ARTIKEL

Boys toys

Dieter van den Bergh | 03 augustus 2012

“Ik ben altijd een hifi-man geweest. Geen trainspottingnerd, maar wel een liefhebber. Na mijn Dansette werd ik een Sony-boy. Die grote zwarte Japanse speakers vond ik schitterend en ze klonken geweldig. Ik gaf al mijn geld eraan uit, elke twee jaar werd mijn installatie beter. Het leuke van een hifi-hobby is dat je steeds weer wat leert en dus steeds beter spullen wilt. Begin jaren tachtig al gaf ik gerust 400 pond aan een installatie uit, veel geld toen. Ik wil goede apparatuur vanwege de sound, maar stiekem ook een beetje om indruk mee te maken. Hifi is ook een symbool waarmee je je kunt identificeren. Boys like toys, maar ik hou niet van voetbal, heb geen auto en geen motor, maar heb wel een leuke muziekinstallatie als favoriet speeltje.”

Klassiek
“Ik hou nog steeds veel van radio, vooral klassieke radiostations die nieuwe muziek draaien. Liefst ’s ochtends, while cooking breakfast and getting my head together. Ik ga veel naar buiten met mijn honden, maar dan wil ik stilte en genieten van de natuur. Als ik reis, luister ik veel via mijn iPhone. Ik probeer nieuwe ontwikkelingen bij te houden. Dat is het voordeel van deze tijd: lees je iets over een nieuwe band, dan kun je ze meteen uitchecken op internet. Nee, het songfestival kijk ik allang niet meer. Natuurlijk niet. Maar ze gaven ons wel ABBA, een van de greatest bands on earth.”

U2
“Als ik een band erg goed vind, koop ik de muziek bij voorkeur op vinyl. Daarna de cd en als de muziek niet op lp of cd te verkrijgen is, dan pas download ik. De laatste plaat die ik gekocht heb is Ill Manors van de jonge Britse hiphoppoëten Plan B. Een aanrader, vooral de titeltrack is briljant. Maar mijn favoriet is de nieuwe Kate Bush, 50 Words for Snow, gekocht met kerstmis. Daarnaast draai ik ook nog veel oude muziek: iets als Dexy’s Midnight Runners blijft er altijd wel ingaan. Wat ik vind van U2? Haha, tricky question. Nee, ze hebben zoveel geweldige songs geschreven…. Zo’n plaat als Achtung Baby is echt fucking great. En het Passengers-album mag er ook zijn.”

Film
“Literatuur, beeldende kunst en film zijn net zo belangrijk voor mij als muziek. Het is een heerlijke afleiding om filmscores te schrijven. Ik moet me dan verplaatsen in de film. De laatste film waar ik echt ondersteboven van was, was Babel, met Cate Blanchett en Brad Pitt. Vijf verschillende verhalen, maar toch allemaal verbonden. Het klinkt als een cliché en het gaat vaak fout, maar hier niet. Sound & vision zijn geniaal en het verhaal is zo emotioneel. De kwetsbaarheid van die toeristen…. Hoe die vrouw haar kind verliest… Sommige mensen vinden hem te sentimenteel, maar mijn hart zat echt in mijn mond.”

Old school romantic
 “Veel boeken zijn veel tijdlozer dan muziek. Er wordt zo ontzettend veel goedkope popcrap gemaakt tegenwoordig. Als je dat vergelijkt met de jaren zeventig… The seventies waren sowieso the greatest era of everything. Neem de films van Scorsese, neem Bolan, Brel en Bowie. Nostalgisch? Wat dan nog, laat mij maar lekker de old school romantic uithangen.”

“Buy a proper Hi Fi with good speakers. A real Hi Fi, spend a few thousand euro on it. And LISTEN, truly listen. With a good bottle of wine.”

De favorieten van… Gavin Friday

  • 1 Mijn hifi-set: “A fuck off and die Yamaha natural sound AV receiver RX -V440RDS amp and two Jamo Speakers…. a very serious affair.”
  • 2 Favoriete genre: “Not interested in style”.
  • All time favourite: “Way too many and keeps changing with time.”
  • 4 Ik háát...Bad Music is the music I really hate. Sadly we are surrounded by so much these days.”
  • 5 Guilty pleasure: “The Carpenters.”
  • 6 Omvang muziekcollectie: “Mount Everest in size. Huge….”
  • 7 Verzamelaar? “I am an avid collector. If I love an artist I must have all and everything.”
  • 8 Elpee of cd? “Both cd and lp over mp3 and downloads, but truthfully the lp still is the one I hold the most close.”
  • 9 Meest memorabele muziekervaring: “A toss up between playing Carnegie Hall in New York or The Carré in Amsterdam.”
  • 10 Mijn hifi-advies: “Buy a proper Hi Fi with good speakers. A real Hi Fi, spend a few thousand euro on it. And LISTEN, truly listen. With a good bottle of wine.”

Zie zijn website voor de aankomende optredens.


EDITORS' CHOICE