ARTIKEL

Selected Sounds

Een jaar geleden zette Raymond Kok, opgeleid in de communicatie en werkzaam in de verzekeringsbranche, het bedrijf Selected Sounds op. Het bedrijf kent twee poten: Elpee Plus Polis en Vinyltaxatie.nl [de eerste wordt inmiddels niet meer aangeboden, red.]. Bij Elpee Plus Polis, een verbond met verzekeraar Europeesche Verzekeringen, kunnen audio-liefhebbers en platenverzamelaars hun apparatuur en vinyl laten verzekeren, bij de tweede poot kunnen ze hun verzameling op waarde laten taxeren. Kok koopt ook regelmatig plaatwerk van klanten op, verkoopt het door, maar houdt ook altijd wat zelf. “Het voelt soms een beetje dubbel. Aan de ene kant staat de commercie en moet ik alles in geld vertalen, aan de andere kant staat mijn liefde voor de muziek.”

Studiereis
Per week taxeert Kok één à twee verzamelingen, met waarden uiteenlopend van enkele euro’s tot meer dan honderdduizend euro. In het begin maakte Kok bij het taxeren nog gebruik van catalogi, inmiddels kan hij vaak feilloos uit het hoofd aangeven wat een plaat waard is. In elk geval bij oude hits en hitalbums. Bij The Beatles wordt het ingewikkelder: “Je hebt zo ontzettend veel persingen, die soms ook nog verdomd veel op elkaar lijken. Ik heb inmiddels een lijst gemaakt met daarop twee- tot drieduizend Beatles-gerelateerde items en hun waarde.”


Pakhuis

Als taxateur doet Kok veel muziekkennis op. “Ik ben wat dat betreft een rijk man. Wie in ons land ziet er nu zo frequent zoveel moois? En krijgt zoveel mooie verhalen te horen van verzamelaars? Mijn werk ervaar ik als een grote, interessante studiereis. Ik voel me wel eens Forrest Gump, die het leven als een box of chocolates  zag - You never know what you gonna get! -, zo is mijn leven een pakhuis vol muziek. Met de variëteit aan verzamelingen voed ik mijn brede smaak.”


On the road

Binnenkort zal Raymond Kok voor het eerst platen taxeren voor een groter publiek. De bedoeling van deze ‘platentaxatie on the road’, is de mensen meer te vertellen over de achtergronden van bepaalde persingen en de courante marktwaarde. “Een soort Tussen Kunst en Kitsch dus”, zegt Kok, “maar dan voor elpees en singles.Volgens mij een gat in de markt en nog erg leuk om te doen ook. Lijkt me in elk geval leuk om dat vaker te doen.”


45 FM

De ambitieuze Kok heeft nog meer plannen. In de toekomst zou hij een nog grotere rol willen spelen als muziekadviseur, bijvoorbeeld op het terrein van campagnes of culturele festiviteiten. En ook op radiogebied heeft hij wel een idee. Lachend: “Fourty Five FM! Een radiostation waar alleen 45-toeren singles worden gespeeld met muziek die normaal eigenlijk niet gedraaid mag worden. Je kunt spontaan wat plaatjes uit de bak trekken en je moet de naald kunnen horen vallen. Da’s pas retro! Maar voorlopig heb ik voor dergelijke initiatieven geen tijd, dat scheelt weer de nodige brainwaves. En bovendien is het commercieel wijzer me op een modernere manier met muziek bezig te houden. Anders had ik net zo goed een andere droom kunnen verwezenlijken, namelijk een platenwinkeltje beginnen.”


EDITORS' CHOICE