ARTIKEL

De Wilson Audio Alexandria series 2

Na een voortreffelijke lunch was het even wachten tot we de grote luisterruimte konden betreden. Daar stonden namelijk de nieuwe Wilson Audio Alexandria series 2 luidsprekers opgesteld. De tweede generatie van deze enorme en compromisloze luidsprekers zou een aanzienlijke verbetering moeten zijn ten opzichte van het vorige model. David Wilson was, samen met zijn charmante vrouw Sheryl Lee, speciaal voor deze open dag wat eerder uit Amerika vertrokken op weg naar de High End beurs in München. Daarom kon hij in hoogsteigen persoon uit de doeken doen welke uitgangspunten hij hanteerde bij het ontwerpen van deze enorme luidsprekers.

Alle aspecten, van de materiaalkeuze voor de behuizing (een zeer kostbare mix van phenolhars en keramiek) tot de bijna op de millimeter nauwkeurig af te stellen mid- en hoogunits kwamen aan bod. In een strak geregisseerd muzikaal programma werd aangetoond dat de Alexandria 2 met recht de status van één van de beste luidsprekers ter wereld heeft. Ten opzichte van de eerste generatie is het geluid een stuk uitgebalanceerder geworden. Waar de oude versie nog wel eens wat te enthousiast in het laag wilde zijn is de Alexandria 2 een heel stuk gecontroleerder. Het midden en hoog zijn hierdoor ook beter in balans.

Om de demonstratie een maximale impact te geven is gekozen voor relatief spectaculaire opnames. Zowel klassiek als jazz komen aan de orde. Bij een luidspreker van deze klasse is het geen doen om individuele kenmerken als ruimtelijkheid, detaillering, snelheid en dergelijke te benoemen. De onderlinge balans is zo uitgewogen dat er maar één ding overblijft, en dat is je overgeven aan de muziek. Het kost geen enkele moeite om je het gewenste muzikale plaatje voor te stellen. Het geluid is er gewoon, ontspringt vanuit het niets, start- en stoptijden van individuele geluiden zijn zo nauwkeurig dat het hoorbaar wordt dat de ramen van de luisterruimte langer natrillen dan de conussen.

Wat ongetwijfeld bijdraagt aan het uitstekende geluid van de Alexandria`s is de geweldige apparatuur waarmee ze worden aangestuurd. De  MX-R monoblokken van Ayre Acoustics lijken haast minuscuul naast de enorme Wilsons, maar hun prestatie ligt beslist op gelijke hoogte. De minstens even fraaie en spiksplinternieuwe voorversterker KX-R heeft een bijzondere volumeregeling op basis van variabele gain.

De technische details besparen wij u, maar het is wel belangrijk om te weten dat deze manier van volumeregeling superieur is omdat het muzieksignaal altijd dezelfde afstand heeft tot de ruisvloer van het apparaat. Dat wil zeggen dat het muzieksignaal ook bij lagere volumes niet meer verdrinkt in de eigen ruis van het component, maar volledig transparant en onvervormd blijft.

Een Wadia 781i cd-speler dient als transport voor  de Wadia Series 9 DA converter, die haar signaal levert aan de Ayre voorversterker. Zeer binnenkort zal op HiFi.nl een recensie van de Ayre MX-R monoblokken te lezen zijn. In een later stadium zal ook de nieuwe KX-R voorversterker door ons aan de tand gevoeld gaan worden.

Het is bijna oneerbiedig om na deze demonstratie naar de kleinste ruimte te gaan om te luisteren naar de nieuwe CS 3.7 van Thiel. Maar onze nieuwsgierigheid naar de mysterieuze Chapter cd-speler was gewoon te groot. Deze speler werd ruim een jaar geleden al aangekondigd, maar de fabrikant heeft in de loop der tijd een paar tegenslagen moeten overwinnen (zo kwam een complete zending gietmetalen kasten beschadigd aan, zodat ze ongebruikt retour afzender konden worden gestuurd). Het model dat hier stond te spelen is de allerlaatste pre-productieversie, en het moet gezegd: het is het wachten meer dan waard geweest.

Alleen al het gietmetalen deksel dat los over het loopwerk wordt gelegd (nadat eerst een puck op het schijfje is gelegd) voldoet helemaal niet aan het gebruiksgemak dat we van een openzoevende cd-lade gewoon zijn, maar wat een fraaie sound heeft dat ding. De Ayre AX7e geïntegreerde versterker had de Thiel`s in een ijzeren greep. Breed en diep is het stereobeeld, details in het geluid worden met gulle hand over de luisteraar uitgestrooid. Spannend en muzikaal.

Na een lange en interessante dag keren we tenslotte tevreden huiswaarts. Onze gasten hebben het erg naar hun zin gehad, getuigende de enthousiaste reacties bij het afscheid en de aanvullingen daarop die we daags na de open dag via email mochten ontvangen. Daar komt nog bij dat Bert Bazuin van Audiac ook enthousiast was over deze nieuwe constructie van klanten, pers en eindgebruikers. Een geslaagde dag dus voor alle partijen.

Het videoverslag dat wij maakten van de Open Dag van Audiac in 2006 kunt u hier bekijken.

EDITORS' CHOICE