ARTIKELHome Fidelity

Home Fidelity

René van Es | 10 juni 2004

Twee vliegen in één klap

Thierry Schrier en Marc Bosman van Home Fidelity uit Amsterdam zijn twee jongens die hun sporen in audioland al ruim hebben verdiend. Ik stel het dan ook zeer op prijs als ze vragen de “set van de maand” te komen beluisteren in hun winkel op het Java eiland in het Amsterdamse IJ.

De winkel is recent verbouwd waarbij meer ruimte is ontstaan voor het geven van demo’s op het gebied van home cinema. Andere verbeteringen zijn een logischer indeling, een aangepast interieur, moderne en frisse kleuren en een afgeschermde opslagruimte. De verbouwing is nog niet helemaal klaar maar het eind is in zicht. Het blijft een boel werk, zeker als ook de verkoop en service gewoon door moet gaan. In deze nieuwe omgeving ga ik vandaag twee sets beluisteren. Eén set puur tweekanaal stereo en één set in de nieuwe home cinema ruimte. Waarbij ik de gelegenheid grijp om later de home cinema set in stereo opstelling te laten werken ter vergelijk.

Klik hier voor een vergrote afbeelding


Stereo

In de redelijk grote luisterruimte staat wat verloren de eerste set opgesteld. Twee kastjes van normale afmeting en twee monitors. Geen set die een huiskamer verandert in een studio. Recht voor mij staren de groene displays van Arcam mij aan. Bovenaan de versterker en daaronder de CD-speler. De versterker is een DiVA A90, opvolger van de vermaarde A85. De A90 levert twee maal 90 watt op een uiterst stabiele wijze en is in staat ook moeilijke speakers aan te sturen. Intern is de A90 gemoderniseerd en aanpasbaar aan elke situatie. Wilt u graag een platenspeler aansluiten, dan past er een phonokaart in een uitbreidingsslot. Wilt u de A90 integreren in een Arcam home cinema set, dan past een ander soort kaart in het slot. De display is informatief en toont de instellingen van de versterker. Heel doordacht is dat Arcam de meest relevante informatie zoals volume instelling extra groot afbeeld. Onder de A90 staat een CD82 die eveneens van Arcam afkomstig is. Onder de kap een loopwerk met daarachter een Wolfson Dac. Deze 24 bit 192 kHz dac is dubbel uitgevoerd zodat elk kanaal zijn eigen dac ziet. Burr Brown opamps vormen het versterker circuit. Thierry merkt naar aanleiding van de CD82 op: “Het is jammer dat mijn favoriet de CD92 niet meer leverbaar is. De ringdac die daarin werd gebruikt en is ontwikkeld samen met dCS was van superieure kwaliteit. Het was indertijd en nu nog mijn referentie speler in deze klasse. De Wolfson versie is een waardige opvolger en staat borg voor toekomstige ontwikkelingen. En maakt de speler in prijs een stukje aantrekkelijker”. Zo aan de buitenkant ogen de twee Arcam apparaten niet spectaculair. Het geluid dat ze samen uit een cd kunnen toveren is wel bijzonder.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Wat opvallend oogt, zijn de luidsprekers die Home Fidelity koos voor deze stereo set. Ze komen van Wilson Benesch en luisteren naar de naam Arc. Wilson Benesch speelt mee tot in de hoogste regionen en maakt de behuizingen deels uit carbon fibers. De Arc is het kleinste type dat Wilson Benesch levert en heeft een 17 cm woofer en een 25 mm  dome tweeter. De onderkant van de kast herbergt twee reflexpoorten. Daarom heb je of een speciale stand nodig of moet je de speaker aan de muur hangen. Prettig is dat de Arc qua drivers en type geluid overeenkomt met de iets grotere Discovery en de Center, zodat de weg naar een 5.1 systeem open blijft. De basunit is een eigen ontwikkeling van Wilson Benesch en heeft een carbon versterkte conusstructuur. De kast is gebogen naar achteren gevormd om inwendige reflecties te verminderen. De afwerking van de Arc staat op eenzaam niveau. De hoogglans high tech afwerking is een lust voor het oog. Aan elk detail is aandacht gegeven. Op de achterzijde vier luidspreker terminals die bi-wiring mogelijk maken. De Arc is met zijn 31 x 23 x 37 cm een compacte unit. Op de bijpassende stand is de Arc 95 cm hoog. Het kleine kastje weegt een respectabele 11 kilo. Intern is verzilverd koperdraad gebruikt met in het filter (laag 1ste orde en hoog 2de orde) luchtspoelen en polypropyleen condensatoren. Achter de Arc hangt DiMarzio kabel in een single wire uitvoering. Bruggetjes zijn eveneens van DiMarzio. De interconnect achter de Arcam’s is van hetzelfde merk. Bewust is door Home Fidelity niet gekozen voor extreme types maar gewoon de instapkabels. Wie beter wil kan dat altijd nog doen. Tenslotte maakt Thierry mij attent op de twee netsnoeren die Home Fidelity in eigen beheer vervaardigt en die achterop de Arcam’s zijn aangesloten.

De set van...Home Fidelity (c) Xingo

Lekker losjes

Een monitor speaker kan zo lekker losjes klinken. Al gaat dat ten koste van diep laag. Slechts een handjevol echt goede monitoren weet de twee werelden te combineren. Ik moet zeggen de Arc komt een heel eind. Wie muziek draait op de Arc wordt beloond met veel details in de ratels en de rammeltjes. Dat is al snel duidelijk bij de CD van Stan Getz en Joao Gilberto. Ik moet er even aan wennen want op de LP is links en rechts verwisseld (of op de CD). Ik draai zelf altijd de LP. De moeilijke brommende stem van Gilberto blijft mooi verstaanbaar en zodra Astrud inzet spingt de monitor kwaliteit naar voren. Naar mijn smaak staan de speakers wat te ver uit elkaar. Als we ze indraaien verliezen we meer dan we winnen, dus we laten het zo. Norah Jones die ik onderhand reken tot de categorie “saai” weet op de Arcam/Arc nog aardig te scoren. Het saaie sausje gaat er vanaf. Dat is te danken aan de directheid van de Arc. Die heeft wel wat weg van een studio monitor. Iets warmte op de stem zou leuk zijn, daarvoor in de plaats krijgen we een gecontroleerde laagweergave. Natuurlijk kamer akoestiek afhankelijk. Een groter systeem zal met deze muziek moeite hebben zich te handhaven ten opzichte van de Arc. Enige kritiek is dat de Arc iets doet met de dynamiek. Ik merk aan mijzelf dat ik alles ongeveer even hard ervaar. Luid en duidelijk, haast nooit wat zachter tot op fluisterniveau.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Thierry kijkt mij vreemd aan als ik dat opmerk. Hij vertelt: “Ik ben sinds een bezoek aan de High End Show in Frankfurt (wat nu München is) geïmponeerd door Wilson Benesch. Ik hou van deze speakers omdat ze doen wat ik graag zie. Op een eerlijke en vervormingvrije manier de elektrische informatie omzetten naar akoestische informatie. Techniek achter de Arc speelt een rol en het fraaie uiterlijk. Ik ben blij dat er een importeur is voor dit merk. Anders hadden wij er mogelijk één gezocht.” Het ontbreken van warmte, noem het romantiek, blijkt ook op de Enya CD “A day without rain”. Het laag is zwaar en toch is het geheel een beetje kaal. Een kwestie van smaak hoe een andere luisteraar dit beoordeelt. Thierry grijpt de gelegenheid aan ook nog iets over Arcam op te merken: “Het lekkere van Arcam is dat het een bepaalde klanksignatuur heeft. Consistent door de hele lijn. Hoe meer geld je spendeert aan Arcam, hoe meer beleving je hebt en verfijning. Echter van de goedkoopste tot de duurste versterker is de basis klank gelijk. Dat maakt een set samenstellen met Arcam ook makkelijk voor mij en voor de klant. Zet een basis neer en als die bevalt dan kiest de klant de Arcam versterker die bij zijn budget past. Tot aan bi-amp mogelijkheden aan toe”. Als ik met Thierry kijk naar de prijzen van de componenten vormen de luidsprekers een uitschieter. De CD82 kost 998 euro, de A90 1498 euro, terwijl een set Wilson Benesch Arc 4135 euro moet kosten, per paar inclusief stands. “Dat geeft eens te meer aan welke kwaliteit de Arcam set heeft. Die kan moeiteloos omgaan met top speakers en de versterker en CD-speler zijn dat ook waard. Wie liever iets minder uitgeeft kan een prima keuze doen met een Xavian XN185 of een Dynaudio”. Omdat we ook nog een complete home cinema demo gaan meemaken proberen we andere combinaties niet uit en genieten nog even van CD’s van Lill Lindfors, Paolo Conti en Buena Vista Social Club. Ik krijg steeds meer begrip voor de keuze die Thierry gemaakt heeft. Hier staat een zeer eerlijke set te spelen die zonder opsmuk muziek weergeeft, zoveel mogelijk zoals het is opgenomen..

De set van...Home Fidelity (c) Xingo


EDITORS' CHOICE