ARTIKEL

HiFi.nl beluistert... Tom PJ

Wanneer iemand ons verleidt tot een luisterbezoek door aan te geven dat hij goede koffie zet, dan is er niet veel meer nodig om ons over te halen. En wanneer wij dan ook nog eens experts genoemd worden, tja, durf dan nog maar eens nee te zeggen. Gelukkig was de setpresentatie van Tom PJ op my.hifi.nl ook voldoende interessant om naar `t Gooi af te reizen voor een luisterbezoek.

Tom schreef ons dat hij een volledig uitgebalanceerde high end set voor relatief weinig geld heeft samengesteld. De set bestaat uit een Accuphase E210a versterker, Musical Fidelity X-Ray v3 cd-speler, Hyperion HPS 906 luidsprekers, bekabeld met Mit interlinks en Van den Hul luidsprekerbekabeling.

Wanneer ik om half negen `s avonds arriveer word ik ontvangen door Annebel. De kinderen liggen op bed en na uitgebreid kennis gemaakt te hebben gaat Tom koffie zetten en verdwijnt Annebel naar boven. We hebben het rijk voor ons alleen en gaan ons richten op onze gezamenlijke interesse. We zitten in de royale huiskamer van een twee-onder-een-kap woning, modern ingericht en dus relatief hard qua akoestiek. Het huis is in mei van dit jaar gekocht en sindsdien heeft Tom gezocht naar de beste manier om zijn set op te stellen, rekening houdend met het feit dat het een woonkamer is waar ook door kinderen gespeeld wordt en de hobby van Tom niet op de allereerste plaats komt. Gelukkig delen Tom en Annebel een hobby die samenhangt met audio-apparatuur: het houden van muziek. Niet alleen het houden van muziek is een gedeelde hobby, ook zijn Tom en Annebel beide werkzaam op het gebied van personeelszaken. Tom zit op dit moment tussen twee banen in, begin dit jaar gaat hij aan de slag als manager bij een groot uitzendbureau, en wordt o.a. verantwoordelijk voor het aannemen van personeel, het laag houden van het ziekteverzuim en het coachen van managers. Zo zie je maar, ook managers moeten gemanaged worden!
Tom heeft overigens niet gelogen: de koffie smaakt inderdaad goed!

De woonkamer waar we zitten is een lastige m.b.t. de opstelplaats van de luidsprekers. De ideale plaats botst nogal met het vooral voor Annebel belangrijke uitgangspunt dat je niet over een luidspreker moet vallen doordat ie vrij in de ruimte is geplaatst. De luidspekers staan nu naast een ruimte driezitter, en dat is qua opstelplaats niet het meest optimaal, hoewel Annebel dat waarschijnlijk niet met mij eens zal zijn. De driezitter is bijna drie meter breed, waardoor de afstand tussen de luidsprekers ruim drie meter is. Ze staan tamelijk dicht tegen de achterwand, maar veel verplaatsen is bijna onmogelijk doordat de lengte van de luidsprekerbekabeling dat niet toelaat. Een compromis dus, ook doordat de bank naast de luidsprekers nogal wat geluid kan absorberen. Op de houten vloer ligt een vloerkleed en bij de ramen zijn overgordijnen opgehangen. Dit maakt de akoestiek iets milder, maar de algemene indruk blijft toch wel dat het een redelijk harde akoestiek is.

De set is geplaatst in een meubel dat in een hoek van de kamer is opgesteld. Niet veel componenten in het meubel, slechts een versterker en een cd-speler glimmen ons tegemoet. Qua stroomvoorziening geen bijzonderheden, gewoon een standaard stekkerblok in de wandcontactdoos naast de set. De luidsprekerbekabeling blijkt niet hemelaal goed aan de luidsprekers gemonteerd te zijn, maar dat veranderen we in een paar minuten. Niet dat we verschil horen, maar ik ben voorstander van degelijke verbindingen met zo min mogelijk overgangsweerstanden.

Tom`s passie voor muziek is mede ontstaan doordat één van zijn drie broers gitaar speelt. Hierdoor was er relatief veel aandacht voor muziek in het gezin, wat de interesse verder aanwakkerde. Goede herinneringen worden opgehaald wanneer hij terugdenkt aan zijn jeugd, waar hij uren in zijn kamer doorbrengt met het luisteren naar muziek, ontspannen genietend in zijn zitzak.

De muzieksmaak van Tom loopt van jazz (o.a. Miles Davis) tot klassiek (o.a. Rachmaninov) , via fusion (o.a. Yellow Jackets), jazz-rock (o.a. Steve Morse) en beperkt pop (vooral Alanis Morisette). Jazz is wel het favoriete genre, en klassiek heeft eigenlijk de minste belangstelling. En van het klassiek wordt vooral het moderne klassiek gewaardeerd. Geen Bach en Beethoven dus in de cd-kast van Tom.


EDITORS' CHOICE