ARTIKEL

Het klapstuk

Eigenlijk is dit verslag niet helemaal in chronologische volgorde geschreven. ’s Ochtends stapte ik namelijk nietsvermoedend de grote luisterruimte bij Audiac binnen. Een paar, meer dan manshoge, luidsprekers trokken (nee, eisten!) mijn volledige aandacht. Onwillekeurig deden deze luidsprekers me denken aan de buitenaardse wezens uit “The Fifth Element”.


De Alexandria X-2

Vluchtig begroette ik (waar zijn mijn manieren gebleven) de directeur/eigenaar van Audiac, Bert Bazuin, om pas een paar minuten later mijn aandacht weer naar hem te verleggen. Het feit dat Bert met zijn been in het verband zat was me volledig ontgaan.


De Ayre MX-R, één brok aluminium

Later die dag mochten we dus naar deze Alexandria X-2’s gaan luisteren. Ze werden aangestuurd door de nieuwste monoblokken van Ayre Acoustics, de MX-R’s. Deze kleintjes leveren 300 Watt schoon aan de haak en verdubbelen dat in 4 ohm. Het meest bijzondere aan de MX-R is de kast, deze is uit een massief blok aluminium gefreesd, waarbij zelfs rekening is gehouden met het uitfrezen van de afscherming voor alle onderdelen. Het complete chassis dient tevens als koeling. Bekabeling was uiteraard van Transparent, met een bijzondere vermelding van de twee PowerIsolator MM’s (primeur).


En hoe klinkt dat nou?

Laat ik eerst zeggen dat we het hier hebben over de buitencategorie in Hifi, zowel in prijs als in prestatie. De prijs van de Alexandria X-2? Als u er naar moet vragen kunt u ze niet betalen ;-)
Spijtig genoeg (voor mij persoonlijk) werd er voornamelijk met klassieke muziek gedemonstreerd. Nu kan ik klassieke muziek best waarderen (voor alle sceptici, ik luister er zelfs met enige regelmaat naar) maar mijn persoonlijke voorkeur gaat nu eenmaal meer uit naar de pop/rock cultuur. Voordeel van een overdaad aan klassieke muziek is voor mij wel dat ik vrij snel overschakel naar technisch luisteren.


Peter McGrath

Peter McGrath, die de demonstratie verzorgt, gebruikt eerst een aantal ‘indrukwekkende’ tracks, waaronder de Japanse percussionisten van Kodo. Nog nooit heb ik deze cd zo levensecht gehoord, de laagweergave was werkelijk fenomenaal, strak en realistisch. Het systeem heeft een ongelooflijke dynamiek en snelheid. Ook bij klassieke muziek valt op hoe waarheidsgetrouw de weergave is, niets wordt weggelaten of toegevoegd. Of iedereen deze uitermate eerlijke manier van weergeven kan appreciëren waag ik te betwijfelen, mij sprak het in ieder geval erg aan. Het is verleidelijk deze kwaliteiten toe te schrijven aan de luidsprekers, maar (het is een open deur) de rest van de installatie heeft daar zeker een even grote rol in.


Charles Hansen, Mister Ayre

De nieuwe Ayre versterkers zijn buitengewoon in hun snelheid en controle (al zijn de Alexandria’s met hun 8 ohm nominale impedantie en hun rendement van 95dB makkelijk aan te sturen).  Eigenlijk is de weergave van dit systeem in één woord te vatten, levensecht.


Ook de achterzijde is indrukwekkend


De diverse compartimenten zijn afzonderlijk in te stellen op de juiste luisterpositie

Ik kijk op de klok en kom tot de ontdekking dat er inmiddels een complete dag is verstreken. Hoogste tijd om weer huiswaarts te keren. Audiac, bedankt voor jullie goede zorgen en de meer dan uitstekende demonstraties.


EDITORS' CHOICE