ARTIKEL

Verbeterpunten

Tom zet de eerste cd aan, en het nummer Dream Come True van Fourplay klinkt uit de luidsprekers. Ik ken de muziek niet, maar wat wel opvalt is dat het geluid niet opdringerig is. Voor mijn gevoel staat de band achter de bank tussen de luidsprekers te spelen. Het klinkt alsof je achter in de zaal staat terwijl de muziek op de achtergrond lekker voortkabbelt. En dit is wat Tom zo juist waardeert aan zijn set. Geen hardheid of felheid is te ontdekken in de muziek, wat het luisteren niet snel vermoeiend maakt. De set schreeuwt niet om aandacht en ook een goed boek lezen met de muziek aan op de achtergrond gaat prima, ook op een wat hoger geluidsniveau. Tom vindt vaak de zeer dure sets niet fraai klinken omdat ze de muziek naar zijn smaak veel te direct en te confronterend weergeven.

De cd die ik naar ieder luisterbezoek meebreng, Amused to Death van Roger Waters, wordt ook hier weer afgespeeld om te ervaren hoe het zit met de ruimtelijkheid. De druppel van track 6 kan in een optimale akoestiek van links achter de luisterplaats gehoord worden. Hier komt ie niet zover van achteren, eerder wat schuin voor mij, wat gezien het karakter van de akoestiek wel klopt. De plaatsing in de breedte is prima en terwijl ik naar de niet zo erg fraaie zangstem van Roger Waters luister valt mij op dat de luidsprekers iets achterover hellen. Ik trek denkbeeldig de lijn door vanuit de tweeters en het blijkt dat het geluid van de tweeters op de luisterplaats ruim boven je hoofd uitkomt, een centimeter of 30 tot 40. Niet optimaal voor de hoogweergave en het kan een oorzaak zijn waarom het geluid in het hoog mild is en de muziek zo relaxed overkomt. De stands van de luidsprekers horen niet bij deze luidsprekers, en dat zou kunnen verklaren waarom de luidsprekers te hoog staan. Dit probleem oplossen kan op twee manieren: de speaker rechtop zetten zodat ze haaks op de vloer staan in plaats van naar achteren hellend, of de stands een centimeter of 20 inkorten waardoor het hoog netjes op oorhoogte de luisteraar bereikt. Het rechtop plaatsen vindt Tom niet zo`n aantrekkelijk gezicht, afgezien van het feit dat ze dan gemakkelijk van de stands afvallen wanneer de achterkant op een verhoging wordt geplaatst. In plaats van de luidsprekers aan te passen onderzoeken we wat er gebeurt als je hoger zit waardoor het hoog op oorhoogte arriveert. Onmiddellijk valt op dat het hoog toeneemt en daarmee de levendigheid van het geluid. Ook bij gewoon staan op de luisterplaats klinkt het helderder dan wanneer je zit. Dit is iets waar Tom mee aan de gang gaat. Ik pak mijn kladblok en schets met havowiskunde het lijnenspel met allerlei hoeken waarmee je kunt uitrekenen hoeveel de stands moeten worden ingekort. Tom bewaart de schets om er binnenkort mee aan de slag te gaan.

We luisteren naar meer muziek van Tom. Anouk zingt het nummer Lost van de cd Hotel New York. De stem van Anouk klinkt helder en vriendelijk. Het geluid dat de set produceert wordt nergens opdringerig; een mooie set voor mensen die een ingetogen presentatie prefereren. Lekker op de achtergrond, geschikt om een boek bij te lezen. En daardoor wel geschikt voor in deze woonkamer, waar muziek vaak aanstaat en zorgt voor sfeer in huis.

Zo luisteren en discusseren we de avond door. Ik vraag naar de toekomstplannen en ben blij te horen dat een draaitafel op het lijstje staat. Zijn vorige draaitafel, een Pro-ject is een half jaar geleden verkocht en daar heeft Tom nog wel een beetje spijt van. Ook op het lijstje staat een subwoofer. Een begrijpelijke keuze, de luidsprekers hebben 8” woofers en daarmee blijft het laagste laag natuurlijk verborgen voor de luisteraar. Het mooie van een actieve subwoofer is dat het goed op de ruimte is af te stemmen. Je bent flexibel in de plaatsing en met alle instelmogelijkheden is het laag praktisch altijd goed te krijgen. Dat zouden meer mensen moeten doen! Het liefst dan natuurlijk met twee subwoofers...

Veel meer plannen op het gebied van audio zijn er niet op dit moment. Hoewel, mijn bezoek heeft een aanvulling veroorzaakt op het lijstje: de stands inkorten. Wiskundig niet al te complex, maar het netjes inkorten van de mooie zwartgespoten stands is toch nog wel een precies werkje. Dat doe je niet even op een zaterdagochtend door enthousiast de stands in de WorkMate te klemmen en vervolgens de ijzerzaag erin te zetten. Gelukkig duurt het nog even voor Tom managers gaat managen, dus dat probleem wordt vast binnenkort netjes opgelost!


EDITORS' CHOICE