ARTIKEL

Bristol Sound & Vision Show 2005 deel 2

René van Es | 17 maart 2005

Marc Brekelmans & René van Es

Vervolg van vorige week

NHT (Now Hear This) heeft een systeem gemaakt met actieve satelliet luidsprekers, een actief filter en een subwoofer. Het Xd DSP actieve systeem heeft een aparte vormgeving en een nog aparter geluid. Erg schoon zonder klinisch te worden. De prijzen vallen alles mee gezien de techniek die in de kastjes verborgen is. Een bijna studio systeem voor de huiskamer. Erg interessant is de optie om het actieve wisselfilter met een redelijke hoeveelheid instelmogelijkheden los te kopen. U stuurt daarmee een sub en hoofdluidsprekers gescheiden aan. Kosten ongeveer 300 pond voor de losse unit.

Bristol show 2005 (c) Xingo

Drie Engelse luidsprekers bij uitstek. Proac komt met de Studio 130 en de Studio 140. De 130 is de opvolger van de succesvolle 125 en kost 1099 pond. De 140 heeft twee woofers en kost 1399 pond. De muziek kwam van een Primare set en zoals we gewend zijn van Proac speelde het de sterren van de hemel.

Bristol Show 2005 (c) Xingo

Naast Proac treffen we PMC. Van oorsprong een fabrikant die zich richtte op studio’s maar op verzoek van klanten nu ook levert voor de huiskamer. Of misschien is het beter om te stellen dat men studio monitoren levert in een consumenten jasje. De kleinste telg is de DB1+ die op dit moment terecht in elk Engels magazine de hemel ingeschreven wordt. In het kastje dat niet groter is dan een willekeurige monitor tref je een echt transmission line aan. Groter en imposanter, maar helaas ook duurder zijn de OB1 en de FB1+ vloerstaanders. PMC die voor vrijwel geheel Europa de distributie doet van Bryston liet horen hoe je met een eenvoudige CD speler en de kleinste geïntegreerde Bryston twee dingen kunt doen met de luidspekers.

Bristol Show 2005 (c) Xingo

Op fluisterniveau van muziek genieten waar de klank nog steeds vol en rijk is. En laten horen hoe je een deur uit een kamer blaast als dat gewenst is in een studio. Een demo die speciaal voor ons werd gegeven toonde elke eigenschap van de PMC’s. De klank is van elke speaker in grote lijnen gelijk. Het laag is naar mate de types duurder en groter worden steeds imposanter. Niet in kwantiteit maar in kwaliteit. PMC levert altijd transmission lines met tegenwoordig soft dome tweeters. Wie de units en handgebouwde en getunde filters van PMC in handen heeft snapt ineens de kostprijs van de speakers. En die is dan nog steeds erg laag. Stereo of home Cinema, PMC is een merk om in de gaten te houden als u wilt weten hoe het klonk tijdens de opname. Wij prijzen ons gelukkig dat we een afspraak hebben kunnen maken om thuis drie types PMC aan de tand te voelen.

Bristol Show 2005 (c) Xingo

Bristol show 2005 (c) Xingo

Tenslotte Spendor wat in dezelfde rij thuishoort. Gedemonstreerd werd er met de S5 en S9. In een statische opstelling de overige Spendor modellen. De vloerstaanders van Spendor werken met flow poort technologie. Een baspoort die via een uitgekiende constructie gevormd is door de onderkant van de kast en de losse Spendor voet. Zoals te verwachten een prima geluid (via Naim elektronica) dat de Spendor`s neer kunnen zetten. Vooral de wall units voor home cinema vallen op als het gaat om ergonomie en plaatsbaarheid in een woonkamer.

Bristol Show 2005 (c) Xingo

Meer speakers maar dan alleen voor het laag. Marktleider (?) REL is aanwezig in de persoon van geestelijke vader en ontwerper Richard E. Lord. Op en top Engelsman en een zeer innemende persoonlijkheid. Een gesprek met Richard komt altijd uit op muziek en muziekweergave en wederom vergeten we de types te noteren. We hollen terug om de prijs van de nieuwe Stampede te noteren (550 pond in zwart en 625 in fineer). Een bescheiden unit met afstandbediening, ingebouwde versterker en diverse instelmogelijkheden om de woofer aan te passen aan de akoestiek en de hoofdluidsprekers. Wie een grote sub zoekt, zoals ik, kan uit de voeten met de nieuwe Storm 5.

Bristol Show 2005 (c) Xingo

Bristol Show 2005 (c) Xingo

Resolution Loudspeakers claimt de beste speaker ter wereld te maken. Een transmission line met een unit waar in het midden van de ovale metalen conus een middentoner en een tweeter gemonteerd zijn. De langwerpige zuilen stralen chique uit, klinken mooi maar zijn “not my cup of tea”. Gelukkig neemt men ook hier de wereld met een korrel zout en geniet men van de beurs en de bezoekers zonder de indruk te wekken dat het echt de beste speaker ter wereld is. Dat mag u thuis beoordelen.

Bristol Show 2005 (c) Xingo

Ruark gaat meer doen in Nederland zegt men. Dat mag ook best gezien de kwaliteit. Het gerucht gaat dat het topmodel van destijds hernieuwt wordt uitgebracht. Op de beurs deden we het met de Vita 300 die fraai speelde. Net als Spendor, PMC en Proac hoogwaardig, betaalbaar en het Engelse neusje van luidspreker techniek.

Bristol Show 2005 (c) Xingo


EDITORS' CHOICE