Samenstelling

Redactie HiFi.nl | 01 september 2012 | Fotografie PHOTO40 | KEF

Als eerste vraag hadden we logischerwijs in gedachten: waarom deze combi? Uit de enthousiaste opsomming van de elementen blijkt echter al hoe het komt dat we nu precies deze merken bespreken; de NAD T757 blijkt Willem-Jan’s favoriete versterker, en met het prijskaartje van €1499,- euro voor de V2-versie kunnen we hem dat niet kwalijk nemen. Dan is de T567 Blu-ray speler niet ver weg, en KEF is wat hij voor ogen had om vervolgens op de aansturing van New Acoustic Dimension aan te sluiten.

“Het had evengoed de CM-serie van Bowers & Wilkins kunnen zijn, of een mooie set van Monitor Audio, die ik beiden ook in luisteropstelling heb staan (overigens met dezelfde NAD-aansturing, red.), maar ik weet uit ervaring dat KEF en NAD een mooie samenwerking oplevert, en behalve met de T757 –een verkooptopper bij Hi-Fi Klubben– wilde ik graag met de R-serie van KEF aan de slag.”

Toch is de vraag ‘waarom deze combinatie’ daar niet helemaal mee beantwoord. Voor de winkel die nog niet zo heel lang geleden het Model D systeem van Steinway Lyngdorf presenteerde, met een prijskaartje van maar liefst 176.000 euro, is de ruime vijfduizend euro die er nu bij elkaar staat (€5194,- euro, om precies te zijn) ergens maar ‘magertjes’. Maar dat is relatief natuurlijk, de topklasse set van Peter Lyngdorf was toch vooral bedoeld om een aantal indrukwekkende demonstraties mee te verzorgen, en van deze combinatie worden er daadwerkelijke sets aan de man gebracht.

Steinway Lyngdorf Model D bij RAF / Hi-Fi Klubben

“Bovendien hadden we wel voor de nieuwe T777 of 787 van NAD kunnen kiezen, maar die kanonnen hebben behalve een hoger prijskaartje en veel power ook een duurdere combinatie luidsprekers nodig om tot hun recht te komen. Je moet dan al snel denken aan de R900 (het topmodel uit KEF’s R-Serie), en voor je het weet valt de totaalprijs boven de tienduizend euro dubbel zo hoog uit.”

Door voor het ‘middensegment’ van de R-Serie te kiezen, gecombineerd met de componenten van NAD, is een set ontstaan die een stuk toegankelijker is, maar toch laat zien dat er voor deze prijs een uitstekende film- en muziekbeleving mogelijk is. “Het is bovendien een set waar we er per maand zeker een of twee van verkopen, dus het is een goede optie voor de lezers van HiFi.nl.”

 

MERK

EDITORS' CHOICE