ARTIKELApple

Gevolgen in de praktijk

Redactie HiFi.nl | 19 september 2012 | Apple

Een praktisch voorbeeld vanaf de burelen van HiFi.nl; een van onze medewerkers heeft thuis een Geneva XXL staan. Een prachtig esthetisch HiFi meubel dat voor een belangrijk deel draait om de ingebouwde 30-pin connector. Met een nieuwprijs van een kleine 3.500 euro niet een apparaat dat je zomaar even vervangt noch waar je een veel te hoog uitstekende iPhone in wilt zetten. Aan de andere kant is het wél een apparaat waar de eigenaar graag de nieuwste telefoon in zou willen zetten. Een extreem voorbeeld misschien, maar ook een segment lager is een dock tussen de 300 en de 800 euro eerder regel dan uitzondering.

Op het eerste gezicht lijkt deze keuze toch wat onhandig van Apple. Volgens de New York Times gaat dit het bedrijf zelfs klanten kosten. Daarnaast lijkt het bedrijf ook nog eens voorbij te gaan aan de Europees verplichte micro USB wetgeving waar ook Apple voor getekend heeft. De vraag is dus waarom Apple deze keuze heeft gemaakt? De reden volgens het miljoenenbedrijf zelf is dat de snellere, duurzamere maar vooral smallere connector ervoor heeft gezorgd dat de nieuwe telefoon dunner is en de ruimte in de iPhone efficiënter gebruikt kon worden. Daarnaast lijkt het erop dat Apple het aandurft om meer en meer te vertrouwen op haar draadloze (en connectorloze) Airplay technologie.

page1image29608
Apple staat erom bekend om wars van marktonderzoek en heersende opvattingen keuzes te maken voor haar klanten in de naam van vooruitgang. De recente geschiedenis toont aan dat deze strategie het bedrijf geen windeieren heeft gelegd. Met een koers die deze week voor het eerst door de 700 euro per aandeel schoot (een indrukwekkende 300 euro plus sinds januari dit jaar) moet het meest waardevolle merk op aarde haar strategie toch behoorlijk op orde hebben.

Toch is deze Lightning aanpak op zijn minst discutabel te noemen. Natuurlijk is de verandering aan de ene kant een kans voor accessoire-makers en winkels. Onder andere B&W, Bose en JBL hebben al Lightning apparaten aangekondigd en een flink deel van de Apple aanhang zal inderdaad zeker gaan voor vervanging van hun huidige apparaat. Aan de andere kant is dit toch een onvrijwillige verandering die leveranciers plots met minder courante voorraden achterlaten en een hoop consumenten met een net even iets minder positief sentiment aan hun iPhone 5 avontuur doet beginnen.

EDITORS' CHOICE