ARTIKEL

Lente HiFi 2005 - verslag 1

Ted Joos | 21 maart 2005

Eltim Audio B.V.
Merk: Morel
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Importeur Eltim Audio B.V. is opgericht in November 2000. Het leveringspakket bestaat uit home audio (Morel speakers), car audio en multimedia (Morel en Soundstream) en tenslotte losse luidspreker units (Morel).

Met een bescheiden stand op de Doelen Lente HiFi show richt Eltim Audio B.V. alle aandacht op het produktpakket van Morel. Morel is een Israelische firma, die nu al 30 jaar drive units produceert levert aan vele luidsprekerfabrikanten over de hele wereld. De Morel luidsprekers waren overigens niet te beluisteren, alleen te bekijken.

Doelen Lente Hifi Show 2005 (c) Xingo
De Eltim stand

De allom geprezen SoundSpot™ luidsprekers zijn, vanwege de zeer compacte afmetingen, ideaal geschikt voor home cinema toepassingen. De speaker behuizing is geheel van diepgetrokken staal en hebben een beweegbare voet. Dit zorgt ervoor dat u de speaker op verschillende manieren kunt installeren, bijvoorbeeld  staand, aan de wand of aan het plafond.

Het SoundSpot™ assortiment is te verkrijgen in een drietal modellen, te weten de BI-2, de SI-2 en de SA-2 (topmodel met opgebouwde losse Acuflex soft dome tweeter). Voor de aanvullende lage tonen is er de keuze uit een drietal subwoofers. De Soundsub RS-91P (passief), de RS-10A (60 watt aktief) en de IS-9A (120 watt aktief). Voor home cinema opstelling is het geheel te completeren met bijpassende 2-weg (3 units) center  luidspreker, de Soundcenter C-5.

Doelen Lente Hifi Show 2005 (c) Xingo
Morel Units

De Harmony In-Wall luidsprekers zijn gebaseerd op de SI-2 Soundspots, aangevuld met een In-Wall subwoofer, waarvoor zelfs een eigen versterker in het programma is opgenomen. De combinatie SoundSpot/Harmony is tevens zeer geschikt voor grotere ruimtes, zoals showrooms, winkel(galerijen), kantoren, foyers, praatcafé’s en andere publieke ruimtes.

Niet te zien op de Doelen Lente HiFi show, waren de nieuwe Vario flat-screen speakers, die overigens wel gepresenteerd zijn op de CES 2005. De variabele lengte maakt het mogelijk deze ondiepe speakers voor wandmontage even hoog, respectievelijk breed (center) te maken als uw plasmascherm.

Dan zijn er nog de Octave/Octwin speakers. Sinds de CES 2005 is er ook een fraaie onderbouw (Isobaric) subwoofer in het programma, zodat er een mooie zuilluidspreker ontstaat. Daarnaast is er nu een centerspeaker met drie stuks 13cm woofertjes en een opbouwtweeter, zoals uitgevoerd bij de Octave, leverbaar. Ook deze nieuwe producten zag ik - jammer genoeg - niet op de Doelen Lente HiFi show.

Doelen Lente Hifi Show 2005 (c) Xingo
Dwarsdoorsnede Morel luidspreker

In 2004 is de car-audio lijn opnieuw sterk verbeterd door toepassing van het aluminium UNIFLOW woofer chassis in de Integra, Hybrid en Elate series. Het assortiment bestaat uit de full-range Integra’s, composets in diverse prijsklasses, tweeters, midranges en (sub)woofers. Nieuw zijn de ELATE 2- en 3-weg systemen met 75mm hexatech voicecoils en de  verbeterde scheidingsfilters. Van de CDM-54 komt binnenkort ook een mkII versie waarvan het frequentiebereik vanaf circa 400Hz loopt en daarmee probleemloos aan een 9” woofer gekoppeld kan worden. Het juweeltje op het gebied van car HiFi tweeters is de Supremo, voorzien van een 28 mm Acuflex soft dome en Hexatech aluminium coil. Volgens Car Audio (oktober 2002) wellicht de beste car HiFi tweeter verkrijgbaar in de markt.


EDITORS' CHOICE