ARTIKEL

Man, je weet niet wat muziek is!

Uitgemolken

“Er zijn nog nauwelijks groepen die hun eigen ding doen, enkele fantastische bands als Radiohead, Foo Fighters en The Mars Volta uitgezonderd. Producers bepalen de sound; al hun artiesten klinken hetzelfde. Dieptepunt is wel de rap en r&b. Die formule wordt zo uitgemolken. Die muziek drijft op gejatte samples, that’s not the point of music. Hou er gewoon mee op, verzin zelf iets!”


Kinderen

“Mijn kinderen zijn veel met muziek bezig. Mijn zoon Trevor is ook muzikant en schreef twee songs voor mijn nieuwe album. Mijn dochter Tina doet wat backing vocals. Ze zijn al het huis uit, maar we wisselen nog wel veel muziek uit. Krijg ik een cd’tje: check this shit out, dad. Gelukkig houden ze niet van rap of dance. Via hen leer ik nieuwe rock en popdingen kennen en ik schotel hen de oude progressive rock voor. Prachtig vinden ze dat. The Beatles sucks, Jimi sucks, zeggen veel jongeren. Ik kan me daar echt over opwinden. Man, je weet niet wat muziek is!”


iPod

“Wat ik ook erg mis uit the old days zijn de platen, de analoge sound. Man, ik bracht uren per week door in de platenzaak. Muziek was een sociaal gebeuren. Je ontmoette elkaar in de platenwinkel en als je iets moois gekocht had, ging je dat met vrienden thuis luisteren. Met z’n allen rond de draaitafel. Er hoefde helemaal niets gezegd te worden, just listen. Het was magisch. Tegenwoordig zit iedereen geïsoleerd achter z’n computer of iPod. Je deelt muziek door een file door te sturen. Pathetic.”


Analoog

“In de eerste jaren kon ik echt niet luisteren naar digitaal geluid. So harsh. Maar de technologie werd steeds beter. De laatste tijd krijgt de MP3 de overhand. I don’t give a damn about that sound. So lo-fi, verschrikkelijk. Ik geef nog steeds de voorkeur aan de analoge sound. Op Ever Changing Times wilde ik ook zo veel mogelijk het analoge geluid benaderen. We hebben niet voor niets in Londen gebruik gemaakt van apparatuur waarmee Dark Side of the Moon is opgenomen.”


Purist

“Ik zie mezelf wel als een geluidspurist. Zeker als het om studiowerk gaat. Het geluid is nooit af, zeker mijn gitaargeluid niet. Kan altijd beter. Thuis heb ik ook goed hifi-spul staan. Wat voor iets? Weet ik niet precies, ik kan het nu niet checken, want ik ben aan het verhuizen en het staat nog in dozen in mijn oude huis. Maar het is zeer sophisticated. Ja, met platenspeler uiteraard. Ik had in mijn vorige huis een houten woonkamer, net een studio, met een lekkere ambient sfeer. Muziek klonk daar fantastisch door dat hout. Maar thuis heb ik ook erg veel stilte nodig, zeker na optredens. De ramen open, haardvuurtje aan, the sound of the wind, super.”


Onzin


“Ik koop nog nauwelijks nieuwe muziek. Mensen geven me allerlei stuff, vaak check ik dat wel even uit. Ik luister ook vaak naar mijn eigen werk. Als muzikanten zeggen dat ze nooit naar hun eigen muziek luisteren, is dat volgens mij de grootste onzin. Je moet toch weten wat je gemaakt hebt, en wat je straks op het podium gaat spelen.”


Concerten

“Zelf ga ik nog nauwelijks naar concerten, behalve naar die van mezelf, haha, of van vrienden. Ik heb laatst Van Halen gezien, Eddie is een vriend, en ben ook naar James Taylor en Carole King geweest. [lachend] Gelukkig kon ik daar gratis in, want het is belachelijk wat ze tegenwoordig soms vragen aan entree. Man, ik ging vroeger naar James Gang en Genesis voor four bucks! Iedereen kon er heen. Tegenwoordig kun je van een concertkaartje een huis kopen! Je moet schatrijk zijn! Belachelijk, schandalig en niet fair: het leven wordt al alsmaar duurder.”


Foto: Arend Slagman


Muziekbeleving

“Mijn meest memorabele muziekbeleving? Man, dat zijn er zoveel, ik kan er niet één hoogtepunt uit kiezen. Heb aan duizenden platen meegewerkt, heb nummers van de Beatles gejamd met Carlos Santana en Jeff Beck, heb gespeeld met George Harrison en Paul McCartney, met Eric Clapton, Miles Davis, Wayne Shorter, Bob Dylan, Michael Jackson, Elton John, Aretha Franklin, well, read my biography….”


EDITORS' CHOICE