ARTIKEL

The Chord Company

Marc Brekelmans | 02 juni 2005

Van een heel andere orde is de fabriek van The Chord Company. Overigens niet te verwarren met fabrikant Chord Electronics. The Chord Company heeft in Engeland inmiddels een aardige reputatie opgebouwd met haar kabels, in het bijzonder de prijs/kwaliteit verhouding wordt altijd geroemd door de vakpers. Binnenkort kunt u een recensie van de Chord Chameleon Silver Plus en de Odyssey 4 lezen op HiFi.nl (plaatsing op 16 juni 2005). Alvast een tipje van de sluier; Chord maakt haar reputatie waar.

Partington en The Chord Company (c) Xingo

Chord staat onder de bezielende leiding van Sally Kennedy (managing director) en de sympathieke, ruim twee meter lange, Nigel Finn (technical director). Nigel is verantwoordelijk voor het ontwerpen van de Chord kabels. Chord is zo’n 20 jaar geleden gestart met de Crysalis. Een kabel die ze indertijd special voor Naim Audio maakten (met de typische Naim DIN pluggen). De Crysalis wordt trouwens nog steeds door Naim geadviseerd als interconnect.

Partington en The Chord Company (c) Xingo

Bij binnenkomst op maandagochtend (we waren fit aangezien de Engelse pubs nog steeds om 11.00 uur de deuren sluiten) werd de groep, na een korte rondleiding door het gebouw, opgesplitst in drie groepen. De groep waarvan ik deel uitmaakte startte met een luistersessie. Luisteren naar kabels en interconnects wel te verstaan. Gestart werd met een nog te introduceren topkabel. Aangezien de luisterruimte, de gebruikte apparatuur en de muziek mij onbekend waren is het moeilijk een goed oordeel te vormen. Luidsprekers waren overigens de Totem Model One’s op Partington stands; hoe kan het ook anders als je er op uitnodiging van Totem en Partington importeur Joenit bent. Het klonk in ieder geval fantastisch.

Partington en The Chord Company (c) Xingo

Vervolgens werd de set opnieuw bekabeld met, als ik het wel heb, de Chord Calypso en Carnival. Vervolgens werden er steeds duurdere kabels en interconnects gebruikt. Met iedere stap werd een duidelijke, in de meeste gevallen zelfs overduidelijke, verbetering in geluidskwaliteit bewerkstelligd. Zonder overigens steeds ‘anders’ klinkende kabels te horen. Chord kabels zijn, voor wat betreft klankkarakter, over de hele linie erg consistent. Verschillen zitten uitsluitend in het kunnen volgen van individuele instrumenten in de meest complexe passages, controle en autoriteit. Vooral de Signature is een erg indrukwekkende kabel.

Partington en The Chord Company (c) XingoNa deze luistersessie werden we door Nigel Finn meegetroond naar de vergaderruimte alwaar hij de filosofie van Chord uit de doeken deed. Zoals ik hierboven al opmerkte is Chord ongeveer 20 jaar geleden gestart met de fabricage van kabels en interconnects. Nigel zelf is al 17 jaar aan Chord verbonden. Volgens Nigel zijn een paar dingen erg belangrijk in kabels; ten eerste is dat de afscherming van de kabel. “Toen ik jaren geleden op de intensive care lag (daar gaat trouwens een heel verhaal aan vooraf wat ik u zal besparen, MB) merkte ik dat de apparatuur daar niet aangesloten was op het lichtnet. Toen ik de artsen daar naar vroeg kreeg ik als uitleg dat de apparatuur op de intensive care erg gevoelig is en dat de lekspanning van stroomkabels de resultaten zou beïnvloeden. Dat zette mij aan het denken. Eenmaal thuis ben ik gaan experimenteren en de resultaten waren verbijsterend. Tegenwoordig zijn er nog veel meer vervuilende elementen als in die tijd. Microprocessoren zijn belangrijke bronnen van vervuiling, en daar heeft het gemiddelde huishouden er tientallen van in huis. Afscherming is daarmee van het grootste belang geworden.”

Voor de geleidende materialen maakt Chord gebruik van OFC (99,99% puur) koper voor de goedkopere kabels en verzilverd koper voor de duurdere modellen. Nigel:“Zilver is een iets beter geleidend materiaal dan koper, maar dat is nauwelijks van belang. Het grote voordeel van zilver, mits je het op de juiste wijze toepast, zijn de goede klankmatige eigenschappen. Maar, als je het verkeerd toepast, kan het scherp gaan klinken. Te veel bas, weinig mid en teveel hoog. De enig juiste isolatie voor zilver is Teflon, alle andere isolatoren zullen een negatieve invloed hebben op het geluid. Om die reden kijken we niet naar de kostprijs van Teflon en zijn al onze verzilverde kabels ermee geïsoleerd. Koper daarentegen klinkt uitstekend met een polyethyleen isolatie. De ruisvloer is erg belangrijk in kabelontwerp; hoe lager de ruis des te beter de attack en decay. Iets dat een grote invloed heeft op het gevoel van timing. De juiste timing is in muziek erg belangrijk. Timing (in een audio installatie) maakt het verschil tussen het luisteren naar een goede band of het luisteren naar een fantastische op elkaar ingespeelde band.”

Partington en The Chord Company (c) Xingo

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Partington en The Chord Company (c) Xingo

Als laatste mogen we zelf kabels afmonteren. Een werkje, zoals zal blijken als we zelf aan de slag gaan, dat meer ervaring vereist dan dat je op een middagje kunt opdoen. Opvallend is het vele handwerk dat bij de montage van de kabels komt kijken. Iedere plug wordt handmatig gesoldeerd, krimpkousen worden met een verfstripper om de pluggen gekrompen en de getwiste kabels worden, u raadt het al, handmatig getwist (zie Quicktime filmpje - let op: laden duurt even, is ongeveer 5 Mb). Een werkje dat je trouwens de blaren op je vingers bezorgt. Waar je ook de blaren van op je vingers krijgt is het maken van een Signature kabel. Dat blijkt als één van de Chord medewerkers deze kabel, op ons verzoek, afmonteert. De Signature heeft een piepkleine aansluiting voor het doorverbinden van de aarde door middel van een apart meegeleverd kabeltje. Zo klein dat je onherroepelijk je vingers brand bij het solderen.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Partington en The Chord Company (c) Xingo

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Helaas is het nadien tijd om te vertrekken. Alle deelnemers krijgen uit handen van Sally Kennedy en Nigel Finn een diploma uitgereikt, waaruit blijkt dat ze succesvol de “Product Training for Cable Specialists” hebben doorlopen. Zelfs mij valt deze eer ten beurt, ondanks dat het niet gebruikelijk is voor leden van de pers. Ik ben zelfs, naar zeggen van Nigel, de eerste “journalist” ooit die het kleinood mag ontvangen. Een hele eer, en het certificaat gaat een ereplekje krijgen in mijn werkkamer.

Partington en The Chord Company (c) Xingo

Na twee lange en vermoeiende dagen stappen we in de auto om via de tunnel naar Nederland te rijden. Joenit, Partington en Chord, hartelijk dank voor het leuke en vooral leerzame weekend.


EDITORS' CHOICE