ARTIKELHome Fidelity

Een Home Cinema set

René van Es | 10 juni 2004

De nieuwe home cinema studio

Op het moment van schrijven is de studio nog niet helemaal klaar. Her en der nog een likje verf, een plankje en de afscherming van het buitenlicht kan nog beter. Het staat een prima demo niet in de weg. Marc neemt het gesprek over en bedient de set. Verfrissend dat eindelijk iemand de ware kwaliteit van een set wil tonen en daarom start met muziek DVD’s en niet met donderend geweld uit oorlogs of spektakel films.

De set van...Home Fidelity (c) Xingo

Het is geen truttig setje dat hier staat. Laten we eens wat componenten langsgaan. Het hart van de full blown Linn opstelling vormt de Kisto met de Unidisk 1.1. De Kisto is een AV controller die zich laat integreren in een multi room situatie en in home automation. Net zo goed geschikt voor stereo als de ondersteuning van formaten als: Dolby Digital EX, Dolby Pro-Logic II, DTS 96:24 ES, DTS Neo 6, MPEG-2, AAC en Dolby Headphone. Ik zal u niet vermoeien met alle in en uitgangen, want dan is dit blad vol. Bij Home Fidelity rekent men de Kisto tot de top drie of top vijf van AV controllers. De Unidisk 1.1 fungeert als speler. Net zo flexibel als de Kisto en in staat om CD, SACD, DVD-Audio, DVD-Video, VCD en SVCD af te spelen. Of data CD’s met MP3 en JPEG bestanden. Gebrand op CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW of DVD +RW. Ook op deze machine meer in en uitgangen dan ik mij kan wensen. Marc merkt op: “klanten die veel CD’s draaien raden wij altijd de Unidisk 1.1 aan. Wie de Unidisk inzet als universele speler met de nadruk op beeld waarbij geluid meer als ondersteuning werkt, kortom de die-hard film fan, maakt een voordeliger keus met de Unidisk 2.1. Die speelt uiteraard ook CD en SACD, maar kent niet de ultieme verfijning in de muziekweergave.

De set van...Home Fidelity (c) Xingo

Voor de eindversterking van de set kun je werken met 2250 stereo eindversterkers of de AV5125 5-kanaal versterker. De opgestelde luidsprekers komen uit de Akurate serie. De 242 als front, de 212 als surround en de 225 als center. Geen sub”. Marc zet het liefst of twee subs neer of geen. Ligt de nadruk op filmbeleving dan kiest hij voor de toevoeging van een sub, ligt de nadruk meer op muziekweergave zoals vandaag, dan leveren de Akurate’s meer dan genoeg power, ook de lage regionen, om zonder toevoeging te kunnen spelen. Het beeld komt van een InFocus 5700 DLP projector. Bekabeling omvat onder meer de Siltech Stockholm Component video kabel, de SQ-28 Classic interlinks en eigen Home Fidelity netsnoeren. Een Audioplan Power Star optimaliseert de stroomvoorziening en levert een extra scherp en contrastrijk beeld.

De set van...Home Fidelity (c) Xingo

Als ik vraag waarom juist gekozen is voor deze componenten en een bijna volledige Linn samenstelling hebben zowel Marc als Thierry een uitgesproken mening. “Linn is voor ons al jaren een merk dat ons na aan het hart ligt. Marc heeft zelfs voor Latham gewerkt en daar zoveel gezien van de producten, de research en de filosofie dat het hem nooit meer heeft losgelaten. Linn biedt de kans om te groeien in het merk. Het is vaak voorgekomen dat een klant begon met een Classic met daarbij Xavian XN125 luidsprekers en dat het virus om zich heen greep. Al snel komt men terug voor extra eindversterkers of het actief aansturen van Linn luidsprekers. Of achter speakers e.d. en dan doorgroeit maar Unidisk en Kisto niveau. Je loopt met Linn noch in muziekweergave noch met filmbeleving tegen beperkingen aan, anders dan de huidige stand van de techniek. Daarbij is het een merk dat zich sterk maakt voor service en nazorg en waar wij als dealer kunnen rekenen op ondersteuning en vlotte levertijden. Het is voor ons altijd lastig om een favoriete set aan te wijzen, er is zoveel te koop, maar vaak bevat zo’n set wel ergens een Linn component”. Thierry merkt nog op dat als hij Linn Keilidh luidsprekers inruilt, hij die altijd even mee naar huis neemt om met nostalgische gevoelens terug te denken aan hifi tijden van weleer.

De tijd loopt door, net als de parkeermeter en er gaat muziek op. Eric Clapton speelt ons wat voor, begeleidt door een elektrische saxofoon. Het is werkelijk heel knap hoe de muzikant het keyboard bedient om de saxofoon tonen samen te stellen en tegelijk een sax mondstuk aanblaast. Knap is ook op welke manier Linn dat vertaald in de luisterruimte. De sfeer is perfect getroffen. Je kunt er haast niet omheen en dus schuift Krall in de Unidisk. Ook hier is de zaalambiance nadrukkelijk aanwezig en lijkt de luisterruimte vele malen groter dan hij in werkelijkheid is. Het beeld is scherp en vol contrast. Ook als we “Finding Nemo” bekijken. Pixar maakt mooie plaatjes. De InFocus projector is neergezet vanwege de hoge prijs/kwaliteit verhouding en voordelen als: de chipset voor de weergave, de instelmogelijkheden, het toegepaste kleurenwiel, WSVGA en de component ingang. Buiten beeld materiaal om luisteren we ook naar een paar CD’s die daarnet klonken op de stereo set. Zonder truck`s  weergegeven op de voorste twee Akurate speakers en de Kisto en Unidisk als normale 2-kanaal speler en voorversterker. Het is even wennen om naar de roots af te dalen en de zaalruimte om de muziek te missen, maar het klinkt gewoon goed tot zeer goed. Deze samenstelling kun je rustig verkopen aan een muziekliefhebber. Blijft het bij muziek dan is de Kisto overdreven en kun je daar bezuinigen met een andere voortrap.


EDITORS' CHOICE