ARTIKEL

Harbeth, Usher, Linn, Living Voice, Meridian, Michell, Naim

René van Es | 10 maart 2005

Speciaal zijn de Engelse luidspreker merken. Neem nu Harbeth. Eén type in een enkele kamer, op normaal niveau de muziek aan en zo de harten stelen van het publiek. De ouderwets aandoende kasten maken hedendaagse muziek. Een merk dat meer aandacht verdient in Nederland al was het maar om alle oude Kef en B&W’s van de jaren 60 en 70 eindelijk te vervangen door iets gelijkwaardigs dat uiteindelijk stukken beter presteert.

Bristol 2005 (c) Xingo

Hiaudio is een distributeur die Usher op de Engelse markt introduceerde. Usher levert veel waar voor het geld, zowel op luidspreker gebied als op het gebied van elektronica. Ik was zelf op zoek naar de DV-9, een losse processor met vier ingebouwde eindversterkers die als toevoeging dient op een bestaande stereoset om naar home cinema te groeien, maar helaas was die niet op de show aanwezig. Wel de Usher CD speler die 550 pond kost en zeer interessant lijkt.

Hi-Fi World, een redelijk bekend Engels blad dat zich naast moderne hifi bezighoudt met retro apparaten en via zuster bedrijf World Audio buizenversterkers levert, komen we op meerdere plaatsen tegen. De buizenversterkers komen als bouwpakket op de markt en zijn niet alleen plaatjes om te zien maar presteren ook goed. Wie handig is met een soldeerbout moet de site van Hi-Fi World eens bezoeken.

Bristol 2005 (c) Xingo

Bristol 2005 (c) Xingo

Linn demonstreerde boven met een stereoset waarbinnen uiteraard plaats voor een LP12, al gebruikte men merendeels Linn Unidisk spelers. Beneden ruimte voor home cinema en voor Loewe waar Linn de vertegenwoordiging van heeft in Engeland. Een passende combinatie van beeld en geluid op hoog niveau met een flinke knipoog naar design. En waar een LP12 schril bij afsteekt in z’n houten behuizing. Misschien moeten ze bij Linn eens nadenken over een pianolak console?

Bristol 2005 (c) Xingo

Living Voice OBX-R2 zet met een complete set Kondo (was Audio Note) versterkers een magnifiek geluid neer. Opera is niet mijn ding, maar indrukwekkend is het om hoog rendement Living Voice gekoppeld te horen aan Gakuoh triode en een Kuzma state-of-the-art draaitafel met Kondo element. Omdat het element niet in de shell past van de Kuzma heeft men de shell gewoon onderste boven gemonteerd op de arm. Spelen doet het in ieder geval. Jammer dat Living Voice hier nooit vaste voet aan de grond heeft gekregen. Ik kan mij een combinatie met een ProLogue One of Two voorstellen waar je van smult.

Bristol 2005

Bristol 2005 (c) Xingo

Bristol 2005 (c) Xingo

Net als Dynaudio en Chord staat Meridian in de gewelven van het Marriott hotel. Met misschien het meest imposante geluid van de show. Over 7 kanalen demonstreert men DVD Audio en Video op een niveau waar de haren rechtop van gaan staan. Een pianowerk laat een fragiele vrouw zien die met geweld een vleugel bespeelt. En reken maar dat het geweld vol overkomt. Daarna is Diana Krall de showgirl in 7 kanalen DVD audio. Van SACD moet men bij Meridian niets hebben. Het volledig digitale systeem met actieve luidsprekers kost een boel maar geeft nog meer. Nieuw is de DSP5200 (lees volgende week de recensie op HiFi.nl - red.), een luidspreker die men aanstuurt op digitaal lijn niveau. Slechts een meter hoog, wat klein is ten opzichte van de grote DSP8000 modellen die elders in de ruimte staan. Hebberig wordt je van de G-serie elektronica. Zeer, zeer innovatief en vreselijk mooi gemaakt.

Bristol 2005

Bristol 2005 (c) Xingo

Van een totaal andere orde is Michell Engineering die draaitafels levert. Daarnaast het complete gamma van Trichord lopende van klokken voor digitale techniek, via phono versterkers tot een 2 x 200 watt krachtpatser die ik nog niet eerder zag. Het Special Edition Techno Deck met Techno arm deed me watertanden.

Bristol 2005 (c) Xingo

Bristol 2005 (c) Xingo

Bristol 2005 (c) Xingo

De Britse hifi industrie heeft zo zijn rotsen in de branding en één daarvan is Naim. Naim introduceerde de DVD5 DVD speler en de AV2 home cinema processor voor stereo beeld en geluidweergave. De DVD5 heeft een hoogwaardige interne klok die zowel beeld als geluid stuurt. Een “koopje” voor 2350 pond, maar wel een “koopje” dat een beeld levert om te zoenen met dito geluid. Naim introduceerde eveneens kleine luidsprekers in de “N” serie. Een sub, een center en satellieten. In elke kast een Vifa Ringdome als tweeter. Een compleet systeem komt op 3500 pond exclusief stands. Stands die overigens gemaakt zijn voor de N-serie en de speaker op een speciale manier vasthouden. Veel hechter dan plaatsing op een bovenplaat.

Bristol 2005

Bristol 2005 (c) Xingo

Bristol 2005 (c) Xingo

Vervolg volgende week op deze site.


EDITORS' CHOICE