ARTIKEL

Bristol Show 2005 deel 1

René van Es | 10 maart 2005


Marc Brekelmans & René van Es

De Bristol Hifi Show is volgens zeggen de belangrijkste Britse show van het jaar. Of dat waar is weet ik niet, mogelijk probeert What HiFi als mede organisator concurrent HiFi News vliegen af te vangen.

Hoe dan ook, Bristol is een puur Engelse show waar wij met genoegen rondliepen en ons lieten verwennen met klanken waar jaren ervaring uit sprak. Het is ondoenlijk de gehele show af te lopen in één dag, maar een impressie is op zijn plaats. In alfabetische volgorde van fabrikant of distributeur.

Bristol 2005 (c) Xingo

Audio Reference showt met de nieuwe Stello range die hoge ogen gooit in de internationale vakpers. De CDA230 CD past uitstekend bij de DP200 Dac/voorversterker en de M200 monoblokken. In dezelfde ruimte het bekendere merk GamuT met een geheel nieuw gebouwde voorversterker, de D3, en een luidspreker, de L5. De L5 zag ik eerder in Denemarken bij Vifa waar hij werd getuned, al mocht de daar aanwezige pers er destijds niet over schrijven. Het is een imposante vloerstaander geworden met als tweeter de beste dome die Scanspeak/Vifa levert.

Bristol 2005 (c) Xingo

Bristol 2005 (c) Xingo

Chord Electronics heeft een plaats gevonden in het onderste deel van het Marriott hotel. Chord is en blijft een mooi merk met bijzondere dingen. Zoals het Blu upsampling transport en de Dac64. Een volledig verchroomde set trok kijkers, al bleef de home cinema processor DSP8000R met SPM2400 eindversterkers de meeste aandacht trekken.

Bristol 2005 (c) Xingo

Bristol 2005 (c) Xingo

Creek brengt een CD speler met type CD53 Mk II, een bijpassende versterker 5350 SE Mk II en een geïntegreerde versterker A53 Mk II. Producten waar de meesterhand van Mike Creek zijn invloed deed gelden. Goedkoop is het niet, de CD speler komt op 1200 pond, de geïntegreerde versterker op 1100. Epos, het luidsprekermerk van Creek showde nieuwe modellen die best lekker klonken.

Bristol 2005 (c) Xingo

Dynaudio blijft een merk dat langzaam evolueert en waar verbeteringen langzaam maar zeker plaats vinden. Geen chroom, geen geschreeuw, op een bescheiden wijze presenteerden de Denen hun Audience 72SE model, een uitbreiding op de succesvolle 52SE. Dynaudio kondigde aan dat Volkswagen, in hun nieuwe Passat, complete setups van Dynaudio gaat inbouwen tegen meerprijs ten opzichte van de standaard Passat. Wie de automarkt een beetje kent weet dat er dan gesproken wordt over forse aantallen en dat het prestige van het merk sterk stijgt. Tijd om aandelen Dynaudio te kopen.

Bristol 2005 (c) Xingo

Bristol 2005

Verrassing van de show, zeker voor Marc Brekelmans die helemaal opging in de sound, is Eclipse. Een speciale luidspreker die volledig tijd gecorrigeerd is en met een enkele breedband speaker het gehele bereik afdekt. Specificaties laten een laag rendement zien, de bijpassende versterker levert een bescheiden vermogen en toch zet de TD712z een drumstel neer alsof het in de kamer staat. Kleinere types kun je combineren met je computer of een iPod. De futuristische luidsprekers gaan als set weg voor 4000 pond. Niet goedkoop maar beslist high end. Eclipse zoekt een Nederlandse importeur, tot die tijd mag u zich in de UK gaan verbazen.

Bristol 2005

Bristol 2005 (c) Xingo

Exposure is zeer behoudend en gaat niet verder dan twee kanalen. Maar doet dat zo goed mogelijk. Terwijl alle fabrikanten zich storten op de DVD markt en overal universele loopwerkjes inbouwen laat Exposure op basis van een Sony laser in het Verre Oosten een dedicated CD loopwerk bouwen voor hun CD speler. Voor ruim 500 pond geen gimmicks maar CD weergave in optima forma.

Focal-JMlab toonde in twee kamers de toppers voor de UK markt, de Cobalt “S” reeks en de Sib & Cub producten waar voor de iPod een speciale subwoofer (iCub) is gemaakt waarmee ook de satellieten aangestuurd worden. De iPod, die ongekend populair is kan zo het hart vormen van een behoorlijk muzieksysteem thuis.

Bristol 2005


EDITORS' CHOICE