ARTIKEL

Kando


Gastauteur | 21 februari 2007 | Fotografie Gastauteur

Soavo 1

De Soavo 1 is een vloerstaande drie-weg, met twee 6,5” woofers, 5” midrange en 30 mm tweeter. De gevoeligheid ligt bij 89dB/m, is belastbaar tot 200 watt, met een aanbevolen versterkervermogen van minimaal 50 watt. De impedantie is 6 ohm, afmetingen zijn (hxbxd) 1051x349x487 mm. De Soavo 1 weegt 27 kilo.

Verwachte verkoopprijs 1.250 euro per stuk, inclusief voet.
Soavo 2

Een tweeweg boekenplank model is de Soavo 2. Met een woofer van 6,5”, 30 mm tweeter, gevoeligheid van 88dB en belastbaarheid van 120 watt en aanbevolen versterkervermogen van 30 watt. De impedantie is eveneens 6 ohm en de afmetingen zijn (hxbxd) 600x 360x415 mm en het gewicht is 7,5 kilo.

Verwachte prijs 950 euro per stuk, inclusief stand.
Soavo verder

In het Soavo-programma zijn verder een ‘900M’ surround, ‘900C’ center en ‘900SW subwoofer voor meerkanaals-systemen.


Exterieur: maar het moet er ook nog mooi uitzien

Daartoe nam Yamaha contact op met Toshiyuki Kita, Japans designer met een studio in Milaan, die zijn sporen verdiend heeft in de wereld van industriële vormgeving. Hij ontwierp de ‘Wink’, een stoel, en meerdere meubels voor het merk Cassina, en is verantwoordelijk voor de stand, de keuze van de afwerking en de outlook van de luidspekers zelf.


Kando

In de Japanse traditie is het Soavo-programma geënt op het zogenaamde ‘Kando’. Een gemoedstoestand welke een combinatie is van het scheppen en het samengaan. Of dat zo is was te beoordelen tijdens de luistersessies. De Soavo 1 en 2 werden in een akoestisch goede ruimte gedemonstreerd. De versterkers en CD-speler uiteraard uit eigen stal en met een goed muzikaal programma. Opvallend was de weergave van de Soavo 2. Een goed stereobeeld, dat bleef ‘staan’ in verschillende luisterposities. De Soavo 1 presteerde uiteraard met vooral meer: laag èn dynamiek.

Ter illustratie van wat Yamaha bedoelde met ‘Natural Sound’ liet men een ‘local’ artiest horen. Eerst op CD en later via mixing console in ‘real life’. Het was een verbazingwekkend goede ‘performance’. Dat belooft wat voor de komende maanden als HVT de Soavo-serie in de testkamer te Baarn hoopt te ontvangen.

EDITORS' CHOICE