ARTIKEL

Tannoy, TacT, Totem, Chord Comp., QED, Rega, Vivid

René van Es | 17 maart 2005

Tannoy zocht het meer in de home cinema met het Arena systeem. Dual concentric in een modern en functioneel jasje gegoten. De demo met een Chinese film zonder ondertiteling of synchronisatie die Tannoy vertoonde bevatte zulke spectaculaire geluidseffecten dat bezoekers allemaal bleven en zich omringden met “Arena sound”.

Bristol Show 2005 (c) Xingo

TacT audio is in de UK veel groter dan hier. Met liet de nieuwe TDA2200 spelen, twee maal tweehonderd watt in digitale klasse “D” samen met een Stella loopwerk en het speelde op Dali helicon 400. Zonder digitale stress en zeer schoon. Transparantie en stereobeeld schijnen een kenmerk te worden van optimale toepassing van Klasse D techniek.

Bristol 2005 (c) Xingo

In de hal beneden kabelbedrijven. The Chord Company naast Qed en Bandridge (Profigold). Een ruim aanbod van kabels die ter plekke te koop waren en zelfs op maat gemaakt konden worden. Zouden we in Nederland ook meer moeten doen. Het liep behoorlijk als ik de vele tasjes telde waar men mee weg liep.

Totem Acoustic wordt in Engeland gevoerd door het Belgische Joenit. Het lijkt water naar de zee dragen maar zoals Wim vertelde, Totem slaat aan in Engeland door het concept en de uitstekende weergave. Veel platen werden gedraaid, uiteraard op Rega spelers, terwijl voor CD en versterking naar Einstein apparatuur is gezocht. Een merk afkomstig uit Duistland en ook verdeeld via Joenit.

Bristol Show 2005 (c) Xingo

Ook bij Joenit op de stand, maar beperkt, is Rega. Dat uiteraard in Engeland een eigen kamer heeft. Vernieuwd of nieuw is de reeks luidsprekers van Rega die begint met de R1 van 298 pond en oploopt via de R3, R5, R7 tot aan de R9 van 2298 pond.

Bristol Show 2005 (c) Xingo

Vivid Audio is afkomstig uit Zuid Afrika en heeft zijn bekendheid met name te danken aan de reviews in HiFi+. De vormgeving is futuristisch en akoestisch optimaal. De reflexpoort straalt naar twee kanten af, voor en achter, met als gevolg dat je er doorheen kijkt. In de range een center en staande modellen. Mooi of lelijk? Aan u de keus. Liefhebbers van science fiction lopen er vast helemaal mee weg.

Bristol Show 2005 (c) Xingo

Bristol Show 2005 (c) Xingo

Er was zeker nog meer op de beurs te vinden. Maar eerder merkten we al op, het is te veel voor een enkele dag. Wat in ieder geval opviel was de aanwezigheid in veel stands van Arcam die voor luidspreker leveranciers uitkomst bood met versterking in zowel stereo als home cinema. Dat een luidsprekerfabrikant zijn lot deels in handen legt van Arcam zegt iets over de kwaliteit van het merk.

Verder opvallend de hoeveelheid Isotek middelen om de netspanning schoon en aanvaardbaar te houden. Van powerstrips tot een Titan blok. Mooi om te zien, ook van binnen, en erg effectief als je een hotel show wilt houden en de netspanning is vervuild.

Bristol show 2005 (c) XingoVraag in Bristol naar een pickup arm en de kans is groot dat je met een Hadcock thuiskomt. Geen straf, zeker niet met een Music Maker element van Len Gregory. Er was genoeg ruimte voor vinyl en zowel arm als element deden het in vele kamers heel erg goed. Geen makkelijke arm om af te stellen helaas. Je moet iets over hebben voor schoonheid. Onder het element schoof een keur aan muziek. In alle genres van klassiek tot hard rock. George Hadcock, geitenhoeder en audio ontwerper, ligt heel goed in de markt.

Bristol show 2005 (c) Xingo

Uitsmijter een houten stellage met damschijven waarvan de importeur beweerde dat de hoogte van het gewichtje aan de houten stok de akoestiek beïnvloed. Aanwezigen in de zaal knikten braaf ja en amen op verzoek. Of het echt werkte? Ik weet het niet, maar ach heb ik zelf niet onlangs rare dingen beleefd met houten blokjes?

Bristol show 2005 (c) Xingo

Engels publiek houdt van muziek. En Marc en ik houden van de Sound & Vision show. Juist vanwege die muziek, maar ook om het typisch Engelse sausje en de uitstekende weergave kwaliteit die bereikbaar is met twee of meer luidsprekers in een eenvoudige hotelkamer. Engeland is nog altijd een hifi Mekka en je hebt geen kaarsje nodig om mooie apparatuur te zoeken. Een Easyjet ticket is voldoende.

 


EDITORS' CHOICE