ARTIKEL

Interview Ben Harper


Ted Joos | 04 februari 2003

HiFi.nl interviewt Ben Harper (c) Xingo

Hieronder volgt het verslag van een interview dat voor de interviewers bevestigd heeft, dat Ben Harper inderdaad staat voor wat hij tot uitdrukking laat komen in zijn muziek… integriteit, spiritualiteit, kracht, respect en vrede. Een zeldzaam persoon, die overigens gek is op stroopwafels. Virgin is namelijk zo vriendelijk geweest hem een grote zak met stroopwafels te geven, en hij eet daar met veel plezier van. Voor, tijdens en waarschijnlijk ook na het interview dat we met hem hadden.

We staan opeens oog in oog met Ben, schudden handen en kunnen eigenlijk gelijk met het interview beginnen. De eerste indruk is er een van ontspanning, Ben lijkt kleiner dan we dachten en in plaats van een introverte muzikant, hebben we hier te maken met een bijzonder enthousiaste artiest, die graag over zijn muziek praat…

Het interview

M&T: Je was de afgelopen dagen in Frankrijk, hoe lang was je in Parijs?
Ben Harper: Ik ben 5 dagen in Parijs geweest. 1 dag nodig voor de aankomst en vier dagen voor het verblijf.

M&T: Voor zover wij het kunnen nagaan ben je heel populair in Frankrijk. Je bent daar een soort god.
Ben Harper: Ja dat klopt, dat is ongelooflijk.

M&T: Kom je zelf  graag in Frankrijk?
Ben Harper: Ik hou erg van West-Europa en ik hou van Frankrijk. Ik vind het hier heel leuk en voel me hier erg thuis.  Mensen hebben hier meer een organisch gedachtenproces als het om de manier van leven gaat. En natuurlijk, het is geen perfectie, maar ja, wat is perfectie?

M&T: In Amsterdam heb je een mix van allerlei verschillende soorten mensen.
Ben Harper: Rasta... Ik hou ook van Rotterdam (zeer enthousiast)! Ze hebben de beste kroketten! De zee, het water. Ik hou ervan om langs het water te lopen. Het is cool. Naar de boten kijken en zo.

Juan NelsonM&T: Juan (Juan Nelson – bassist) heeft altijd bij de band gezeten he?
Ben Harper: Yeah man, ik kan niet wachten tot jullie het nieuwe album horen, hij is mijn co-partner. Partner in crime...

M&T: Hij heeft een hele bijzondere uitstraling.
Ben Harper: Juan is een prachtig mens.

M&T: En de manier waarop hij speelt... heel strak.
Ben Harper: De bas is met hem net een ukelele. Begrijp je wat ik bedoel? Ik was zo blij dat hij op de cover van Bass Player Magazine stond. Ooh, het was groots! Groots! Ja, dit is wereldniveau.

M&T: Als hij speelt straalt hij uit dat hij geniet. Jij bent meer een introvert. We hebben je nu drie keer zien spelen…
Ben Harper: Ik probeer uit mijn schulp te komen. Ik probeer wat persoonlijker te zijn. Ik wil mensen niet afstoten door te afstandelijk over te komen. Ik bedoel, wat ik tot nu toe heb gedaan blijkt te werken en ik wil ook niet bevangen worden.
M&T: … maar op het Bob Marley Tribute...
Ben Harper: Ja, toen had ik de groove te pakken.
M&T: … was het de eerste keer dat we je zagen staan.... hahaha
Ben Harper: Weet je, dat was zelfs de enige keer dat ik staand gefilmd ben. Ik had erg veel plezier toen, het was fantastisch.

M&T: Ben je zo verlegen dan als je speelt?
Ben Harper: Ik ben een introvert . Ik ben een echt “inner” mens en erg verbonden met de muziek die ik maak en schrijf en het neemt erg veel van mijn tijd en gedachten in beslag. Dat wil ik ook zo houden. Of ik nu thuis ben of in een hotel, ik ben continu met muziek bezig. De mooiste eigenschap die ik heb als levend, ademend, wezen is het creatief kunnen zijn. En natuurlijk, familie is belangrijk en vrienden zijn belangrijk. Maar, al besteed ik al mijn tijd aan het creatief zijn, dan lijkt dit voor mijn gevoel toch nog te weinig.  

EDITORS' CHOICE