zouden passen, dan kan je de Hohrizontal 51 netjes combineren met twee Solo 51’s. Slim bekeken.

Luidsprekers & Elektronica
Het docking gedeelte, dat zich centraal op de bovenzijde bevindt, is geschikt voor zowat alle iPod- en iPhone versies. Daartoe wordt een heel pakket adapters meegeleverd. Uitzonderingen zijn de eerste drie generaties iPod’s en de iPod Shuffle. De iPad past ook niet op de Hohrizontal 51.

Je kan echter wel nog naar andere geluidsbronnen luisteren op de Hohrizontal 51. Op de achterzijde zit namelijk ook een stereo ingang op cinch en een mini USB-poort. Op die eerste kan je eender welk stereo apparaat – zolang het maar over een analoge uitgang beschikt en het niet om een vinyl draaitafel gaat – aansluiten, en op die tweede kan je onder meer een laptop of een smartphone prikken. En nu we het toch over de achterkant hebben: er zit daar ook een stroomaansluiting en een composiet video uitgang. Die laatste is bedoeld om videocontent van je iDevice door te sluizen naar een aangesloten tv. 






EDITORS' CHOICE