ARTIKEL

Ayon en Lumen White

Ted Joos | 21 maart 2005

Sound E-motions
Merken: Ayon, Lumen White

Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Bewonderingswaardig dat er, in deze economische tijden, individuen zijn die de stoute schoenen aantrekken en besluiten een nieuw importeurschap op te zetten. Zo ook Cor van Empel ("commercie") en Peter Vervoorn ("techniek") dit jaar Sound E-motions hebben opgericht. De reden hiervan is dat beide heren er van overtuigd zijn de Benelux te kunnen verblijden met een aantal High-End produkten. Zo levert Sound E-motions luidsprekers, buizenversterkers en luidsprekerkabels uit de stal van Ayon Audio, aangevuld met Lumen White luidsprekers. Zowel bij de Ayon Audio en Lumen White luidsprekers worden enkel Thiel luidsprekerunits toegepast. Een aantal van deze units zijn overigens in directe samenwerking met Thiel tot stand gekomen. Nadere toelichting lijkt mij dan ook overbodig en het predikaat High-End is snel  gerechtvaardigd.

Sound E-motions heeft er voor gekozen met een tweetal systemen te demonstreren op de Doelen show. De muziekkeuze is bepaald aan de hand van de voorkeur van de bezoekers, middels hun website www.soundemotions.com. Het resultaat was toch wel verassend, aangezien de meeste voorkeur uit ging naar Jazz en Pop en dat er voor Klassiek maar weinig interesse bleek. 

De Doelen Lente HiFi Show 2005 (c) Xingo
Ayon buis

Het “instap systeem” bestaat uit de Ayon Audio 300B geïntegreerde buizenversterker (EUR 4.875,-) en de Ayon Audio Seagull-C luidsprekers (EUR 5.890,- per paar). De 300B is een 2 x 20 Watt, klasse A buizenversterker, voorzien van drie lijningangen en één directe ingang en van het type single ended triode (0 dB negatieve terugkoppeling). De buizen zijn afkomstig uit Tsjechië en de versterker wordt gebouwd in Italië. De Seagull-C is een 2-weg systeem, voorzien van een 1.2” ceramische tweeter en een 2-tal 7” keramische woofers, waarbij de interne bekabeling afkomstig is van Shunyata Research. De speakers worden in Oostenrijk met de hand vervaardigd. Bijzonder is dat de speakers gedemd worden door het "airflow dempingsprincipe"; dit betekent dat er in de kast geen dempingsmaterialen zijn toegepast, maar dat de constructie en vorm van de kast voor de nodige demping zorgt. Dit geldt overigens voor alle Ayon Audio luidsprekers.

De Doelen Lente HiFi Show 2005 (c) Xingo
Ayon Reference versterker 

Het referentie systeem bestaat uit de Ayon Reference buizen mono versterkers (EUR 24.990,- per paar) en de Ayon Audio Eagle luidsprekers (EUR 20.449,- per paar). De  voorversterker is de Viola Cadenza, die ter beschikking is gesteld door More Music. De Reference is een 55 Watt, klasse A mono buizenversterker, voorzien van RCA en XLR  lijningangen en van het type parallele single ended triode (0 dB negatieve terugkoppeling). De Eagle is een 3-weg systeem, voorzien van een 1.2” keramische tweeter, een 6.7” keramische middentoner en een 2-tal 9” keramische woofers, waarbij de interne bekabeling ook afkomstig is van Shunyata Research. Bij beide sets dient de Musical Fidelity TriVesta SACD-speler als bron (zie foto hieronder).

De Doelen Lente HiFi Show 2005 (c) Xingo
Ayon met Musical Fidelity

De Doelen Lente HiFi Show 2005Ondanks de beperkende factoren die er bij demonstraties op beurzen altijd zijn, hoorde ik veel positieve reacties van luisteraars. Om deze beperkende factoren, waaronder de invloed van de akoestiek, toch te minimalizeren gebruikte men bij Sound E-motions gebruik van een aantal resonators van Acoustic System (zie foto hiernaast). (Over de werking van deze resonators volgt binnenkort een verslag op HiFi.nl - red.)


EDITORS' CHOICE